Surse: USR PLUS a schimbat strategia și lansează atacuri în valuri la PNL / Ghinea se plânge că miniștrii lor sunt folosiți pe post de ”saci de box”/ Situație tot mai tensionată în București
Relația dintre USR PLUS și PNL se tensionează de la o zi la alta, mai ales în Capitală dar și în Guvern. Surse USR PLUS au dezvăluit pentru G4media că alianța a schimbat strategia politică și că iese din defensivă în relația cu liberalii trecând la atac. Ministrul Cristian Ghinea a declarat, vineri, la Timișoara, că este „destul de enervant” faptul că în campania internă din PNL sunt folosiţi mai ales miniştrii USR PLUS „ca sac de box”.
- La Sectorul 1, PNL joacă în opoziție față de USR PLUS în cazul rezilierii contractului operatorului de salubritate.Clotilde Armand îi acuză pe liberali că au refăcut USL votând alături de PSD.
- La Sectorul 2 unde liberalii sunt acuzați de primarul USR PLUS Radu Mihaiu că se opun scăderii tarifelor la ridicarea gunoiului.
- La Primăria Capitalei se înregistrează un nou conflict deschis de viceprimarul Tomescu la adresa primarului general Nicușor Dan, cu acuzații grave.
- Și la Guvern încep să se strângă dezacorduri care mocnesc, pe tema desființării SIIJ și scoaterea Roșia Montana din patrimoniu UNESCO.
PNL are congres în 25 septembrie iar USR PLUS în 2 octombrie. La șefia PNL candidează Ludovic Orban și Florin Cîțu iar la șefia USR PLUS Dan Barna este în competiție cu Dacian Cioloș.
- Zona de conflict politic: Primăria Capitalei
Viceprimarul Horia Tomescu l-a acuzat pe primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, neafiliat politic, dar susținut de liberali, că ar fi organizat cu dedicație concursurile de ocupare a unor funcții din Primăria Generală.
La două zile de la acest atac, USR PLUS a revenit și l-a amenințat pe primar cu plângere penală dacă nu îl demite pe directorul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), pentru „tentativa de trucare” a unui concurs.
2. Zona de conflict politic: Sectorul 1
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, i-a criticat vineri dur pe consilierii PNL după ce aceștia au refuzat să participe la ședința convocată de urgență pentru rezilierea contractului cu Romprest. PNL Sector 1 este condus de Sebastian Burduja.
USL trăiește, a reacționat aceasta, acuzând faptul că PNL și PSD au făcut front comun împotriva mandatării Primarului Sectorului 1 al Municipiului București în vederea promovării unei acțiuni prin care s-ar fi putut rezilia contractul cu Romprest.
3. Zona de conflict politic: Sectorul 2
La Sectorul 2 este o altă alianță ad-hoc, împotriva USR PLUS. Radu Mihaiu, primarul USR PLUS din Sectorul 2 al Capitalei, i-a acuzat pe consilierii PNL din Consiliul Local că au blocat, alături de PSD, un proiect de hotărâre care ducea la scăderea tarifului plătit de cetățeni pentru adunarea gunoiului.
” Luni de zile am luptat cu cei de la Supercom pentru acest tarif. Iar când să trecem finișul, partenerii ne-au pus piedică. PNL și PSD au votat împotriva unui tarif care ar fi deblocat toată situația generată de ilegala taxă de habitat. Am comis o singură greșeală. Am avut încredere în “partenerii” din coaliție. Niciodată nu m-aș fi așteptat că PNL va vota cot la cot cu PSD pe o temă ATÂT DE IMPORTANTĂ!”, a scris Mihaiu, ieri, pe Facebook.
4. Zona de conflict: Guvernul României
USR PLUS ar fi amenințat, în urmă cu câteva săptămâni, că își retrage miniștri din ședința de guvern dacă premierul Florin Cîțu va propune oficial retragerea dosarului Roșia Montană de la UNESCO, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul coaliției. Comitetul Patrimoniului Mondial ar urma să decidă, duminică, 25 iulie, dacă înscrie dosarul ”Peisajul Minier Roșia Montană” în Patrimoniul Mondial UNESCO.
„Cuiul lui Pepelea”, în privința menținerii sau ruperii colației de guvernare, după cum s-a pronunțat Cristian Ghinea, ministrul Proiectelor Europene, ar fi, în opinia sa, desființarea Secției Speciale, chiar dacă nici felul în care este gestionată realizarea PNRR nu este de ignorat.
„Problema este că noi vrem să desființăm Secția Specială și UDMR nu vrea”, a spus ministrul USR PLUS la Digi24. Întrebat dacă se vor rezolva în cele din urmă aceste neînțelegeri, ministrul a spus franc: „Eu nu cred”.
De asemenea, vicepremierul Dan Barna vede un blocaj la nivel guvernamental din cauza luptei interne din cadrul PNL, situație care afectează activitatea Guvernului deoarece multe dintre reformele propuse au fost amânate după Congresul liberalilor, dând ca exemplu pensiile speciale ale primarilor.
„Multe dintre reformele pe care ni le-am propus în această primă parte au fost amânate după Congresul PNL, cel mai bun exemplu sunt pensiile speciale ale primarilor, despre care s-a spus foarte clar până după Congres acest subiect nu va putea fi discutat din punct de vedere al partenerului de coaliţie. Este un exemplu de situaţie care afectează nişte măsuri pe care le-au asumat în programul de guvernare”, a explicat Dan Barna.
Escalarea tensiunilor din coaliție vine în condițiile în care PNL și USR PLUS au semnat un acord suplimentar de funcționare, pentru a nu mai repeta conflictul care ar fi putut duce la ruperea coaliției, cel de la demiterea fără preaviz a lui Vlad Voiculescu de către premierul liberal Florin Cîțu.
Acordul semnat în aprilie 2021, și care pare acum uitat de PNL- USR PLUS, prevedea un non-combat între parteneri, proceduri şi puncte de vedere care își propuneau să îmbunătățească mecanismele de funcţionare a coaliţiei.
Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
76 comentarii