G4Media.ro

SURSE Scenariu de lucru pentru reforma pensiilor speciale: Vârsta de pensionare va…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

SURSE Scenariu de lucru pentru reforma pensiilor speciale: Vârsta de pensionare va crește treptat cu câte 6 luni pe an timp de 10 ani / Pensia va scădea treptat la 65% din media salariilor brute pe 5 ani consecutivi

(Notă: Articol actualizar cu precizări despre pensiile militare) Ministerul Muncii lucrează la un scenariu de reformare a pensiilor speciale bazat pe recomandările Băncii Mondiale, pe care Economedia.ro le-a prezentat în exclusivitate încă din octombrie. Deocamdată nu există un acord politic în coaliția PSD-PNL-UDMR pentru o versiune finală a proiectului de reformă asumat prin PNRR, potrivit informațiilor G4Media.

Modificările față de actuala legislație se vor aplica cel șase mari categorii de pensionari speciali: magistrați, diplomați, funcționarii parlamentari, personal aeronautic civil, personalul auxiliar din instanțe și angajații Curții de Conturi.

Astfel, în linie cu recomandările Băncii Mondiale, propunerile de reformă vizează următoarele modificări:

– Vârsta de pensionare să ajungă treptat la 65 de ani. Vârsta de pensionare ar urma să crească cu câte 6 luni / an timp de zece ani, astfel încât să se ajungă la cei 65 de ani ceruți de Banca Mondială
– Vechimea în specialitate necesară pensionării să fie de minimum 30 de ani
– Pensia să fie calculată ca 65% din media veniturilor brute pe 5 ani consecutivi, la alegere din ultimii 10 ani de activitate
– La procentul de 65% din media salariilor se va ajunge treptat de la actualul 80%, în zece ani. De ce 65? Pentru că acest procent este valabil în cazul pensiilor militare, iar Banca Mondială a vizat egalizarea condițiilor.

Reamintim că pentru judecători și procurori, Banca Mondială a recomandat revizuirea dreptului de a se pensiona la orice vârstă cu 25 sau mai mulți ani de activitate profesională. Cerința de 25 de ani ar trebui să fie crescută treptat până la 30 de ani și ar trebui introdusă o cerință privind vârsta minimă de pensionare. Această vârstă ar trebui să fie crescută treptat până la 60 sau 65 de ani, mai arată instituția internațională.

În plus, pensia netă inițială nu poate depăși 100% din salariul net al persoanei în anul pensionării.

Aceste modificări legate de cuantumul pensiilor nu se vor aplica pensiilor militare (poliție, militari, servicii secrete), dat fiind că Banca Mondială a recomandat ca acestea să nu fie modificate în condițiile războiului din Ucraina. În schimb, proiectul pregătit la Ministerul Muncii prevede și în cazul pensionarilor militari creșterea treptată a vârstei de pensionare și a vechimii necesare, exact ca în cazul celorlalte categorii de pensii speciale (de serviciu).

Reforma pensiilor speciale este un jalon asumat de România în cadrul Planului de Redresare și Reziliență (PNRR) și care trebuie adoptat până la finalul acestui an. Banca Mondială este consultantul însărcinat să propună reforme. Dacă România nu îndeplinește acest jalon, riscă să piardă următoarea tranșă din PNRR.

De remarcat că până acum coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR nu și-a asumat nici o decizie politică legată de reforma pensiilor speciale. Un proiect de lege apărut pe surse în presă și dezmințit de Ministerul Muncii și Ministerul Justiției a dus la apariția unui val de pensionări printre magistrați.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

44 comentarii

  1. Pai 65% din salariul brut este 110% din salariul net! Reforma să fie, dar să nu se facă nici o schimbare! 😀😀😀

    • @Volodea,

      nu ai citit tot articolul asa-i?
      ” În plus, pensia netă inițială nu poate depăși 100% din salariul net al persoanei în anul pensionării.” ca sa citez din articol.

