SURSE Totul pentru ridicarea MCV: Comisie specială în Parlament pentru legile justiției / Dezbateri și vot în maxim o lună de zile / Laura Vicol nu va face parte din comisie
Legile justiției ar urma să fie dezbătute și votate în maxim o lună de zile în cadrul unei comisii speciale care va fi condusă de liberalul Gabriel Andronache, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. Potrivit acestora, președinta comisiei juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol, nu va face parte din comisia specială. Personaj controversat, Vicol a fost avocata unor interlopi și este soția lui Vladimir Ciorbă, unul dintre acționarii Nordis.
Potrivit surselor G4Media.ro, cele trei proiecte de legi vor trece de Parlament pe repede înainte pentru ca România să scape de Mecanismul de Verificare și Monitorizare.
Vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova, a declarat, în timpul vizitei făcute la sfârșitul lunii iunie în România, că Bucureștiul ar putea scăpa de MCV dacă va adopta până în toamnă legile justiției.
- ”Cred că dacă reforma justiției, acum în desfășurare și în jurul căreia este o mare voință politică, va fi implementată, sau măcar aprobată ca să fie implementată, ar putea fi suficient ca eu să propun ridicarea MCV. Ne-am dori ca legile să fie aprobate în această toamnă, ceea ce mi-ar permite mie să reacționez rapid, astfel încât anul viitor să fie o singură evaluare pentru România, cea din raportul privind statul de drept. Cred că este un plan rezonabil și realist, pe care îl consider, mai ales după această vizită, posibil și fezabil. Nu mai țin minte un asemenea impuls politic în România, după 2017. Există o majoritate amplă în Parlament, am vorbit cu parlamentari, cu ministrul, premierul, cu președintele. Toți mi-au zis că vor să scape de MCV, că știu ce este de făcut și că lucrează. Ce mi-aș mai putea dori?”, a declarat Jourova într-un interviu pentru Digi24.ro
Guvernul Ciucă a adoptat în ședința de miecuri cele trei legi ale justiției, criticate dur de o parte a sistemului și de câteva voci din societatea civilă. Chiar în ziua adoptării de către guvern, Laura Ștefan, de la think-tank-ul Expert Forum, a avertizat asupra mai multor modificări cu efect nociv din cele trei proiecte ale legilor justiției.
Prima modificare radicală este dispariția prevederilor legate de numirea și revocarea polițiștilor în poliția judiciară prin ordin al Procurorului General. Polițiștii judiciari sunt cheie în dosarele instrumentate de procurori, iar până acum procurorul general avea cuvântul decisiv în privința acestora. Prin eliminarea acestor prevederi din lege se deschide calea spre controlul politic asupra polițiștilor judiciari.
Cele trei pachete de legi ale justiție:
- Proiect de Lege privind statutul judecătorilor şi procurorilor
- Proiect de Lege privind organizarea judiciară
Proiect de Lege privind Consiliul Superior al Magistraturii
Sunt proiectele inițiate de actualul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, care au fost puse în dezbatere din 2020 și care de-a lungul timpului au fost amplu dezbătute și criticate de magistrați și asociații civice.
Predoiu a cerut, săptămâna trecută, votul consultativ în ședința Consiliului Superior al Magistraturii pentru aceste proiecte de lege, subliniind că au avut un parcurs greoi: „Au fost puse în dezbatere publică în 2020, dezbătute public până în aprilie 2021, trimise de Ministerul Justiției la CSM și apoi retrase în 2021, rămase cumva apoi în nelucrare, reluate în elaborare și finisare în ianuarie 2021, discutate cu Comisia Europeană, atât cu DG Just, din perspectiva MCV, cât și cu DG Reform, din perspectiva PNRR, redezbătute public în mai – iunie în acest an și, în final, modificate în urma amendamentelor primite din partea sistemului judiciar, asociații, ong-uri, sindicate și numeroși judecători și procurori”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
54 comentarii