OFICIAL Șeful Direcției Generale Anticorupție din Ministerul de Interne, Cătălin Ioniță, pus la dispoziție după ce i s-a refuzat prelungirea avizului ORNISS
UPDATE: Ministerul Afacerilor Interne a confirmat că directorul general al Direcţiei Generale Anticorupţie, Cătălin Ioniță, a fost eliberat din funcţie, pentru cp ORNISS nu i-a prelungit avizul de acces la informații clasificate.
Comunicatul ministerului:
Directorul general al Direcţiei Generale Anticorupţie a fost eliberat din funcţie, întrucât nu mai deţine autorizaţia de acces la informaţii clasificate din partea Oficiului Registrul Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, necesară exercitării funcţiei.
În prezent, ofiţerul este pus la dispoziţia Ministerului Afacerilor Interne în vederea stabilirii altor atribuţii profesionale.
Conducerea Direcţiei Generale Anticorupţie este asigurată, conform atribuţiilor din fişa postului, de către adjuncţii acestei structuri.
Știrea inițială: Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat a refuzat să îi prelungească avizul ORNISS lui Cătălin Ioniță, actualul șef al Direcției Generale Anticorupție (DGA) din Ministerul de Interne, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.
Efectul refuzului este că Ioniță nu mai are dreptul să conducă direcția și a fost pus la dispoziție până la lămurirea situației.
Avizul ORNISS, care dă dreptul posesorului să aibă acces la informații clasificate, este obligatoriu pentru conducătorii structurilor din Ministerul de Interne. Direcția Generală Anticorupție are ca scop documentarea infracțiunilor de corupție din Ministerul de Interne.
Potrivit procedurilor, Direcția Generală pentru Protecție Internă din Ministerul de Interne (serviciul de informații al ministerului, fosta ”doi și-un sfert) face o verificare și transmite o propunere către Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat, autoritate care dă decizia finală. Accesul interzis la informații secrete echivalează cu schimbarea din funcție.
Cătălin Ioniţă a fost urmărit penal, în 2018, pentru trafic de influenţă şi fals în declaraţii. Procurorii DNA l-au acuzat pe fostul şef al Poliţiei Române că a pretins cedarea cu titlu gratuit a unei suprafeţe de 4 hectare dintr-un teren de 18 hectare, ca să intervină pe lângă funcţionari publici. În 2019, procurorii anticorupție au clasat dosarul pe motiv că fapta nu există.
Foto: Cătălin Ioniță (InquamPhotos / Octav Ganea)
În curs de actualizare
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii