G4Media.ro

SURSE Timmermans i-a transmis lui Dăncilă că OUG pentru contestația în anulare…

SURSE Timmermans i-a transmis lui Dăncilă că OUG pentru contestația în anulare e ”linie roșie”. Semne de întrebare legate de posibila adoptare a ordonanței în ședința de guvern de azi

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene i-a transmis premierului Viorica Dăncilă în întâlnirea de la Bruxelles de săptămâna trecută că adoptarea unei OUG care să dea posibilitatea condamnaților la completele de 5 de la Curtea Supremă din 2014 până în 2018 ar însemna ”trecerea unei linii roșii”, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. La rândul ei, Dăncilă l-a anunțat pe Timmerans că Guvernul are în proiect adoptarea ordonanței într-o proximă ședință de guvern. În acest moment există un mare semn de întrebare legat de posibilitatea ca guvernul să adopte azi, prin OUG, mai multe modificări în justiție, dar până la ora publicării articolului nici un proiect de OUG nu fusese înregistrat la CSM.

Potrivit surselor G4Media.ro, Timmermans a avertizat-o pe Dăncilă că o asemenea ordonanță de urgență ar elibera practic toți marii corupți condamnați în ultimul an, situație inacceptabilă pentru Comisia Europeană, și i-a spus că trecerea unei asemenea ”linii roșii” va avea consecințe politice. Nu e clar totuși ce instrumente are la îndemână Comisia Europeană pentru a sancționa un asemenea derapaj.

Dăncilă s-a întâlnit cu Timmermans la Bruxelles pe 7 februarie, premierul declarând la Antena 3 că i-a explicat prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, că vrea să dea OUG pentru completele de 5 judecători.

Potrivit surselor G4Media.ro, până la ora publicării articolului, în jurul prânzului, la CSM nu era înregistrat nici un proiect de ordonanță de urgență. Pentru a putea fi adoptate în ședința de guvern de vineri eventualele proiecte de OUG, ar trebui să fie îndeplinită condiția formală a sesizării CSM. Guvernul nu este obligat să stea după aviz, ci este suficient dacă trimite proiectele de OUG la CSM pentru a îndeplini formalitatea legală.

Nici pe ordinea de zi a ședinței de guvern care va avea loc vineri nu este anunțat public vreun proiect de ordonanță având ca domeniu justiția. Pe de altă parte, ordinea de zi poate fi suplimentată oricând, chiar în timpul ședinței.

Potrivi surselor G4Media.ro, în ultimele zile au existat mai multe discuții cu ministrul justiției, Tudorel Toader, prin care liderii coaliției au încercat să-l convingă să promoveze OUG referitor la extinderea perioadei de contestație în anulare în cazul completurilor de cinci judecători de la Înalta Curte, dar și alte modificări la legile justiției.

Unele voci din justiție se tem că ar putea fi modificat statutul magistraților în sensul eliminării avizului CSM la arestarea unui magistrat. În acest moment, nici un judecător sau procuror nu poate fi arestat fără avizul secției de judecători respectiv de procurori din CSM.

Discuții ar fi avut loc la începutul săptămânii cu Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Potrivit surselor G4Media.ro, Dragnea ar fi condiționat orice discuție despre candidatul la prezidențiale de promovarea și adoptarea OUG-urilor promise de ministrul justiției, care se bucură de susținerea ALDE.

Ministrul de externe, Theodor Meleșcanu, declarase marți, 12 februarie, că liderul ALDE ar trbuie să-și depună candidatura cât mai rapid: ”Suntem, însă, într-o alianţă cu PSD şi va trebui să vedem împreună care este cea mai bună soluţie. Din câte ştiu, noi ne-am dori la ALDE ca domnul Călin Popescu Tăriceanu să-şi depună candidatura cât mai rapid. Dânsul este un om mult mai aşezat şi reflectează asupra lucrurilor şi ia în calcul diverse elemente. Va trebui să găsim o soluţie. Cred că cea mai bună soluţie ar fi un candidat comun pentru că această majoritate a trecut printr-o perioadă foarte grea, dar, în acelaşi timp, a realizat foarte multe lucruri”, a mai spus Meleşcanu, citat de Adevărul.ro.