    • REFERINTA LA ULTIMUL AN MENTINE PREVEDERILE CARE PERMIT ABUZUL.
      SUNT LEGI ONEROASE PENTRU VENALI.
      VARSTA DE PENSIONARE VA CRESTE…
      PREVEDEREA CARE SPUNE CA DACA NU MAI SUNT POSTURI SUPERIOARE CELUI DETINUT PERMITE PENSIONAREA E MENTINUTA NU-I ASA ? ONEROS.
      ADICA NU SE VOR MAI PENSIONA LA 40 CI LA 45?
      INTRE TIMP ZECI DE MII DE SPECIALI VOR FI FACUTI MILIONARI DIN PENSII.

    • @volidea
      De unde e asta?

    • Parcă era vorba să le desființeze, nu să le reformeze.

  2. Aoleu, daca desfiinteaza ensiilespeciale in max. 30 de zile?!?

  3. Praf in ochi. Deci raman tot speciale, ca nu-s in functie de contributivitate.

    Smecheria e veche, a mai fost facuta. In ultimii 5 ani te instalezi frumos in pozitie de conducere cu salariu baban, sa iasa pensia frumoasa la urma.

    • Acum vad ca ar fi vorba de 65% din venituri, nu din salariu. Deci se poate rezolva mult mai simplu, acordand sporuri.

    • @Lapsus Pai ar fi si ei egali in fata legii. Contributivitatea e singurul principiu cinstit (intr-un sistem care oricum nu se poate sustine). Salariile, cel putin teoretic, nu si le pot creste singuri, in masa.

    • V-ati urca intr o Cursa Tarom cu un ilot de 65 ani, cu ochelari care vine la scara avionului in baston?
      Caricatura. Doar medicina muncii spune daca mai e bun de munca. Sau nu. Sa infiintam fostele COM. Uri

  4. Tot statul asta e o mare hotie, smecheri, infractori, impostori …

  5. nu prea au ce face. de asta s-au si pensionat masiv acum. li s-a transmis ca daca nu se face reforma nu se primesc banii din PNRR. Ori, de banii astia au nevoie ca sa reziste la guvernare. ca sunt multi.

  6. Ce convenabil! Schimbările nu se vor aplica pensiilor din poliție, militari, servicii secrete. Asta-i polul apropiat de putere. Pai ăștia le au p-alea de-si aleg 6 luni din ultimii doi ani și fac cu rândul cine lucrează noaptea câte 6 luni pentru spor.

    În justiție în schimb chiar o sa vadă schimbări, pentru ca ii cam încurcă!

  7. Nu va e rușine, lichelelor, cu așa reforma pe 10 ani?

    • Daca tot doreste Guvernul ca, varsta de pensionare sa ramana la 65 de ani, atunci sa se gandeasca la o solutie ca cei care se apropie de aceasta varsta si sunt in activitate sa se supuna unor controale psihologice si de medicina muncii mai riguroase. Nu de putine ori ne-a fost dat de auzim magistrati care nu au avut un comportament fata de justitiabili si colegi, agresiv si ireverentios. Pe de alta parte este cunoscut faptul ca in sistem sunt magistrati care nu se descurca sa foloseasca un calculator sa isi tehnoredacteze lucrarile, deci sunt depasiti.
      Treb avute in vedere si aceste aspecta pentru ca afecteaza in mod direct calitatea actului de justitie.

  8. Parca il vad pe Batistuta, care ziceai ca e drogat, cand tipa: „in 30 de zile pensiile speciale….”, „in 30 de zile modificam legine justitiei …”, „in 30 de zile Ciordache dispare de la Consiliul Legislativ, ba si Badalau de la Curtea de Conturi”…. Povesti politice. Pana nu dispare pana la ultimul politician din activitatea Statului Roman…. o sa avem numai povesti. pana si chestiile de minim bun simt nu gasesc ecou in plan politic. Politicul o sa aibe intotdeauna de recompensat slugi… asa ca sinecurile nu or sa dispara curand. Ieri treceam pe langa „Institutul de Studii Avansate asupra Levantului”… o cloaca de sinecuri, care nu produce absolut nimic, sediu langa Arcul de Trium, salarii babane….. asta e Romania.

