G4Media.ro

SURSE Situația reală a „singurelor obiective PNRR întârziate”, cele pe cloud guvernamental…

Sursa foto: Pixabay

SURSE Situația reală a „singurelor obiective PNRR întârziate”, cele pe cloud guvernamental / Dacă nu vor fi îndeplinite, România riscă să piardă jumătate de miliard de euro bani europeni

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat miercuri, 30 martie, că numai două jaloane vor fi întârziate față de termenul de 31 martie – calendarul asumat prin PNRR. Ambele, la Ministerul Cercetării și Digitalizării (MCID).

Este vorba despre analiza privind cloud-ul guvernamental și apelul de proiecte pentru IMM-uri: „Sprijin sub formă de granturi pentru competențe digitale”.

G4Media a obținut un comentariu detaliat, din partea unei surse din zona de expertiză care a participat în anul 2021 la elaborarea componentei de Digitalizare din PNRR, privind situația reală a obiectivelor asumate și neîndeplinite.

  • Explicațiile de miercuri, 30 martie, ale ministrului Dan Vîlceanu, legat de jaloanele PNRR întârziate:

„Primul jalon este finalizarea analizei opțiunilor privind arhitectura cloud-ului guvernamental. Are legătură și cu alt proiect de lege pe care Ministerul Cercetării trebuie să îl elaboreze și să îl trimită la Parlament. Al doilea jalon se referă la lansarea cererii de propuneri privind sprijin sub formă de granturi pentru competențe digitale. Dacă faci un ghid care nu corespunde exact cu ce scrie în PNRR, riști, după ce ai cheltuit câteva sute de milioane de euro, ca acei bani să nu poată fi decontați din PNRR, ci să fie susținuți din bugetul de stat. Pe partea de cloud sunt mai multe legi, cel puțin două, care vor trebui să intre în vigoare în perioada următoare. Prin acest jalon trebuie finalizată analiza privind arhitectura cloud-ului guvernamental. Este o chestiune foarte complicată. Trebuie să reiasă modul în care este structurat și în care va arăta cloud-ul. Acel proiect de ordonanță se referea la instituții care fac parte din Ministerul Cercetării și care au un rol… care lucrează la această situație. Noi am avut săptămâna trecută un OUG de la Ministerul Cercetării prin care unitatea de implementare este la Autoritatea pentru Digitalizarea României, este clarificată situația acelui task-force.”

  • Explicațiile oferite de sursa G4Media: 
  1. Jalonul privind analiza în vederea dezvoltării cloud-ului guvernamental:

„Analiza, reperul fundamental al tuturor deciziilor și inițiativelor pentru cloud-ul guvernamental, trebuia să vină cu un “raport de evaluare cu recomandări” asupra modului de realizare a cloud-ului guvernamental din punct de vedere tehnic si legal”, arată sursa consultată de G4Media. „Analiza nu era opțională pentru MCID, dar putea alege entitatea care să o întocmească (consultant specializat sau autoritate a statului).

Raportul acestei analize reprezintă, de fapt, jalonul din PNRR cu termen 31.03.2022. Actele normative pe care MCID le-a mai publicat în consultare, pe același subiect (Cadrul legal de guvernanță a serviciilor de cloud și legea interoperabilității) trebuie sa rezulte din raportul final al analizei. Aceste doua acte normative sunt la rândul lor jaloane în PNRR, dar abia în Q2/2022 (30.06.2022)”, spune sursa citată.

Așadar, potrivit acesteia, la momentul publicării OUG pentru Cloud, „raportul analizei nu a fost prezentat și nu există și a făcut subiectul discuțiilor recente cu reprezentanții Comisiei Europene”. Pe scurt, OUG pentru cloud (ordonanța privind “unele măsuri pentru sistemul de guvernanta al cloud-ului guvernamental”, publicat în data de 16.03.2022), nu ar fi trebuit întocmită fără să existe analiza.

„În perioada cât am lucrat la MCID în acest proiect, echipa noastră a propus multiple soluții pentru realizarea analizei și respectarea jalonului: servicii de consultanță rambursabile de la Banca Mondială, colaborare cu Comisia pentru expertiza cloud, împărțirea jalonului în mai multe repere și negociere cu Comisia pentru a nu afecta PNRR, un parteneriat între Banca Mondială și instituțiile statului pentru efectuarea analizei etc. Niciuna dintre acestea nu s-a finalizat”, spune sursa citată.