Foto: Guvernul României

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

22 comentarii

  1. nici nu ii doare capul.

  2. păi o să se impiedice ei de o linie, mai ales dacă e roșie? Ordinele pe care le-au primit acesti tradatori de tara de la stapanii lor e sa treaca linia. Iar daca e rosie, si mai bine.

  3. Prin ”linie rosie” Dancila intelege urma lasata de ruj, deci singura speranta ar fi sa inteleaga Dragnea, care stie bine ce insemana aceea o linie rosie, doar avea una trasata pe podea de tat-su si ce mai ochi vanat capata, atunci cand o depasea…!

  4. La puscarie ciuma rosie cu veorica-n frunte!

  5. Linia rosie este dara pe care o va lasa Dancila, dupa ce vom pune mana pe coase si topoare…

  6. Așa și? Ce o să ne faceți? Ne puteți pupa undeva. Ați depășit voi multe linii roșii deja, de asta nu vă mai rabdă Europa. Până la urmă voi sunteți agenți sovietici, că sub voi se prăbușește UE, sub „leadershipul” vostru de doi bani găuriți.

    • GO suck an onion!

    • tie chiar n-au ce, ti-a facut mama natura de la nastere destule. mai jos de atat nu poti fi!

    • @Tit Brailoiu,
      Am si eu o curiozitate fara de pacat: Brailoiu insemna ca stramosul si-a luat ”roiul” din Braila si s-a mutat la Constanta…?

      PS. Si daca ”pupatura” v-ar fi aplicata de verisoara imbracata in hanorac negru, patru numere mai mare si cu trimmer vintage…?

  7. Au să învețe ce înseamnă „linie roșie” dacă în aceeași zi se ating de Kovesi si dau si ordonanta.

  8. Ce a înțeles Veorika : Bă Livache, ce poala mea vrea pulica ăla mă, că cică să nu mă pună draku să dau OUG pe complet de 5 până nu îl rezolvăm și pe ăla de 3 ( Voiculescu, Valcov, etc.) Hai, pune mâna și suna pe la interlopi, vezi cine mai cotizează, să-i ajutam pe toți, săracii. Din ” milă” , că se poartă zilele astea ( pe la diplomele de doctori). Lăsând gluma la o parte, o sa dea OUG pentru simplul fapt ca au adunat și cheltuit banii de „sponsori”. Își fac treaba, primesc vreo 2 ani cu suspendare sau cel mult 1 cu executate, după care, Brazilia, Madagascar, Indonezia, cald sa fie. Și noi, rămânem sa plătim după toți MUISTII care s-au vândut pe un mic și-o halbă de bere. Pentru cei care continuați sa ii susțineți orbește, sa crăpați în șanțuri pe marginea drumului, sa nu va mai recunoască familiile. LEPRE!!! Ăștia merita omorâți cu pietre, nu hoții care îi plătesc.

    • Oameni de genu’ „lepre” o sa fie intotdeauna. Inainte de toate, mentalitatea proasta din Romania trebuie schimbata si atunci mai reduci din numarul lor. . si poate ca in vreo 10 ani o sa traim si noi intr-o tara decenta. Ca de potential si resurse n-avem lipsa.

  9. Atata vreme cat deciziile de sanctionare (grava) a unui stat membru nu pot fi luate decat cu unanimitate, Romania, Polonia sau Ungaria nu au de ce sa se teama.
    Cat despre taierea unor fonduri, sa fim seriosi.
    In Romanai mai exista foarte mult de furat, iar Dragnea si borfasii lui se pot lipsi linistiti de miliardele europei, pe care oricum nu le mai prea pot fura.
    Directia pe care borfasii PSD-ALDE-UDMR au ales-o pt Romania, este cat se poate de clara si nu prea mai are nimic de-a face cu UE.

