G4Media.ro

SURSE Un om de afaceri susţine că fostul director economic de la Ministerul…

Foto: Inquam Photos/ Liviu Florin Albei

SURSE Un om de afaceri susţine că fostul director economic de la Ministerul Mediului i-a lăsat impresia că mita de 1 milion de lei cerută ar fi urmat să ajungă la secretarul general adjunct / Teodor Dulceață: Și eu de ce nu știu?! Îi voi acţiona în judecată pe cei care se folosesc de numele meu

Omul de afaceri denunţător din dosarul lui Dinu Nicolescu – fostul director economic din Ministerul Mediului, actual director în cadrul Autorităţii Vamale Române, reţinut de DNA – susţine că Nicolescu i-a lăsat impresia că mita de 1 milion de lei ar fi urmat să ajungă la secretarul general adjunct al Ministerului Mediului, Teodor „Teo” Dulceaţă, se arată în referatul cu propunerea de arestare preventivă pentru trafic de influenţă a lui Dinu Octavian Nicolescu, coroborat cu surse judiciare.

  • Și eu de ce nu știu?!”, a răspuns Teodor Dulceață întrebării G4media.ro dacă Dinu Nicolescu i-ar fi remis vreo sumă de bani de la omul de afaceri denunțător. “Acum, serios, nu am cerut şi nu am primit vreodată vreo sumă de bani. Este prima dată când aud așa ceva, nu mi-a comunicat nimeni nimic. De altfel, nici nu intră în atribuțiile mele coordonarea Administrației Fondului de Mediu. Nici nu aveam cum să primesc, nu aveam cum să determin pe cineva să șteargă unui om de afaceri obligații fiscale. Oricine poate să spună orice, fără probe. Îi voi acţiona în judecată pe cei care se folosesc de numele meu”, a declarat secretarul general al Ministerului Mediului pentru G4media.ro.

Fostul director economic al Ministerului Mediului, Dinu Nicolescu, a fost reţinut de DNA pentru că, în aprilie 2020, ar fi cerut şi primit mită, printr-un intermediar, aproape 1 milion de lei de la un om de afaceri – reprezentant al unui OTR (organizaţie de transfer de responsabilitate în domeniul reciclarii şi valorificării deşeurilor de ambalaj) – ca să determine funcţionarii Administraţiei Fondului pentru Mediu să îi şteargă, în contextul pandemiei de coronavirus, datorii (obligaţii fiscale) de aproape 5,7 milioane de lei.

În datele de 13 și 14 aprilie 2020, inculpatul Nicolescu Dinu-Octavian, prin același intermediar, ar fi primit în două tranșe (500.000 lei și 495.000 lei) suma totală de 995.000 de lei”, arată DNA.

Procurorii au solicitat arestarea preventivă a lui Dinu Nicolescu, însă Tribunalul Bucureşti a dispus doar arest la domiciliu. Procurorii au făcut contestaţie.

Vezi referatul aici în format anonimizat pus la dispoziţia G4media.ro de către Biroul de presă al DNA în baza legii G4media.ro.

Numele denunţătorului, al intermediarului şi al firmelor implicate sunt anonimizate.

Potrivit referatului DNA, coroborat cu surse judiciare, denunţătorul susţine că intermediarul şpăgii i-a lăsat impresia că mita de 1 milion de lei ar fi urmat să ajungă la Dulceaţă.

„În cursul acestei primei întâlniri, (intermediarul – n.r.) i-a precizat că pentru ajutorul acordat dorește suma de 1.000.000 de lei în numerar, sumă ce urma să fie remisă integral 1 Administrația Fondului pentru Mediu este organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, sub coordonarea Ministerului Mediului către funcționarii din cadrul Ministerului Mediului, lăsându-i impresia că toți banii vor fi remiși către numitul „(…..)” (Teodor Dulceaţă – secretar general adjunct al Ministerului Mediului, potrivit surselor G4media.ro)

Fostul director economic Dinu Nicolescu ar fi cerut mită 1 milion de lei şi ar fi primit 995.000 de lei

„La data de 13.04.2020, martorul (…..) a predat suma de 500.000 lei suspectului (…..) sumă compusă din suma de 450.000 lei obţinuţi din contul bancar şi suma de 50.000 lei pe care o avea deja asupra sa, suma totală fiind remisă mai departe de suspect, în aceeaşi zi, inculpatului Nicolescu Dinu Octavian.

În data de 14.04.2020, martorul (…..) a predat suma de 495.000 lei suspectului (…..), sumă fiind remisă în aceeaşi zi inculpatului Nicolescu DinuOctavian.

În data de 14.04.2020, martorul (…..) nu a mai completat suma extrasă din contul bancar cu 5.000 lei, aspect despre care ulterior îl informează pe suspectul (…..).

Acesta din urmă a fost informat şi de inculpatul Nicolescu Dinu-Octavian despre faptul că din suma predată lipseşte suma de 5.000 lei, inculpatul considerând totuşi că nu este o problemă.

Ulterior, pe parcursul anului 2020 la insistenţele lui (…..), suspectul (…..) a luat legătura de mai multe ori cu inculpatul Nicolescu Dinu-Octavian iar acesta a susţinut că în contextul pandemiei Covid se va emite un act administrative prin care se va dispune exonerarea de plata unor sumei de bani, act care va profita şi societăţii (…..) SA”, se arată în referatul DNA.

Până la urmă, notează DNA, deşi a dat mită, omul de afaceri denunţător nu şi-a rezolvat problema datorilor către AFM. <<Presupusul „litigiu” pe care societatea omului de afaceri îl avea cu Administrația Fondului pentru Mediu nu a fost „rezolvat” până în prezent>>, precizează DNA într-un comunicat de presă.

Cine e Teodor „Teo” Dulceaţă. A fost numit în ianuarie 2020 de către premierul Nicolae Ciucă în funcţia de secretar general adjunct al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. El a mai ocupat această funcţie în Guvernul Orban.

Potrivit Hotnews.ro, Teodor Dulceaţă este fin al fostului europarlamentar ALDE Norica Nicolai și era considerat un apropiat al fostului ministru ALDE al Mediului, Grațiela Gavrilescu.

Înainte de a fi re-numit în poziţia de secretar general adjunct al Ministerului Mediului, Teodor Dulceaţă a fost director adjunct la Direcția control din cadrul Departamentului pentru lupta antifraudă — DLAF.

Notă: Alex Costache este jurnalist şi la Ştirile TVR.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Vâlcov se folosea de cavourile lui si e ok cu el insusi.
    Cat mai costa in ziua de azi firma de avocatura ca sa se tina de cuvant ca „Îi voi acţiona în judecată „…
    ca daca e scump si se rezolva in 10 ani cred ca multi o lasa asa cum pica si trag tare in scurtul timp cat sunt acolo la butoane