SURSE Siegfried Mureșan și Adina Vălean, luați în calcul de PNL pentru propunerea de comisar european din partea României
Europarlamentarii liberali, Siegfried Mureșan și Adina Vălean, sunt numele luate în calcul de PNL pentru propunerea de comisar european din partea României, au declarat pentru G4Media.ro surse de la vârful partidului.
Potrivit acestora, prima opțiune este Siegfried Mureșan, europarlamentar la al doilea mandat și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), principala formațiune politică din Parlamentul European (PE).
Adina Vălean este opțiunea a doua pentru cazul în care președinta aleasă a Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, ar insista cu păstrarea cotei de gen solicitată în debutul procesului de formare a Comisiei, au mai explicat sursele citate.
”Siegfried Mureșan are toate șansele să fie acceptat. Este unul dintre cei mai buni și mai bine văzuți europarlamentari din PE. În 2014, România a propus o femeie, în persoana Corinei Crețu, la solicitarea lui Jean Claude Juncker. Nu putem noi fi mereu constrânși să nominalizăm o femeie. Pe de altă parte, Ursula von der Leyen își poate asuma fără probleme să ceară votul Parlamentului și fără a avea un număr egal de comisari femei și bărbați. Până la urmă ea a propus egalitate, dar Parlamentul i-a respins două femei. Chiar dacă Franța și România ar nominaliza bărbați în locul celor două femei respinse, tot ar fi Comisia Europeană cu cel mai mare număr de femei din istorie. Actuala comisie are doar nouă femei”, a explicat un lider PNL pentru G4Media.ro.
Mai mult, a mai spus acesta, Ungaria, membră a UE din 2004, a nominalizat până acum doar bărbați în funcțiile de comisar european.
”De ce să facă mereu Viktor Orban ce vrea și noi doar ce trebuie?”, s-a întrebat el.
În orice caz, au mai explicat sursele liberale, propunerea efectivă va fi făcută doar după învestirea noului guvern PNL, iar un cuvânt hotărâtor îl va avea și președintele Klaus Iohannis.
”Nu mai suntem presați de timp. Noua Comisie Europeană nu va intra în funcțiune de la 1 noiembrie, așa cum era stabilit, ci de la 1 decembrie. Votul în Parlamentul European va fi undeva la finalul lunii viitoare. Deci avem suficient timp să așteptăm învestirea noului guvern care să facă propunerea de comisar către Bruxelles”, a explicat un alt lider PNL pentru G4Media.ro.
Cel mai probabil, au mai declarat sursele citate, se va face un schimb între portofoliile alocate inițial României și Ungariei, țara noastră urmând să primească portofoliul foarte important al Extinderii, iar Budapesta pe cel al Transporturilor.
”Ungaria va pierde portofoliul Extinderii. Este o țară aflată sub procedura Articolului 7 după atacurile împotriva statului de drept declanșate de partidul lui Viktor Orban aflat la guvernare. Nu-i poți oferi unei astfel de țări portofoliul Extinderii. Mai mult, comisarul care va prelua acest portofoliu trebuie să fie de la PPE, pentru a se asigura echilibrul cu Socialiștii care dețin funcția de Înalt Reprezentant al UE. PPE nu va accepta să piardă Extinderea”, a explicat un alt lider liberal pentru G4Media.ro.
De altfel, chiar preşedintele Parlamentului European (PE), italianul socialist David Sassoli, a apreciat sâmbătă că va fi probabil imposibil ca viitoarea Comisie Europeană să-şi preia atribuţiile la 1 noiembrie şi că totul va fi amânat pentru 1 decembrie.
„Parlamentul este implicat într-un mecanism transparent. În prezent, trei alţi comisari trebuie să fie propuşi de România, Ungaria şi Franţa şi vom începe în Parlament analiza candidaturilor lor”, a explicat Sassoli, citat de agenţiile de presă italiene, în timpul unei reuniuni la Cernobbio, în nordul Italiei.
„Cred că nu va fi probabil posibil să respectăm data de 1 noiembrie, vom ajunge la 1 decembrie”, a adăugat el.
Votul de confirmare în Parlamentul European a întregii echipe alcătuite de germana Ursula von der Leyen urma să aibă loc, potrivit calendarului anunţat, la 23 octombrie, în cursul unei sesiuni plenare la Strasbourg.
Trei candidaţi au fost respinşi de comisiile legislativului european în timpul procedurii de evaluare. Candidaţii român şi ungar, Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi, au fost respinşi de Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a PE din cauza suspiciunilor privind posibile conflicte de interese.
Candidata franceză, Sylvie Goulard, audiată joi pentru a doua oară de cele două comisii de specialitate din PE asociate portofoliului ei nu a reuşit nici de această dată să convingă eurodeputaţii, ea fiind respinsă cu 29 de voturi pentru şi 82 împotrivă. Candidatura sa a fost marcată de suspiciuni privind integritatea în contextul investigaţiilor aflate în desfăşurare împotriva ei pentru presupuse angajări fictive la biroul ei de eurodeputat şi a activităţii pe care a desfăşurat-o pentru un think-tank american în timp ce era de asemenea eurodeputat.
Foto: Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan / Sursa: Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
35 comentarii