    • Hop și cripto-postacii pesediști :D.
      Sancționarea gravă a României nu are nevoie de unanimitate, pentru că noi, spre deosebire de Ungaria și Polonia, nu suntem membri cu drepturi depline, avem MCV, un mecanism care oferă parlamentului european posibilitatea să ne sancționeze cu majoritate simplă ;).
      Tăierea fondurilor ar fi o catastrofă pentru PSD, pentru că fondurile acelea (cam 10 la sută din bugetul de cheltuieli pe 2019, cam 25 de miliarde de lei dintr-un total previzionat de cheltuieli de 254 de miliarde) au un efect SOCIAL gigantic, sunt fonduri pentru agricultură, pentru industrie, pentru autorități locale a căror tăiere ar lăsa fără bani sute de mii de oameni

    • @johnny, asta cu „nu suntem membri cu drepturi depline” de unde ai scos-o, din dos? Ai băgat mâna adânc după ea?

    • @johnny

      „După aderare, România a trecut de la statutul de observator activ la cel de membru cu drepturi depline in UE”
      Acum sezi mumos ca primesti bobo!

    • @lana: Pe 27 noiembrie A FOST ACTIVAT articolul 7 pentru Ungaria. Cum e cu unanimitatea? Ce o să spuneți voi, pesediștii, după ce se activează articolul 7 pentru România, că aveți poze cu Articolul 7 în beciul lui Ghiță? 😀
      https://goo.gl/wfk9Zi
      ”Membrii Parlamentului European au votat miercuri sancționarea Guvernului Ungariei, care este acuzat de erodarea democrației și de faptul că nu a reușit să păstreze valorile fundamentale ale Uniunii Europeme.

      Astfel, parlamentarii au votat în favoarea activării sancțiunilor articolului 7 împotriva Executivului condus de Viktor Orban, ceea ce ar putea duce la pierderea drepturilor Ungariei de a vota în UE”

      @titi – clar m-am exprimat greșit, avem toate drepturile, dar avem niște obligații suplimentare față de membrii fără MCV – obligația de a reforma justiția, obligație pe care nu ne-am îndeplinit-o, vezi ultimul raport MCV. Mecanismul permite suspendarea dreptului de vot și a finanțării europene direct de către Comisie, nu mai este necesar votul în PE. Și oricum activarea articolului 7 nu necesită unanimitate, vezi cazul Ungariei pentru care deja a fost activat articolul 7 pe 27 nov 2018, deși România și Polonia au votat împotrivă 😀

  10. Timmermans ar trebui să fie preocupat de linia maro pe care o va trece el la europarlamentare.

    • Fir-ati ai dracu de postaci, ca v-ati inmultit ca ciupercile dupa ploaie, mars pe situl lui buble, ca s-a sunat adunarea la malai, cat mai e buget!

  11. Ba se vede ca unii au cultura europeana stiti ca avem drepturi depline.Eu v-as sugera sa mai cititi si o sa vedeti ca nu suntem membri ue cu drepturi depline.Cit despre postaci psd de aici vreau sa va informez ceva VINE REVOLUTIA dati oug si o sa vedeti ce patiti am asteptat prea mult si noi suntem vinovati de asta dar nu uitati jandarmii si cei care-i apara pe ticalosii astia nu vor putea impusca 3-4 milioane de oameni iar daca vor reusi atunci macar vor trai fara noi

  12. 1. infractorii de la guvernare nu mai dau doi bani pe vorbele europenilor, ba chiar mai mult, le vor folosi ca munitie si vor acuza ue ca de obicei de dubla masura si toate celelalte laitmotive abjecte cu care ne-au obisnuit.
    2. pai n-am comentat eu mai de demult ca motivul pt care tariceanu tot insista disperat cu legile justitiei, e ca avea conditie de la dragnea sa faca parte din discursul lui pt prezidentiale, doar asa avea binecuvantarea supremului. asta e de fapt si obiectivul: tariceanu presedinte si dragnea premier.

  13. Naivilor!

    Asta vor Dragnea & comp: să ieșim din UE, sunt destule de furat de aici, nu le pasa de voi, de reguli, drepturi, etc. Pentru ei e doar un joc, iar noi suntem cantitatea neglijabilă.

    Singurul mod de a scăpa de ei, este votul! Sigur, putință presiune in stradă nu strica, dar nu e suficient.