Surse: Țările UE, cu excepţia Ungariei, vor cere ONU să monitorizeze situația drepturilor omului în Rusia
După mai multe tergiversări, ţările membre ale Uniunii Europene, cu excepţia Ungariei, vor cere Consiliului ONU pentru drepturile omului să monitorizeze situaţia din acest domeniu în Rusia, transmite AFP, citând surse diplomatice.
Un proiect de rezoluţie prin care se cere crearea unui mandat de Raportor special asupra situaţiei drepturilor omului în Rusia este în curs de elaborare pentru a fi prezentat în cadrul celei de-a 51-a sesiuni a Consiliului, care se desfăşoară până în data de 7 octombrie la Geneva, conform aceloraşi surse.
Luxemburgul este cel care trebuie să prezinte proiectul respectiv de rezoluţie în numele grupului. Se aşteaptă ca şi alte ţări să se alăture.
‘Este de datoria statelor europene să depună imediat o rezoluţie vizând stabilirea mandatului sau în caz contrar riscăm încă şase luni de inacţiune în faţa crizei drepturilor omului în Rusia’, a declarat Dave Elseroad de la organizaţia neguvernamentală Human Rights House Foundation din Geneva.
Subiectul a fost deja în atenţia ţărilor membre ale UE în cadrul precedentei sesiuni a Consiliului pentru drepturile omului din această vară, dar nu se ajunsese la un consens privind calendarul de acţiune.
Acum că ţările europene au decis să treacă la acţiune, ele ar trebui să ajungă să formeze o alianţă destul de puternică, textele urmând să fie aprobate de majoritatea celor 47 de state membre ale Consiliului pentru drepturile omului.
Cel mai înalt organism al ONU pentru apărarea drepturilor omului a lansat în luna mai o anchetă la nivel înalt privind încălcările comise de trupele ruse în Ucraina, iar anchetatorii urmează să fie audiaţi la 23 septembrie de către Consiliu. Dar sunt exercitate presiuni în creştere pentru ca organismul respectiv să se intereseze de asemenea şi de încălcarea drepturilor omului în Rusia şi de crearea unui post de Raportor special.
ONU a denunţat sever luni situaţia drepturilor omului în Rusia. Înaltul comisar interimar Nada Al-Nashif a criticat în special ‘intimidările’ în Rusia ale căror victime sunt oponenţii războiului în Ucraina, precum şi diferitele ‘forme de cenzură’ în ţară.
Rusia a criticat marţi ONU, insistând asupra ‘părtinirii’ tot mai mari a Înaltului Comisariat.
Moscova, care a părăsit Consiliul în momentul în care Adunarea Generală a ONU a votat pentru excluderea sa cu câteva luni în urmă din cauza invaziei în Ucraina, dispune totuşi de statut de observator şi, în această calitate, poate să se exprime în Consiliu, relatează Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.