G4Media.ro

SURSE Tranșa a doua din PNRR în valoare de 3 miliarde de…

sursa foto: G4Media

SURSE Tranșa a doua din PNRR în valoare de 3 miliarde de euro, blocată la Bruxelles/ Europarlamentarul Dragoș Pîslaru: Guvernul vrea să scape de reformele PNRR. Solicit publicarea scrisorilor schimbate de Comisia Europeană și Guvern

Comisia Europeană a transmis la jumătatea lunii ianuarie o scrisoare Guvernului României prin care avertizează asupra marilor restanțe în atingerea obiectivelor asumate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), au declarat pentru G4Media.ro o mai multe surse politice. Potrivit acestora, principalele restanțe ale guvernului decarbonizarea (problema închiderii minelor de cărbune) și legea avertizorului de integritate, care transpune o directivă europeană într-un mod care, în interpretarea Comisiei, descurajează raportările anonime. O altă problemă ar fi anumite prevederi legate de pilonul doi de pensii (fără legătură cu reforma sistemului de pensii speciale).

Totuși, tema pensiilor speciale este subiect separat de discuții între Guvern și Comisia Europeană.

Potrivit informațiilor G4Media.ro, Comisia  Europeană nu este de acord cu formula de compromis la care a ajuns coaliția PNL-PSD în ce privește reforma pensiilor, potrivit căreia pensiile militarilor (armată și servicii de informații) nu vor fi calculate după principiul contributivității. Comisia, susținută de această dată de Banca Mondială, solicită ca toate pensiile, fără excepție, să fie calculate potrivit principiului contributivității.

”Guvernul vrea să scape de reformele PNRR și maschează totul prin încercări de negocieri. Să fie clar: banii din PNRR vin dacă jaloanele și țintele sunt îndeplinite pe bune. Declarațiile politice nu fac decât să tergiverseze un eventual eșec de absorbție a banilor. Cel mai tare doare reforma pensiilor: nu sunt în stare să scape de pensiile speciale. Ca să ne lămurim, solicit publicarea scrisorilor schimbate de Comisia Europeană și Guvern pe tema reformelor din PNRR de la începutul anului încoace. Și acolo vom vedea răspunsul dur al Comisie și cel lipsit de competență al Guvernului”, a declarat pentru G4Media.ro europarlamentarul Dragoș Pîslaru (copreședinte REPER, Renew Europene).

El a precizat că sunt deja trei luni de întârziere în ce privește eliberarea tranșei a doua, în valoare de 3 miliarde de euro. ”Noi acum trebuia să ne ocupăm de transa 3, însă nici cea de-a doua nu a fost finalizată”, mai spune Pîslaru.

Pe de altă parte, PSD presează public pentru renegocierea PNRR.

Europarlamentarul Victor Negrescu a susținut, luni, în plenul Parlamentului European, la Strasbourg, faptul că România trebuie să profite de posibilitatea modificării planurilor naționale de redresare și reziliență, adusă de amendamentul pe care l-a depus la regulament împreună cu delegația Partidului Social Democrat, şi să îşi propună o optimizare mai amplă a PNRR în aşa fel încât toate țintele şi obiectivele să fie realizate, se arată într-un comunicat transmis redacției.

”Astfel, dacă un stat membru poate demonstra impactul generat de războiul din Ucraina, de inflație sau de fluxurile comerciale globale, acesta va putea modifica atât proiectele, cât și reformele din plan, până la data de 30 aprilie anul acesta. De aceea cred că România trebuie să îşi propună o optimizare mai amplă a PNRR în aşa fel încât toate țintele şi obiectivele să fie realizate”, a declarat europarlamentarul Victor Negrescu, membru în Comisia pentru Bugete a Parlamentului European.

Pe de altă parte, europarlamentarul Dragoș Pîslaru susține că dorința PSD de a renegocia PNRR are în vedere faptul că Guvernul dorește ”să taie din banii pentru educație și societate civilă. Am avertizat de acum trei luni că asta a fost clar intenția coaliției de guvernare, lucru care s-a văzut și în negocierile de la Bruxelles pentru REPowerEU.”