Reamintim că din răspunsul oficial transmis de MCID pentru G4Media pe 23 martie reiese că analiza, adică obiectivul PNRR ce ar trebui finalizat, se găsește abia într-o primă etapă:

O primă etapă în realizarea analizei privind cloud-ul guvernamental o reprezintă dimensionarea cloud-ului guvernamental prin inventarierea nevoilor instituțiilor publice care doresc să-și migreze sau să-și găzduiască serviciile interne și cele publice în cloud-ul guvernamental. (…) În acest sens, ADR împreună cu instituțiile partenere au realizat un chestionar complex care va contribui la relevarea și cuprinderea tuturor informațiilor necesare unei dimensionări a cloud-ului guvernamental. Acesta a fost distribuit către 109 instituții și autorități ale administrației publice centrale, care vor furniza informații complete și consistente în procesul de dimensionare corectă a cloud-ului guvernamental pe baza cărora instituțiile vor derula proceduri de achiziții”.

Răspunsul integral poate fi consultat aici.

Sursa consultată de G4Media a subliniat și riscurile pe care le implică neîndeplinirea jaloanelor legate de cloud-ul guvernamental:

„-Blocarea PNRR;

– Realocarea de către Comisia Europeană a unor investiții din PNRR către alte direcții (adică investițiile care nu respectă cerințele din documentele oficiale ale PNRR – în acest caz, o analiză din care sa rezulte un raport);
– Realizarea unui proiect de cloud care nu coincide cu ceea ce a fost stabilit, care ar însemna că nu va mai fi plătit prin PNRR și va rămâne grevat integral pe bugetul de stat (370 – 500 milioane euro.)”

2. Jalonul privind apelul de proiecte destinat IMM-urilor: „Sprijin sub formă de granturi pentru competențe digitale”

Potrivit sursei consultate de G4Media, Ghidul solicitantului pentru acest apel a fost întocmit dar nu poate fi publicat încă deoarece pe acesta s-au operat mai multe modificări fără aprobarea Consiliului Concurenței.

G4Media a solicitat MCID la începutul lunii martie informații despre stadiul acestui jalon însă nu a primit un răspuns.

3. Jalonul din decembrie 2021 privind operaționalizarea „grupului operativ pentru implementarea și monitorizarea reformelor și investițiilor privind transformarea digitală”, la MCID.

O Ordonanță de Urgență a fost aprobată pentru acest jalon abia pe 23 martie, publicată pe 21 martie în Monitorul Oficial. Acesta ar presupune să fie angajați experți: 17 persoane. Dincolo de adoptarea sa târzie, sursa consultată de G4Media arată că  „grupul operativ (task force) de fapt nu este încă operaționalizat, nu există nicio persoană angajată”. 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Acesta era singurul obiectiv concret, cloudul, restul erau hârțoage. Evident că USL-ul nu e capabil să facă ceva concret.

  2. Acesta era singurul ob.iec.tiv co ncret, cl.o.udul, restul erau hâr.țo.age. Evident că USL-ul nu e c.ap.abil să facă ceva co.ncret.

  3. Sin.gurul o.b.iec.ti.v c.o.nc.ret, c.l. oud-ul.

    • Bai asta mario zis chizdario, nu te mai screme atata sa postezi ca un apucat, ca nobody gives a fcuk ce vrei tu sa zici, thembellule

    • Z.dreanță,
      Tu oricum nu înțelegi decât la nivel de telenovele .

  4. Cine greseste sa plateasca,nu poporul!ultimul infrigement de 3 milioane de euro platit de stat,cine nu si-a facut treaba sa plateasca!de asta dece nu vorbiti,si mai sunt si altele pe teava?3 milioane de euro a luat un ceo de la petrom intr-un an!au bani debuni ce sunt in timp ce romanul de rand e neproductiv?!?

  5. STS & SRI: „Suntem cu capu-n nori…”

  6. Noi abonati la munca si ei la bani!?cum vine asta ?si tot noi neproductivi?daca nu ating toate jaloanele,pe ei!