  9. Ma tem ca toate discutiile astea despre contributivitate sunt cladite pe o informatie gresit inteleasa. In fapt, nimeni nu indeplineste integral criteriile pentru a afirma ca a obtinut o pensie strict pe baza contributiilor sale. Principiul contributivitatii a aparut abia in anul 2000 prin intermediul legii 19 si a fost intarit prni legea 263/2010. Deci nimeni nu a indeplinit inca cei 35 de ani de contributivitate. Pentru anii anteriori momentului 2000 s-au stabilit alte mecanisme artificiale de calcul. Poate gresesc eu, dar ar fi bine sa existe o dezbatere pe acest subiect.

    • Corect Astfel sunt vechime in munca perioadele de stagiu militar, durata de studiu în facultate,etc.desi nu s-a contribuit.Atentie că la pensiile de serviciu,cu excepția militarilor,aceste perioade se exclud din vechime.Ca să zicem că un magistrat are de a face cu valori importante precum libertatea,bunurile,etc.Dar ce nu înțeleg e de ce nu se zice nimic de personalul asimilat magistraților din Min.Justitiei și Parchete,că doar nu arestează,nu condamnă,nu soluționează litigii civile,etc.? In plus, dacă ai fost avocat, adică ai fost asigurat in cadrul altui sistem decât cel de stat nu înțeleg de ce se ia că vechime în magistratură.Pentru că așa s-a ajuns că după ce ai 20 de ani de avocatură,treci apoi o perioadă ca magistrat ,uneori fără concurs, și iată pensia de serviciu.

    • Si pentru salariile obtinute inainte de 2000 se calculeaza la fel, salariul se imparte la salariul mediu si obtii punctele de pensie. De contribuit au contribuit si inainte de 2000, e vorba de cum se calculeaza pensia. De ce sa iei media din ultimii 2, 5 sau 10 ani si nu toti….

  10. Asta e o abureala pt UE, sper sa nu pună ăia botul la guvernantii nostri penali, păziti de puscarie de ‘specialii’ corupti din magistratura..

  11. Magistrați sunt vreo 5000. Tăietori de frunza la câini din armata, poliție și servicii secrete sunt peste 100.000. Aceia sunt sac fără fund. Nu se rezolva nimic. Este praf in ochi!

    • ba da, se rezolva ceva 🙂
      se va intampla in sfarsit ceva si poate asa trece ura pentru cei cu pensii f mari. si mai vedem si noi alte discutii despre alte categorii sociale, ca astea ne-au iesit pe nas.
      astia care erau cateva mii sunt dusmanii poporului. ma rog, probabil ura o sa le mai dea inapoi sau inainte cand nu mai are cine sa conduca instantele, si procesele care si asa dureaza o eternitate vor dura doua eternitati. astfel interesele cetetenilor f indignati vor fi lezate si mai mult. dar ce sa faci, nu le poti avea pe toate, fiecare se supara in felul lui.
      si apoi, dupa ce trece supararea asta mare in cativa ani sa remarce ca ceilalti peste 100.000 raman in continuare cu pensii speciale.

    • De ce nu ți-ai ales o astfel de meserie? Ce te-a reținut să ajungi sa lucrezi in acele domenii de activitate?

    • @alina
      De ce nu ți-ai ales una din aceste meserii? Ce te-a reținuți de nu ai ales să lucrezi într-unul din aceste domenii?

  12. Abordarea este greşită din start. Întrebarea este de ce plătim venituri ilicite unor indivizi nedemni de a le primi. Un funcţionar public ce se face vinovat de abuz în serviciu împotriva ordinii de drept şi împotriva societăţii prin cei 8 ani de inexistenţă a prescripţiei merită doar închisoare. Nici salariu şi nici pensii. Nici normale şi nici speciale.