Context

Guvernul a anunțat la jumătatea lunii decembrie că a transmis Comisiei Europene cea de a doua cerere de plată din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare de 3,227 miliarde euro, informează economedia.ro

Din această sumă, 2.147.490.000 euro reprezintă sprijin financiar nerambursabil și 1.080.200.000 euro reprezintă sprijin sub formă de împrumut.

În urma scăderii sumei aferente prefinanțării acordate României (13% din valoare totală PNRR), tranșa aferentă cererii de plată numărul 2 are o valoare de 2.808.089.841 euro (1.868.317.381 Euro – sprijin financiar nerambursabil și 939.772.460 Euro – sprijin sub formă de împrumut).

Printre cele mai relevante reforme și investiții cu impact socio-economic aferente celei de-a doua cereri de plată, se numără:

Intrarea în vigoare a legii de aprobare a programului național „Prima conectare la apă și canalizare”. Responsabil: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (Jalon 2);

Intrarea în vigoare a modificărilor aduse cadrului de reglementare pentru a se asigura sustenabilitatea pensiilor din cadrul pilonului 2 Responsabil: Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (Jalon 213);

Intrarea în vigoare a legii privind protecția avertizorilor Responsabil: Ministerul Justiției (Jalon 430);

Intrarea în vigoare a Ordinului ministerial (MO) pentru asigurarea standardelor pentru dotarea școlilor cu echipamente tehnologice și resurse în scopuri educaționale online și pentru a asigura un impact durabil al investițiilor propuse Responsabil: Ministerul Educației (Jalon 477);

Intrarea în vigoare a legii privind decarbonizarea prin care se adoptă calendarul de eliminare treptată a cărbunelui/lignitului. Responsabil: Ministerul Energiei (Jalon 114);

Apel de proiecte pentru renovarea și renovarea integrată în scopul asigurării eficienței energetice (consolidare seismică și eficiență energetică) pentru clădiri rezidențiale. Responsabil: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (Jalon 97);

Acordarea de granturi operatorilor publici (municipalități) pentru construcția, echiparea și operaționalizarea a 110 creșe. Responsabil: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (Jalon 456);

Intrarea în vigoare a Legii privind guvernanța serviciilor de cloud pentru administrația publică. Responsabil: Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (Jalon 144).

Corespondență de la Strasbourg

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

78 comentarii

  1. Romania pe esafod din cauza pensiilor gusatilor … Pai ia mai bagati vreo 100 de taxe noi, 75% din salariu la stat si nu ne mai trebe’ pnnr, pensiile speciale sa creasca 100% … s.a.m.d …

    • interesant e ca unii in Romania inca mai cred ca PNL si PSD vor sa ie pensii date pe contributivitate, cica au ajuns la un COMPROMIS

      ”formula de compromis la care a ajuns coaliția PNL-PSD în ce privește reforma pensiilor, potrivit căreia pensiile militarilor (armată și servicii de informații) nu vor fi calculate după principiul contributivității.”

      De fapt PSD si PNL sunt conduse de GRADATI, de speciali si nu vor face niciodata ceva impotriva lor, siesi. PNL si PSD au vrut sa pacaleasca UE, atat.

    • Foarte grav!
      In primul rand, ca prin prin incompetenta sau rea credinta loveste in interesele economice ale Romaniei.
      In al doilea rand, dovedeste fara dubii ca, intre interesele tarii si privilegiille unei categorii restranse, a ales sa sacrifice interesele tarii.

    • CU PENSIONARE LA 40 DE ANI, CU UN RITM DE DUBLARE A PRIVILEGIILOR LA 2-3 ANI AJUNGEM REPEDE LA ZECI DE MII DE MILIONARI IN EURO FACUTI NUMAI DIN PENSII SPECIALE.
      NU MAI VORBIM DE FAPTUL CA PARTIDUL II FACE CUMULARZI.

    • Mafia PSD PNL sacrifica viitorul Romaniei pentru pensiile lor speciale.

  2. Pensiile speciale sunt furt din banii publici o discriminare ce a împărțit pensionarii, pe nicăieri in Europa nu exista ăsa diferența de opt ori între pensia medie contributiva și cea a specialilor.

