G4Media.ro

SURSE Un membru CNCD se autosesizează în cazul medicilor care refuză să…

sursa foto: Pexels

SURSE Un membru CNCD se autosesizează în cazul medicilor care refuză să mai trateze pacienții care nu vor să se vaccineze anti-COVID

Un membru în Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) se autosesizează în cazul medicilor care refuză să mai trateze pacienții care refuză să se vaccineze anti-COVID, potrivit surselor G4Media.ro.

Acțiunea acestuia vine după ce doi medici au anunțat public refuzul de a mai primi pacienții care refuză vaccinarea.

Un medic de familie din judeţul Călăraşi a anunţat, miercuri, că persoanele care refuză vaccinarea anti-Covid-19 vor fi scoase din lista sa. El a spus că e de neacceptat să continue colaborarea cu pacienţi care nu cred în recomandările pe care le face.

Un alt medic a declarat că nu va primi pacienții cu diabet la cabinet.

„În Centrul nostru sunt trei specialități, din care doar una singură este în relație cu Casa (de Asigurări de Sănătate – n.r.), respectiv diabetul. Pentru pacienții cu diabet, CNAS-ul a permis consulatațiile la distanță, dar a anunțat că de la 1 aprilie se renunță la consultul la distanță, urmând să intrăm în regim normal, pacienții să vină în cabinet, fără să existe vreo finanțare pentru materiale de protecție, dezinfectanți și așa mai departe. OK, este decizia Casei.

Problema este că această decizie se bazează pe ideea că între 15 ianuarie și 1 aprilie, persoanele aflate la risc, cum este și cazul diabeticilor, și persoanele în vârstă cu boli cronice, în general, au timp să se vaccineze.

Dacă cineva nu vrea să se vaccineze este deja în afara acestui grup al oamenilor pentru care statul a decis să le asigure sursa de finanțare pentru a se vaccina și este decizia lor personală. În aceste condiții, și decizia noastră personală este că dacă cineva nu vrea să se vaccineze, să apeleze la alt cabinet. Este o chestie de respect reciproc a vieții atât a noastră, cât și a vieții lor. Noi suntem persoane de 60 de ani. Nu văd niciun motiv pentru care ar trebui să acceptăm o persoană care este posibil infectată și care i-ar putea infecta și pe alții, inclusiv pe noi”, a explicat dr. Sorin Paveliu la Digi24.

Sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

25 comentarii

  1. Foarte bine face. De când poate refuza un medic sa trateze un pacient care nu dorește să se vaccineze? Ce este cu prostia asta? Vaccinul este optional. Să se vaccineze medicul și astfel va fi protejat.

    • Da, foarte bine ca se sesizeaza.
      Dar trebuie sa se sesizeze si la medicii care nu vor sa faca avort.
      Ori e libertate de alegere a medicului, ori nu e?

    • Daca nu crezi in medicina, nu mergi la doctor. Asta e ca prostia pe care o propagati cu mastile, „sa poarte ei masca daca vor sa se protejeze” strigati asta vara. Nu vrei vaccin te duci la vraci, la popa, la vrajitoare. Doctorul are voie sa te refuze, e om, are dreptul sa se protejeze de prosti. La fel va fi cu orice, te voi refuza in restaurantul meu daca esti un factor de imbolnavire.

    • Serviciul medicului este opțional. Numai serviciile de urgența sunt de nerefuzat.

    • Pai de ce sa mearga necredinciosul in vaccin la medic? Sa mearga la dat in carti, ghicitoare, la vraci sau la popă.

    • @Zizou in ambele cazuri este vorba de.contiinta, propriile convingeri: medicul care nu face avorturi, nu face pentru ca el considera că ucide și isi încalcă propria conștiință; pacienții care nu vor sa se vaccineze nu o fac pentru că (cel putin unii) ei cred ca nu e bine pt organismul lor sa se vaccineze (libertatea de conștiință in cazul celor care nu consideră etică testarea vaccinului pe linii celulare extrase de la fetuși avortați).

    • Nu cunosc foarte bine legislația, dar este oare adevărat că medicul de familie, platit de stat, poate să îți refuze consultația?

    • Mai grav că pacienta constrasa de acest medic avea fobia CIP -ului iar vaccinarea o traumatiza psihic pe viață.

    • @Cornelush
      Exact asta am zis si eu. Libertatea de constiinta ar trebui sa se aplice si acestui medic.
      Daca nu vrea sa-i ingrijeasca pe cei ce nu vor sa se vaccineze, ce treaba are CNCD-ul?
      Pai ori ne facem medici, ori preoti-vraci?

  2. Avocatul poporului de ce nu se sesizeaza ? Avocatul de rahat al poporului se sesizeaza numai la comanda politica ?!

  3. Un contribuabil poate sa-si aleaga medicul, dar medicul nu poate sa-si aleaga persoanele pe care sa le trateze. Asta nu-i discriminare? CNCD nu se sesizeaza? 🙂

    • Daca medicul respectiv are cabinet privat da , poata sa selecteze . Dar CMI cabinet de medicina individuala are alt regim juridic . Cine nu vrea CMI sa isi faca in privat cabinet . In privat banii vin numai de la cei care calca pragul cabinetului . La CMI medicul incaseaza bani doar pentru faptul ca au dat navala niste dobitoci sa se inscrie la el . El pune lista pe masa CNAS si CNAS ii vireaza lunar o suma fixa( din FNUASS ) pe cap de dobitoc inscris pe lista lui .Sa ne intelegem , doar entru ca e inscris . Daca mai calca si pragul mai vin si alte sume .

  4. Asta nu e caz de discriminare ilegala.
    Discriminare inseamna a face o diferenta. Se intampla mereu, in fiecare zi. Unele cazuri de discriminare sunt ilegale dar sunt foarte clar precizate de lege.
    Cazul asta nu e ilegal.

    Daca vreti sa criticati ceva, criticati institutia care nu vrea sa cumpere materiale de protectie si-si pune angajatii si pacientii in pericol.

    • Florin tocmai asta face acel medic: diferența. Între pacientul X vaccinat pe care îl tratează și pacientul Y care nu este vaccinat și îl refuza. Aici vorbim despre medici de familie, nu despre altă specializare.

      Te întreb: cum este posibil sa faci distincție între doi pacienți pe baza unui lucru opțional? In acest caz este vb de vaccin.

      Și nu veni cu argumentul că medicul se protejează pe el, că nu ține. Daca medicul vrea sa se protejeze se vaccinează și astfel se ferește de covidiotii care nu o vor face.

      Deci? Cum justifică medicul tratamentul diferențiat aplicat pacienților pe baza a ceva optional?

      Aștept un răspuns inteligent din partea ta, argumentat și civilizat.

    • Vaccinul nu te protejeaza 100% de boala! Ce iti promite el este ca daca faci boala, vei face o forma (mai) usoara a bolii. Nu-i tot un drac!

  5. Pe bătrânul refuzat la internare l-au uitat.

  6. Am o MARE ÎNTREBARE: cum se va face diferența între un vaccinat și un covidiot (= evident nevaccinat)?
    Cei care sa vaccinează, mi s-ar părea în mod logic, să nu mai țină masca de protecție la figură împotriva răspândirii coronavirusului.
    Un vaccinat nu va mai fi obligat dpdv legislativ, teoretic, să poarte masca. Ar fi ciudat.

    Ce vor face autoritățile pentru a face diferența între vaccinați versus covidioti?
    R: pașaport Covid ???????

    Problema e nașpa… 🤔🤧🤕😷🤢🤣

    • Pe baza actelor din buzunar, probabil.

      Daca esti vaccinat, tot poti face boala, dar vei face o forma mai usoara. Si cat esti bolnav tot ai o perioada in care esti contagios. Deci trebuie masca in continuare, pentru e reduce, cat se poate (chiar daca ar fi infim), riscurile.

      Pe de alta parte, cand Tugurlanii ar vedea pe strada multi fara masca, ei nevaccinati fiind si netrecuti prin boala, crezi ca vor mai purta masca … pentru ca ii va chinui constiinta?!?

      Asa ca trebuie o explicatie stiintifica care sa acopere (si) lipsa de constiinta a norodului.

  7. Mai pe scurt, dacă tot ați cenzurat mesajul inițial:

    Cum se va face diferența între un vaccinat, respectiv de unul care nu este/nu se va vaccina?

    Vaccinatul poate umbla fără mască?
    Dar covidiotul?

    🤔

  8. Nu e discriminare. Individul din CNCD prinde fluturi ca sa-si justifice salariul .
    Poate ca n-ati stiut pana azi dar medicul de familie NU are obligatia legala sa inscrie pe lista sa orice pacient care ii solicita asta. Si fara sa fie nevoit sa se justifice. Pentru pacientii deja inscrisi, medicul ARE dreptul legal sa solicite la un moment dat plecarea lor de pe lista in anumite situatii, prezentand in acest caz o motivatie clara. Una dintre motivatiile acceptate pentru eliminarea unui pacient de pe lista este nerespectarea indicatiilor medicale. Ceea ce va spun eu aici e stipulat clar in contractul cadru pe care medicii de familie il au cu CAS-urile.
    Asa ca daca medicul iti spune ca e bine sa te vaccinezi (chiar daca e optional) si tu refuzi , medicul te poate elimina LEGAL de pe lista sa chiar si in acceasi zi. Odata eliminat de pe lista nu-i mai poti solicita servicii medicale decat in caz de urgenta majora altfel, pentru orice altceva medicul te va refuza absolut legal. Daca vreti e similar cu situatia in care esti diabetic dar continui sa mananci dulce sau esti astmatic dar continui sa fumezi. Fara discutie, nici o lege nu te obliga sa te lasi dulce sau fumat, e optiunea ta, dar medicul de familie ti-o poate cere si daca nu o respecti, te poate elimina de pe lista.

    • Medicul nu e prost sa renunte la pacienti, chiar si nevaccinati. Chiar daca va voi sa o faca, va trebui sa solicite din timp lista celor nevaccinati pentru a putea sa solicite scoaterea de pe lista. Iar lista e lunga

  9. @Toto,
    Libertatea conștiinței, nu poate fi anulată de nici o lege omenească , și e prevăzută și în declarația universală a drepturilor omului.Dreptul la integritate fizică și psihică e prevăzut în constituție și nu poate fi anulat de nici o lege. Dar ce să-i ceri unui amărât de medic , situat pe cea mai de jos treaptă în ierarhia medicilor, din cucii de supt râpă , plin de aere și aroganță încât să încalce nu numai o lege omenească , ci și Legea Lui Dumnezeu, fără nici un respect pentru semenul său, care se mai crede și deștept?
    „Căci oricine se înalţă va fi umilit şi cine se umilește va fi înălţat.”(luca 14:11)

  10. Acum 5 ani, la epidemie de gripa, cand ii veneau pacientii cu mucii pana in barba, si nu purta nimeni masca, tot asa ii refuza?