    • Tot ce trebuie să înțelegeți este că răul a fost făcut…nu mai contează cum, când și dacă se va repara pe viitor. Nu e ca și când nu am mai fost furați în ultimii 30 de ani, doar că furtul nu este doar material, se fură și din valorile morale ale societății. Legea și dreptatea, două concepte care nu doar că nu se mai intersectează, au devenit diametral opuse. Soluții: protestați, aveți grijă ce votați sau plecați…ori stați și munciți și voi și copiii voștri că să plătiți pensii specialilor.

  13. Paraziții ăștia, tot din banii noștri vor fi finanțați! Unde e treaba, cât cotizezi, atât primești!

  14. Jigodii ordinare cu astia ar mai trebui construit un canal.
    Astia sant mafiotii Romaniei.
    Si sant speciali mafiotii.

    • Cand toate merg prost si e inflatie de 15% pe an, deci fiecare roman a pierdut 30% din venit in ultimii doi ani, se reactiveaza obsesiile Antena 3.

  15. Propuneti pensionarea prostimii la 100 ani, iar la magistrați și politicieni de la 25 ani.

  16. Boală lungă,… moarte sigură ! Batisțuță, la voi , 30 de zile înseamnă 10 ani ? Găselnița asta, cu o picătură pe an , în următorii 10 ani, doar niște minți ticăloase, penelisto-pesediste, o puteau cloci . Ipocrizie, numele tău e Peneleu’ ! GREAȚĂ !

  17. E doar o prima propunere. Pot sa creasca si cu o luna la fiecare an, ca sa nu supere serviciile care ne conduc democratic.

  18. Terminati cu hotia !
    Respectati constitutia !
    Egalitate !
    Fara speciali ( hoti )!

  19. Câteva principii care ar trebui avute în vedere la elaborarea noii legi a pensiilor.
    1. Vârsta de pensionare legată de speranța de viață în domeniul ocupațional astfel încât să poți beneficia de minim (5-10) ani de pensie. În caz de deces pensia se transmite urmașilor legali.
    2. Bugetul limitat impune ca valoarea pensiei să fie unică și egală cu valoarea coșului de trai decent. De la bugetul public nu se pot plăti alte tipuri de stipendii viagere. În caz de pensionare anticipată cuantumul pensiei se scade proporțional cu numărul de ani lipsă până la vârsta de pensionare. Alimentarea bugetului de pensii publice se va realiza din contribuții individuale obligatorii în valoare fixă. Atât valoarea contribuției fixe la bugetul de pensii publice cât și valoarea pensiei publice se actualizează semestrial cu evoluția inflației.
    3. Pensionarea anticipată este permisă dar plata efectivă a pensiei se va face numai la împlinirea vârstei de pensionare.
    4. Statul va institui, garanta și supraveghea mecanisme private alternative de economisire în vederea pensionării.
    5. În perioada tranzitorie de maxim 10 ani se vor stabili prin lege separată măsurile organizatorice si asigura fondurile financiare necesare pentru alinierea valorii tuturor pensiilor la prevederile noii legi a pensiilor.

  20. Budă Spiruharestistul prezintă al 589 lea episod din Telenovela Pensiilor Romanikai.

    1.De exemplu, cândva, în viitor, niste pensii speciale vor scădea.
    Ete:
    Judecător de Curte De Apel: salariu 23 000 lei. Salariul brut 40 000 lei.
    Pensia lui Budă: 60% *40 000= 24 000 lei, mai scade un pic cu contribuțiile si ceva impozitare, nu prea multă, că mor ăștia de foame.

    2. Pensioaiele speciale ale sefulachelui si liotei de nspe mii de ghenerali români rămân la fel, Budă e vizionar si spune că Războiul din Ucraina, pretextul păstrării nesimțirii la cote înalte, va dura o sută de ani. Si d-aia nu face reformă.
    Ce se intampla însă dacă războiul se va termina anul viitor? Ii scade pensioiul lui Danciuca? Ies cei nspe mii de ghenerali si tonele de colonei la pensie la vârsta normală cu o pensie normală?

    Dacă pretextul e Razboiul de lângă noi, logic ar fi ca gheneralii si coloneii si toată liota să nu fie scoși la pensie, doar e Razboi.
    Iar toți ăștia, laolaltă cu toti ceilalti pensionari speciali si copilașii lor, să fie în prima linie in eventualitatea unui război.

    3. Dacă pensioaiele militare de exemplu au ieșit de la tăierea binevenită, Danciuca nu e in conflict de interese când va semna nesimțirea asta?

    4. Unii pensionari speciali vor fi mai speciali decât alții. :))))))))) Va fi distractiva lupta în instanțe pe această tema. :)))))

    5. Practic, nu se desființează pensiile speciale, se ajustează un pic, pe ici, pe colo, cândva.

    Dar, nu ar fi mai corect ca tot poporul să iasă la pensie pe baza veniturilor la alegere din ultimii 10 ani de muncă și nu pe baza punctului de pensie? Si cu asta telenovela s-ar încheia.

  21. Secu vrea sa te încalece, polițiștii sunt mâna in mâna cu interlopii, armata a tras in oameni in ‘89 și ar trage și acum. Aceștia toți rămân cu pensii speciale. Ne scot ochii cu reglementări pentru 5000 de magistrați.

  22. Îmi vine greu sa cred ca cei de la Banca Mondiala au recomandat sa nu se atingă nimeni de pensiile speciale ale celor din armata, poliție și secu, care sunt peste 100.000 și ca exclusiv cei 5000 de magistrați trebuie disciplinați. Ei sunt aduși in fata pentru ca activitatea lor poate determina multe discuții. Ceilalți nu sunt deloc vizibili. Pensiile speciale trebuie sa dispară toate odată, dacă e o intenție reala. Dacă dispare numai pensia uneia dintre aceste categorii, este pentru a arată ca voi sunteți șefii și pedepsiți pe singurii care v-au deranjat vreodată- magistrații.

  23. Tot ce trebuie să înțelegeți este că răul a fost făcut…nu mai contează cum, când și dacă se va repara pe viitor. Nu e ca și când nu am mai fost furați în ultimii 30 de ani, doar că furtul nu este doar material, se fură și din valorile morale ale societății. Legea și dreptatea, două concepte care nu doar că nu se mai intersectează, au devenit diametral opuse. Soluții: protestați, aveți grijă ce votați sau plecați…ori stați și munciți și voi și copiii voștri că să plătiți pensii specialilor.

  24. Pensia este un ajutor social pentru unii și privilegii pentru alții. Culmea aberației este ca ajutorul social este doar pentru cel care a contribui din veniturile lui toată viata la fonsul de pensii. Ceilalți sunt speciali.

  25. La pensiile militare scrie atentie gramatical la fraza ” recomandare” si „acestea să nu fie modificate în condițiile războiului din Ucraina” deci sunt nemodificabile in conditii de razboi ,cand va fi pace le vor toca pe cele umflate cu pompa pt a fi mai mari … in ultima luna. Reiese din text.

  26. O mizerie” pensia neta nu poate fo mai mate decat 100%din salariul brut”. Adica unul cate se pensioneaza pe contributivitate ia un ciot de pensie. Daca a muncit, a invatat si a contribuit cu sume mari la bugetul de pensii si are peste 3000 de lei, ceea ce depaseste se impoziteaza desi pensia este ea insasi un impozit provenit din salariul care a fost impozitat. Dar „specialul” are dreptul sa ia pensia neta de cateva sute de milioane cu impozitul platit de stat, tot din banii nostri. Deci, in concluzie, pensiile speciale nu vor scadea, ci vor creste.

  27. Aceste pensii TREBUIE SA DISPARA asa cum au si aparut: ”brusc si dintr-o data”. Iar cine le-a inventat sa nu mai aiba dreptul niciodata la vreun mandat de parlamentar!!! Trabuie facuta LISTA RUSINII !