    • Minți! Sunt câteva pensii care sunt de 8 ori mai mari decât cea medie contributivă. Marea lor majoritate, peste 98% sunt maxim de 4 ori mai mari, 70% maxim de 2 ori mai mari. Ești spălată pe creier de USR!

    • mihaita , ai lipsit la matematica , este?

    • @mihaitza fitza,
      Nu ma intereseaza ca sunt 2 pensionari speciali sau maxim 3…
      Nu vrei sa te faci militar, esti liber sa muncesti la privat!

    • @Mihai ma bucur ca nu sunt singurul care nu pune botul la prosteala cu pensiile speciale.
      Ptr cei naivi: subiectul pensiilor speciale sau „nesimtite” a fost creat de Basescu in campania din 2009 pentru a scoate mai multi naivi la vot. De atunci, subiectul este mestecat de presa.

    • @newreader nu pui botul la pensii speciale, dar pui botul la orice altceva din directia PSDNLUDMRcare apara pensiile speciale .. a dracului bot

    • Specialule, vezi ca nu intereseaza pe nimeni ca sint 2% sau 4%, doar ca pensia speciala medie este dubla fata de pensia medie bazata pe contributivitate. Capusati bugetul de stat, pensionati de la 40 de ani si dusi in spate de cei care chiar au contribuit! Pe urma va mirati de ce se bucura lumea cand afla ca a mai murit vreun special si am mai scapat de o pensie dintr-asta nesimtita!

    • Mihai si NewsReader „ma bucur ca nu sunt singurul care nu pune botul la prosteala cu pensiile speciale, bla-bla”

      Pai nici eu nu as pune botul, dar chestiile astea au ajuns la 0.8% din PIB, adica peste 2 miliarde de euro. Conform estimarilor de la BNR, in cativa ani or sa ajungem la 1,5% din PIB. Adica ne apropiem de cele 2% din PIB pe care le alocam educatiei.

      Mai poti sa „nu pui botul” cand vezi ca pompezi in curul unor speciali cat in tot sistemul national de educatie?

      Ca sa nu mai vorbim de aspectul moral. Statul accepta pensionari cu 15-20 de ani inainte de varsta normala si le mai da si pensii de 2, 4 sau 8 ori mai mari decat pensia medie. Iar oamenii „normali” trebuie sa munceasca pana la 65 de ani ca sa ii tina pe astia in carca. In curand vom discuta de 67 de ani. Si, de ce nu, poate chiar de munca pana la moarte pentru aia „normalii”, ca in sclavagism.

      Ce &*^&*^&* ma-sii de dreptate sociala e asta?

  3. PSD si PNL renunta la PNRR si pastreaza pensiile speciale nesimtite!
    Fondurile europene oricum nu-s bune, pentru ca trebuie muncit pentru ele si nu prea pot fi furate, asa ca mafia PSD+PNL+UDMR renunta la ele!
    Cum sa renunte PSD si PNL la pensiile speciale nesimtite, cand pensionarii speciali sunt votantii lor?

    • Alegătorului nu-i spune nimeni dacă Avocatul Poporului, SNSPA sau Biblioteca Digitală a Bucureștilor pot da în judecată Guvernul pentru pierderea unor miliarde de euro, pe care mai bine le furau șmecherii măcar reinvestindu-le în România.

    • Pai trebuie făcută publicitate acestei posibilități. Oamenii nu știu ca pot da in judecată guvernul pentru astfel de motive.

  4. Ce n-ați înțeles nene, purcoiul de bani din PNRR este pentru lipitorile din PSD și PNL. Doar nu credeați că veți beneficia de vreun leuț :)))
    La muncă sclavilor! Munciți pe brânci până la 70 de ani ca să iasă pesediștii și peneliștii la pensie specială la 39 de ani.

  5. Să le publice exact cum a publicat și Ghinea corespondența cu UE când a făcut catastrofa numită PNRR. Nu uităm ce a făcut! Nu uităm și mergem la vot să scăpăm țara de USR! USR vrea sa ne scoată din UE și din NATO! Toate țările UE și toate țările NATO au pensii speciale!

