SURSE Tudorel Toader modifică legile Justiției astfel încât judecătoarea Alina Ghica să ajungă la Înalta Curte. Este magistratul care a anulat completurile de 5 judecători și o parte din prejudiciul din dosarul Tel Drum
Magistrații care au 18 ai vechime în funcțiile de judecător sau procuror pot promova la Înalta Curte de Casație și Justiție, potrivit noii OUG promovate de ministrul Justiției Tudorel Toader și transmise la CSM pentru avizare. În legea în vigoare, doar judecătorii care au vechime de 18 ani în funcția de judecător pot promova la ICCJ. Acest aspect a determinat-o pe judecătoarea Alina Ghica să se reatragă din concursul pentru un post la Înalta Curte.
Ghica este vicepreședinte al Curții de apel București, de unde provine și actuala șefă a CSM, Lia Savonea. Ghica este magistratul care a anulat completurile de 5 judecători ale ICCJ din 2018 și o parte din prejudiciul din dosarul Tel Drum.
Astfel, potrivit noii OUG a lui Tudorel Toader pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și Legii nr. 317/2004 privind CSM, alineatul 3 al articolului 52 al legii 303/2004 se modifică și va avea următorul conținut:
”Pot participa la concursul pentru promovare în funcția de judecător la ICCJ judecătorii care au îndeplinit efectiv cel puțin 3 ani funcția de judecător la curtea de apel, au obținut calificativul <<foarte bine>> la ultimele 3 evaluări, nu au fost sancționați disciplinar în ultimii 3 ani și au o vechime de cel puțin 18 ani în funcțiile prevăzute la art. 44 alin. (1)”, se arată în OUG a lui Tudorel.
De precizat că funcțiile de la art. 44 sunt cele de judecător și procuror.
Ce spune legea? ”Pot participa la concursul de promovare în funcția de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție judecătorii care au îndeplinit efectiv cel puțin 3 ani funcția de judecător la curtea de apel, au obținut calificativul «foarte bine» la ultimele 3 evaluări, nu au fost sancționați disciplinar în ultimii 3 ani și au o vechime efectivă în funcția de judecător de cel puțin 18 ani”, se arată în forma în vigoare a legii.
Potrivit surselor G4Media.ro, Alina Ghica nu avea vechimea necesară de 18 ani ca judecător întrucât a activat și ca procuror. Potrivit CV-ului, ea intrat în magistratură ca judecător pe 1 decembrie 1998, dar între 15 mai 2001 și 1 noiembrie 2006, ea a fost procuror.
Cine e judecătoarea Alina Ghica. G4Media.ro a dezvăluit cum s-ar fi încălcat regulile privind repartizarea proceselor și cum judecătoarea Ghica a suspendat completurile de 5 judecători ai ICCJ din 2018.
G4Media.ro a dezvăluit și cum aceeași judecătoare a anulat o parte din corecțiile financiare impuse de OLAF în afacerea Tel Drum.
Corecţia dispusă de Oficiul de Luptă Antifraudă în dosarul Tel Drum, care se ridică la 100% din fondurile europene accesate, a fost anulată de un complet de judecată din care făcea parte judecătoarea Alina Ghica.
Acelaşi complet i-a dat câștig de cauză liderului PSD într-un alt dosar, în care Dragnea a contestat modul de tragere la sorţi a completurilor de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Pe 23 noiembrie, data când decidea anularea completurilor de judecată de la Înalta Curte de Casație și Justiție, în aceeași ședință de judecată, Alina Ghica rămânea în pronunțare în dosarul privind cererea Consiliului Județean Teleorman de anulare a prejudiciului legat de Tel Drum.
Sursa Foto: Agerpres
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii