G4Media.ro

SURSE: Sergiu Diacomatu, al treilea fugit în Costa Rica după Udrea şi…

SURSE: Sergiu Diacomatu, al treilea fugit în Costa Rica după Udrea şi Bica. Artificiul legal care-i protejează temporar de extrădare pe cei care cer azil politic

Sergiu Diacomatu, un apropiat al Elenei Udrea, inculpat într-un dosar DNA privind despăgubiri ilegale, ar fi plecat în Costa Rica, au declarat surse apropiate situaţiei pentru G4Media.ro. Informaţia a fost publicată în premieră de Antena 3. Diacomatu s-ar alătura astfel Elenei Udrea şi Alinei Bica, ambele plecate în Costa Rica. De ce aleg inculpaţii să ceară azil politic? O prevedere legală din legislaţia privind imigraţia arată că orice cerere de extrădare se suspendă pe durata rezolvării cererii de primire a statutului de refugiat politic.

Avocatul lui Diacomatu a declarat pentru G4Media.ro că nu poate confirma plecarea acestuia în Costa Rica, dar la termenul din 20 aprilie acesta va fi în sala de judecată. Diacomatu a fost trimis în judecată de către DNA în iulie 2016, împreună cu mai mulți membri ai conducerii ANRP sau în comisia de despăgubiri.  Procurorii l-au acuzat pe Diacomatu de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit surselor G4Media.ro, Sergiu Diacomatu a plecat din România pe 9 aprilie cu o cursă Air France.

Sergiu Diacomatu, fost vicepreședinte al Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), este trimis în judecată într-un dosar privind despăgubiri considerate ilegale de DNA către omul de afaceri Mihai Rotaru. Diacomatu a şi fost  reținut în acest dosar în 2015.

Reamintim că în Costa Rica au plecat deja Elena Udrea şi Alina Bica, ambele judecate în dosare de corupţie. Elena Udrea a comunicat astăzi, prin intermediul avocatului său, că a obţinut statutul de refugiat politic. Instanţa nu a luat în considerare înscrisurile depuse de avocat, înscrisuri contestate şi de procurorul DNA de şedinţă. Udrea a insistat, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că are statul de refugiat în Costa Rica: „Am solicitat acest statut în februarie, am fost audiată în martie și am primit statul pentru un an de zile pe 21 martie”, arată HotNews.ro.

Cu toate acestea, o prevedere legală care apare pe site-ul oficial al autorităţii naţionale pentru imigranţi din Costa Rica explică opţiunea azilului politic este interesantă pentru fugarii din România.

Astfel, site-ul Serviciului pentru Imigraţie din Costa Rica arată că „odată completată cererea de azil sau de recunoaştere a statutului de refugiat, se suspendă procesul de extrădare a persoanei până când procedura de acordare a statutului e finalizată printr-o decizie definitivă” (sursa). Informaţia a fost publicată în premieră de Ramona Avramescu.

Cu alte cuvinte, dacă un imigrant depune o cerere de azil sau de recunoaştere a statutului de refugiat politic, cererea de extrădare din partea statului de origine a respectivului imigrant se suspendă până când autorităţile din Costa Rica iau o decizie finală. Informaţii prezentate de ONG-uri privind procesul de acordare a statutului de refugiat politic arată că procedura durează între 8 luni şi un an.

Exact această prevedere e utilizată de Elena Udrea, al cărei avocat a anunţat că nu poate fi extrădată, deşi abia a depus cererea de azil. Practic, deşi nu are o decizie definitivă a autorităţilor din Costa Rica, Elena Udrea e protejată de extrădare de legislaţia din statul central-american.

UPDATE: Ministerul român de Externe arată într-un răspuns pentru G4Media.ro că „Ambasada României la Ciudad de Mexico, care asigură reprezentarea diplomatică în Costa Rica, nu a fost notificată de autoritățile din Costa Rica în legătură cu vreo cerere de acordare a statutului de azilant politic în această țară, formulată de persoana în cauză. Pe de altă parte, cetățeanul român în cauză nu a contactat misiunea diplomatică română din Ciudad de Mexico cu solicitări de servicii, asistență sau protecție consulară”.

Foto: Sergiu Diacomatu – Pagina sa de Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Hei ! Cei cu, şi de pe „feisbuc”! Nu se pricepe nimeni să organizeze o acţiune colectivă, o listă cu semnături, acolo, sau, şi mai bine, o iniţiativă care să îndemne tineretul să trimită e-mailuri Ambasadei Costa-Rica, până se vor sesiza într-un fel si autorităţile acestei ţări devenită ţinta corupţilor români ?.
    Când primeşti în fiecare zi vreo 2000 de mail-uri, bănuiesc că ceva tot se poate întâmpla…
    Nu sunt un naiv logoreic!…Problema este complexă iar rezolvarea ei iluzorie, dar tot merită încercat…

  2. Domnu ady, in loc sa va cheltuiti banii pe mesaje in Costa Rica, nu mai bine veneati voi la referendum in 2012 sa rejectam mizeria aia de Kioru’ Basescu, si terminam de atunci si cu nenorocirile aste de coropisnite(Basescu, Udrea, Diacomtu……, si toata sekurimea asta imputita, servita magistral de limbricii astia care si-au parasit corabia de la HotNews(Tapalaga, Pantazi, si o gloata de alti pupinbasisti….), crezand ca lumea-i uita!!!… Acum, nici usturoi n-au mancat, nici gura nu le miroase!!!!…., si aceeasi care lingheau in chur pe susnumitii…., dau acum ochii peste cap de duhoarea care emana!!!…