    • Azi s-au distribuit catre postacii PSD si PNL prafuri cu lozinci „anti-USR” pe ambalaj! 🙂

    • Cristina, mergi la poarta spitalul Bagdasar si spune-le ce ne-ai spus noua aici. O sa vina niste oameni draguti in halate albe si o sa te duca inapoi in salon. Iti vor binele, sa nu fugi din nou.

    • Date-n peleu de mizerie

    • Repede!!!!

    • G4media, se pot oare elimina postările rusofililor pesedisti de pe acest site?

    • psd = ciuma rosie

    • @Cristina iti inteleg oful, si eu vreau sa trimit cozile astea de matura inapoi la Bruxelles, dar chiar nu ai pe cine vota. Auristii? Pesedistii? Pedelistii?
      Degeaba voteaza oamenii daca stau in case si nu protesteaza imediat.

    • In sfarsit cineva care spune lucrurilor pe nume. Mai nou USR a activat si falia tectornica de la Gorj si avem cutremure pe unde nu au mai fost de zeci de ani. Neaparat trebuie sa scapam de ei.

    • Cristina și Mihai voi știți e o vorbă din bătrâni …
      BĂ EȘTI NEBUN / NEBUNĂ ???Hai băști și căutați la altă masă

  6. Pentru domnul Mihai vreau sa ii transmit caă i daca pensiile speciale sunt de patru ori mai mari decât cea contributivă, reptezintă un decalaj enorm,pe nicăieri în lume nu e asa ceva

    • Tocmai ce au gasit un magistrat pensionar care are pensie speciala de 50.000 lei/luna. Cincizeci de mii de lei !!! Citi or mai fi dar inca nu i-au depistat .
      Asta e muuult peste de 3-4 ori pensia medie sau venitul mediu la nivel national.
      E, in opinia mea, hotie curata si nerusinare cit cuprinde.
      Dar daca acesti pensionari ne-au salvat pe noi de la puscarie si am ramas si cu banii furati e bine.
      Prin „noi” inteleg membrii partidelor care au guvernat atit de bine Romania in ultimii 33 de ani: psd, pnl, udmr si aripile si aripioarele lor sub diverse nume, de fapt pcr-ul atit de drag lui iliescu.

    • Exact, am citit un articol al cuiva care traia in Germania. Judecatorii se pensioneaza dupa 60 de ani. Doar judecatorii de la Inalta Curte primesc pensii ce sunt undeva la 2-2,2 salarii medii brute pe tara. Si platesc si taxe pentru acei bani. Judecatorii normali au pensii in plaja 1-1,5 din salariul mediu brut pe economie. Asta ar insemna intre 7000 si 10.000 de lei raportat la economia Romaniei.

      Doar la noi s-a ajuns la asemenea aberatii. 20.000 de lei pensia MEDIE in magistratura. Bonus: pensionare la 48 de ani, sa iti mai ramana inca vreo 15-20 de ani de avocatura sau de activitate de notariat, in timp ce statul iti baga cateva mii de euro in buzunare lunar, bani platiti de niste prosti care muncesc pana crapa.

      Parca pensia era o chestie sociala pe care statul ti-o da cand nu mai esti capabil sa muncesti, nu?

  7. România lui 💩

  8. Dar de vârsta fragedă la care se incaseazā cea dintâi Pensie Specialā nu s-a legat Comisia Europeanā? Sau vârsta de 45 de ani e considerată atât de frumoasā la Bruxelles incât Comisia a zis că nu e momentul să-i deranjeze pe „boboci”, cu astfel de probleme?
    Mulțumesc anticipat!

  9. pai normal! psd si pnl vor sa ne lase fara banii din PNRR doar ca sa-si protejeze pensiile lor speciale.

  10. Sunt curios cum va explica Maciuca risipirea banilor publici pe pensii speciale din cauza războiului din Ucraina și a inflației. Și cum o să sune ăia de la Bruxelles la Bălăceanca.

  11. USR e de vină! Clar!

    • Vezi ca era o nebuna mai sus care exact asta spunea, deci nu ești departe de adevăr. Adevarul poporului, bineînțeles

    • Cumva ai dreptate. Aia de la USR au bagat multe „bombe” in PNRR. Adica chestii foarte dureroase pentru clasa noastra politica, care erau de obicei ascunse sub pres. Si care acum trebuie rezolvate.

      Acum devine cumva comic: unii precum Ciolacu si Ciuca trebuie sa faca legi de reformare a pensiilor speciale, ca altfel „pa banii din PNRR”. Doar ca legile alea i-ar afecta pe aia care ii controleaza, adica toti „epoletii” din sistem. Ca sa nu mai zic ca pe CIuca l-ar afecta direct si personal, el fiind pensionar special (la 54 de ani!), cu o „micutza” pensie de 18.000 lei lunar.

      Din aceasta dilema, nu putem iesi.

    • Bravo silicon_v,
      Ai perfecta dreptate. Și nu numai de data asta.

  12. Guvernantii nostri sunt in stare sa blocheze/sa piarda, fara o suma exorbitanta de bani decat sa faca reforma pensiilor.
    Se zice ca la conducerea tarii, avem acum doua partide mature-cum declara Ciolacu?!
    Nu sunt tot cei care au ruinat economia Romaniei timp de 33 de ani.
    Mafie la vedere.
    Cum sa piarda ei pensiile speciale?! In fruntea guvernului avem acum un special care si-ar pierde ”speciala”. Si nu-i singurul.

  13. Este totusi uimitor ce procente mari au PSDPNLUDMR in sondaje.Nu-mi pot explica.

    • Incercați să introduceți în ecuație și 1 kg de făinā „3 nule” plus 1 litru de ulei rafinat de Floarea Soarelui…
      Dacă nici așa nu vă puteți explica, atunci introduceți și 2 mititei + 1 halbă cu bere…La iarbă verde..

    • Sindromul Stockholm. Am fost batjocoriți, abuzați și furați timp de 33 de ani și noi în loc să dăm de pământ cu ei, îi votăm. Chiar e ciudat, nici USR-ul nu mi-a lăsat o impresie bună…….dar să dai în ei în halul ăsta după un an în care au fost subordonați PNL-ului, iar ce au făcut PSD-PNL-UDMR 3 decenii să uiți, mi se pare noaptea minții.
      Și noaptea minții naște monștri.
      REGRETE ETERNE POPORULUI ROMÂN

  14. Ăștia-s niște ne norociți pe viață. Nu se pot schimba niciodată, șoriciul e gros de tot.

    • Se aștepta cineva la altceva? Sistemul mafiot care ne-a furat 33 de ani se protejeaza indiferent de costuri

  15. Au scăpat de-o grijă, bandiții, răsuflă ușurați că rămân cu ele.

  16. Nu scapa, pentru ca nu sunt bani, am avut crestere economica 4% cu banii din PNRR si cu inflatie de 20% plus imprumuturi fara numar la 8%.
    Sunt 2 ani de criza si nu au spatiu bugetar.
    Acum daca taie pensiile militare pierd cateva sute de mii de voturi ceea ce nu este putin.
    Nu vrea nimeni sa ia decizia asta. Doar Basescu a fost barbat restul au toti fuste!

  17. Dl Budai si dl Ciolacu a declarat de mai multe ori ca nu se va atinge de pensiile militare .
    Este oare normal, ca in conditiile in care acestea nu au la baza contributivitatea , in conditiile in care sunt si pensii de peste 20.000 lei, ca dumnealor sa renunte la sumele din PNRR, doar pt a nu se atinge de aceste pensii ?
    Oare atentionarea dlui presedinte Iohannis privind numirea premierului la rotativa, are legatura cu faptul ca dumnealor, nu ar dori respectarea acestui jalon din PNRR, iar sumele alocate Romaniei nu vor mai fi virate de UE .
    Si astfel atentioneaza PSD pt respectarea cerintelor UE privind eliminarea inegalitatilor din sistemul de pensii, si calcularea tuturor pensiilor pe baza de contributivitate .

    • Asta cu pensii militare de 20.000 e mai mult fenta asa. pensii de astea sunt pe la magistrati.
      Tot dau in sus si in jos cu pensiile militarilor pentru ca exista destul de multi pensionari in aceasta categorie, am avut o armata mare pana prin 2000. Si daca se trece la principiul (atentie!) contributivitatii, tot or sa aiba pensii decente pentru ca nu au fost militarii cei mai prost platiti. Ce este total ilogic si anormal e ca un pensionar „normal” sa ia un 35-40% din salariu la pensie si pensiile speciale sa se duca spre 70-80%. Despre varsta nu mai zic nimic.
      Astea sunt inechitati ce trebuie rezolvate, dar ce conteaza PNRR, omul cu kilu’ de faina nu are el trebuinta de decarbonizare, educatie sau de avertizori. Ca dupa aia nu mai merge treaba daca nu merge spaga.

  18. Doua noi taxe o sa apara;
    1 taxa pentru desfiintarea pensiilor speciale, se v-a folosii la plata pemsiilor speciale.
    2 taxa pentru ramnursare bani la PNNR. Taxa se v-a plati de acum in veci….

    Ura am infrant…. votati USL 2.0!!!!!

    • Poate multi nu au observat:
      – impozitul pe chirii a crescut cu 70%
      – impozitul pe dividende a crescut cu 60%
      – impozitele pe cladirile nerezidentiale detinute de persoane fizice au crescut puternic – aici procentul depinde de fiecare administratie locala

      Se discuta deja destul de deschis de renuntarea la cota unica (vezi articolul scris de un consilier BNR acum cateva zile), ceea ce inseamna ca impozitele pe munca pentru cei cu salarii peste salariul mediu vor creste (desi aia platesc deja 42% din venitul brut catre stat)

      Deh, nici pensiile alea speciale nu se platesc singure. Trebuie sa plateasca cineva ca tu sa te pensionezi la 48 de ani cu 5000 de euro/luna pensie.

  19. PNRR-ul e o nucă tare pentru somitățile ce ne conduc .Și nici nu se poate fura. Așa că, lăsăm banii europeni acolo la ei. Jefuim ce e al nostru…

    • fara bani din PNNR nu prea mai au bani de nici unele.Si daca nu ai bani sa platesti pensiile normale ,unde ai 5 milioane de potentialii votanti ,parca mai bine sacrifici cateva sute de mii de speciali pentru cei 5 milioane.E matematica simpla.

    • Nu pot fara PNRR.

      Deficitul bugetar e tot pe la 6% din PIB, adica statul are nevoie de minim 15 miliarde de euro anual doar ca sa astupe gaurile din buget. In ianuarie, statul roman s-a imprumutat 11 miliarde de euro, pentru a rostogoli datoriile mai vechi si pentru a acoloperi gaurile din buget. Iar dobanda pe care ne-o cer creditorii e uriasa – 8% in euro! Si ne-am mai si obligat ca vom reduce deficitul treptat pana sub 4%.

      Pe scurt: fara banii din PNRR, statul roman e falit.

      Dar, la limita, se poate si fara PNRR. In cazul asta, criza din 2008-2010 o sa fie pistol cu apa fata de ce o sa urmeze. Macar in 2008 discutam de o criza mondiala care ne-a afectat. Acum o sa discutam strict de criza statului roman, condus de niste inconstienti.

  20. Pensiile speciale nu le merita nimeni . Or fi pensii speciale in europa dar judecatori si procuri ies la pensie la virsta de 70 de ani nu cala noi , la 35 .
    Marirea pensiilor sa se faca cu suma fixa pentru toti pensionari . Este o nedreptate crasa .

  21. Consider ca transparenta prin publicarea scrisorilor este utila pentru cei interesanti. Pe de alta parte reforma inseamna reforma, nu smechereli specifice ‘democratiei’ romanesti. De buna vreme constat cu tristete, ca parte din banii din acest program sunt acordati sub forma de voucher sau pomeni. Aruncam cu bani in popor, poate inchidem gura unora si mai adunam niste voturi, in rest tot in saracie trebuie sa ramanem. Investitiile aduc prosperitate, nu este bine ptr cei care ne conduc.

  22. Vrem sa știm câți pensionari speciali sunt pe fiecare categorie (armata, poliție, magistrați, parlamentari etc) și cuantumul pensiilor speciale pe fiecare categorie (nu media)! Patrioții sunt puși pe jefuit țara si pe alungat oamenii din țara. Nu trebuie lăsați!

  23. Pensia specială daca intră, pe cine mai interesează de transa vieții?!?

    Cum credeți voi că gândesc marii profitori, scuze patrioți, ai acestei țări, unii pensionați și la 39 ani.

    Mulțumim Romania!

    Dezintegrarea e singura cale a unor astfel de nedreptăți.

  24. Militarii care au tras in oameni in 89 sunt primii puși pe jefuit țara. Și astăzi ar fi in stare sa tragă in oameni, dacă le pun in pericol privilegiile. Nu contează dacă nu este de unde, ei trebuie plătiți regește pentru “onoare și patria”. Sunt o armata de pensionari speciali, in frunte cu gangavul, bâlbâitul si hoțul de prim-ministru.

  25. Mulțumim ghinea pentru introducerea „decarbonizării” în penetrare!

  26. PSDNLUDMR vor lupta pana la moarte sa mentina PENSIILE SPECIALE , pentur ca pentur ei nu conteaza omul de rand , conteaza doar clica lor

  27. Specialii astia ar trebui sa-si dea seama ca pensiile lor sunt nesustenabile si baga tara in faliment si sa renunte la ele de buna voie. Curtea Constitutionala n-ar trebui sa aiba dreptul sa se pronunte fiind in vadit conflict de interese.

    • curtea constitutionala nu ar trebui remunerata si cu atit mai putin sa primeasca si pensii.
      Ar trebui sa fie formata din magistrati in afara serviciului, iesiti la pensie normala, alesi dintre specialistii in drept constitutional nu numiti de partide.
      Poate atunci ar gindi mai limpede si nu ar actiona politic.

  28. mai bine se renunta la dezvoltarea Romaniei decat la pensii speciale. Treziti-va romani pana nu ajungem ca Somalia. Fara exagerare acolo ne indreptam

  29. Paslarule, din REFORMELE marete promise in PNRR vom avea tot atatea cate avem din Programele de guvernare de Sute de Pagini pline de promisiunile pe care voi, politrucii, le faceti la fiecare rand de alegeri: ZERO!
    PSD si PNL si UDMR abia asteapta sa modifice PNRRul, CE probabil va permite modificarea PNRRurilor, se umfla in pene ieri europarlamenatrul PSD, Victor Negrescu!
    Iar din Miliardele de Euro(vreo 80 Miliarde Euro, promitea dl prezident Iohannis!!) ne vom alege doar cu piste de biciclete, vom depasi Olanda si Belgia si Danemarca la Km de piste de biciclete!
    Nici o REFORMA, nici 1 Spital modern, nici 1 Pod sau podet modern, nici o Sala polivalenta moderna, nici 1 Caleferata moderna, nici 1 Autostrada moderna care sa lege Romania de lume…
    NIMIC!!!
    Doar milioane pentru buzunarele voastre, politrucii care promit de 33 de ANI!

    • „PSD si PNL si UDMR abia asteapta sa modifice PNRRul, CE probabil va permite modificarea PNRRurilor, se umfla in pene ieri europarlamenatrul PSD, Victor Negrescu!”

      Asta nu se va intampla. Si in niciun caz, legat de capitolul de sistemul de pensii/pensii speciale. Astea sunt doar visele umede (dar si disperate, in acelasi timp) ale lui Ciuca si Ciolacu.

    • @silicon_v: Pariem ca NU vom vedea nici o REFORMA a pensiilor speciale si mai mult, nici una dintre Reformele promise in PNRR sau in „Programul de guvernare 2021-2024 Coalitia pentru rezilienta, prosperitate si dezvoltare PSD-PNL-UDMR”(Programul asta de guvernare are 270 de Pagini de minciunI!!)?!!!!
      Nici una, tineti minte!!!

