G4Media.ro

SURSE Un vot pe Schengen la Consiliul JAI din 4-5 decembrie, improbabil…

Sursa foto: FADEL SENNA / AFP

SURSE Un vot pe Schengen la Consiliul JAI din 4-5 decembrie, improbabil / Discuții în desfășurare pentru organizarea unei reuniuni extraordinare pe 22 decembrie

La Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), programat la Bruxelles pe 4 şi 5 decembrie, pe a cărui agendă provizorie se află şi aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, nu va exista un vot pe acest subiect, au declarat, marţi, surse guvernamentale, citate de Agerpres și News.ro.

Conform surselor politice consultate de G4Media.ro, în cadrul discuțiilor a fost vehiculată data de 22 decembrie pentru organizarea unui Consiliu JAI extraordinar în privința aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Data aleasă ar avea o legătură cu o presupusă formare a noului guvern olandez înainte de finalul anului, au mai precizat sursele pentru G4Media.ro.

  • Negocierile pentru formarea unei coaliţii de guvernare în Olanda după victoria surpriză a lui Geert Wilders în alegeri au intrat în impas luni, după demisia persoanei însărcinate cu conducerea lor, relata ieri AFP. Gom van Strien, desemnat de liderul extremei drepte, a fost acuzat în presa olandeză în weekend că a comis fraude în cadrul fostei sale companii. Wilders se confruntă deja cu o sarcină dificilă pentru a convinge alte partide să lucreze cu el, având în vedere poziţiile sale radicale împotriva islamului, imigraţiei şi Uniunii Europene.

Potrivit surselor citate, la presupusul viitor Consiliu JAI extraordinar ar urma să se analizeze aderarea României la Schengen în două etape, prima fiind cu intrarea frontierelor aeriene în spaţiul european de liberă circulaţie, din martie 2024.

Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen se regăseşte pe ordinea de zi provizorie a reuniunii miniştrilor de Justiţie şi de Interne de la începutul lunii decembrie la Bruxelles, conform agendei publicate pe site-ul Consiliului.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) este programat pentru 4 şi 5 decembrie, iar conform agendei provizorii, în a doua zi vor avea loc un schimb de opinii cu privire la situaţia generală a spaţiului Schengen, precum şi un posibil vot privind aderarea României şi Bulgariei.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Intrarea in Schengen cu frontierele aeriene nu foloseste nimanui. Problema majora este timpul pierdut de transportatori la granita cu Ungaria si Bulgaria. Timp care se reflecta in costuri mai mari, fie ca importi sau exporti ceva.
    Secundar apoi , traficul de autoturisme.

    • Orice produs comercial care traversează frontiera Schengen este mai puțin competitiv din cauza costurilor suplimentare care se adaugă din pricina timpilor de așteptare la frontiera. Prin urmare, indirect, toți avem de suferit.

    • Poate imi explica si mie cineva de ce se pierde timp la granita cu marfurile. Scanere, nu sunt, control fizic nu, vama nu.

  2. Un vot JAI cu privire la Romania va fi probabil peste alți 11 ani, când se va vota admiterea Ucrainei și Moldovei.

    Este chiar probabil ca la acel moment cele două state ce vor adera până atunci la UE să fie admise în Schengen, dar România și Bulgaria nu.

    Nimeni nu poate determina Austria să spună măcar deschis de ce își bate joc de România…Nicicum să o determine să-și schimbe decizia.

  3. Poate se ține în Dubai!

  4. Este o amanare strategica conform expertului de renume mondial in asumarea de ceasuri, dl. Rares Bogdan.

    • Dacă strategia înseamnă să nu deranjăm statele europene cu solicitări pentru susținerea aderării României la Schengen, astfel încât domnul Iohannis să le solicite susținere pentru ca domnia-sa să obțină o funcție în instituțiile europene, asta înseamnă negocierea interesului național în folos propriu. Adică, o josnicie față de România.