  30. Fact: PSD nu misca un deget daca nu-i iese cel putin dublu.
    Fact: PSD nu va face absolut nimic pentru Romania daca asta ar presupune sa piarda ei din putere.
    Fact: PSD are majoritatea presei la degetul mic.
    Fact: PSD va trambita pe toate canalele ca USR este de vina, ca PNRR-ul a fost facut prost.
    Fact: Boborul, bombardat de informatia PSD, va pricepe tot ceea ce PSD transmite si va vota in consecinta.

    P.S. In cazul in care nu stiati Dragos Paslaru (REPER) este unul dintre cei mai buni si cei mai apreciati europarlamentari romani (apreciati in afara bineinteles, nu in tara). Si mai sunt si altii, oameni de mare calitate. Dar nu prea ii cunoastem pentru ca PSD sau ii blocheaza pe toate canalele (care sunt ale lor) sau ii toca de le merg fulgii.

  31. Și uite așa, din prostia sau interesul unor politicieni, România riscă să piardă o sumă substanțială de bani de care are mare nevoie,crezând că o poate da la-ntors cu Comisia Europeană.Treziți-vă căt mai repede posibil și nu sacrificați interesele generale ale românilor de dragul intereselor voastre conservatoare!

  32. Pensia specială vine luna de luna la tine in cont, 200 milioane sau cat vine, 2 miliarde jumate pe an, in 4 ani furi de la stat 10 miliarde de lei, furt legalizat de Parlamentul României și să citești articolul asta?!? Voi vă dați seama?!?
    Cam ce reacție are, cam ce comentarii poate scrie unul de 43 de ani (care are și timp liber că doar e pensionar) să apere cele 10 miliarde pe care le încasează de la Statul Român la fiecare 4 ani.
    Oamenii ăștia vor înfunda pușcăriile pt furt din avutul public, daca nu dau banii înapoi, așa nu se mai poate, va fi măcel, care pe care.

    Altfel Romania ar trebui dezintegrată și fiecare regiune să facă ce vrea, așa nu vad de ce sa mai trăim uniți sa le fie unora extrem de bine.

    • După comentariu se pare ca scrii de pe la Moscova sau Șt Petersburg… Interesanta viziune… sa destramă țară ca sa iei fie ție bine cică…

      Dacă est așa patriot, nu mă mir de ce nu te-ai făcut și tu militar ca sa nu mai urii din toți bojotii… Hoți strig hoți așa e pe aici pe la G4media mai nou!

  33. În privința pensiilor speciale autoritățile române să facă bine și să publice schimbul de scrisori pe această temă cu Comisia Europeană, dacă vor să fie transparente(așa cum le cere orice exercițiu democratic în baza căruia trebuie să-și exercite prerogativele de putere),pentru a vedea a cui e vina și unde se împotmolesc lucrurile.

  34. Oameni buni, subiectul pensiilor speciale a fost pus pe masa de Basescu in 2009 pentru a castiga alegerile, riscand sa piarda in fata lui Geoana. Din 2009 toti vin, promit si fac pe voi ceea ce fac porumbeii pe masini.
    Sa vedeti voi ca daca AUR pune acest subiect in campanie, sigur va castiga!
    Romanii pun botul usor! O fi de la educatie?

  35. Citești comentariile și îți dai seama ce deștept și cult e poporul român. Și ce vocabular elevat are.

  36. JOS PENSIILE SPECIALE.
    PENTRU UNII FARA NUMAR FARA NUMAR SI MAJORITATEA PENSIONARILOR LA LIMITA SUPRAVIETUIRII
    O GRAVA NEDREPTATE SOCIALA
    CURTEA CONSTITUTIONALA NU TREBIUE SA SE PRONUNTE IN PRIVINTA PENSIILOR SPECIALE FIIND IN VADIT CONFLICT DE INTERESE.

  37. Dacă privim mai cu atenție blocarea banilor nu are legătură cu pensiile speciale,așa că în legătură cu acest lucru atenția trebuie canalizată în altă parte…