USR PLUS vrea ședință de plen pentru votarea moțiunii de cenzură. Ce face PNL
Liderii USR PLUS vor să convoace o nouă ședință a plenurilor reunite ale Parlamentului pentru a forța introducerea pe ordinea de zi a votului la moțiunea de cenzură anti-Cîțu, dar planul lor este blocat momentan de PNL. De ce e importantă o decizie? Pentru că, potrivit Constituției, moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere – termen care s-a împlinit deja.
Pentru a fi convocată o nouă ședință de plen e nevoie de acordul comun al celor doi președinți, potrivit articolului 14 din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Pe de altă parte, ordinea de zi a acestor ședințe de plen e stabilită de Birourile Permanente Reunite.
Anca Dragu a declarat pentru G4Media.ro că vrea să convoace o sesiune comună, dar că e nevoie și de acordul lui Ludovic Orban. Potrivit informațiilor G4Media.ro, președintele Camerei, Ludovic Orban, a cerut un punct de vedere de la departamentul legislativ al Camerei Deputaților și, pe baza acestuia, va lua decizia dacă să convoace sau nu plenul reunit împreună cu Anca Dragu în zilele următoare.
Astfel, pentru convocarea ședinței de plen, e nevoie de acordul celor doi președinți – Anca Dragu (Senat, USR PLUS) și Ludovic Orban (Camera Deputaților, PNL). Anca Dragu a declarat pentru G4Media.ro că va încerca această convocare pentru că trebuie să țină cont atât de Constituție – care prevede votul la moțiune după 3 zile de la data când a fost prezentată, cât și ”datorită deciziei Curții Constituționale, care spune că moțiunea trebuie dezbătută cu celeritate”.
Deocamdată însă, Ludovic Orban i-a delegat pentru ziua de marți, 14 septembrie, atribuțiile lui Florin Roman (vicepreședintele Camerei Deputaților, PNL – aripa Cîțu), astfel încât e nevoie de acordul acestuia pentru convocarea plenului reunit, potrivit informațiilor G4Media.ro.
Or, Florin Roman și echipa lui Florin Cîțu au făcut toate demersurile în ultimele două săptămâni pentru a amâna votarea moțiunii de cenzură, cu scopul de a evita o eventuală cădere a guvernului Cîțu înaintea cogresului PNL din 25 septembrie. Ei au reușit să amâne votul pentru moțiunea de cenzură cu ajutorul PSD după ce premierul Florin Cîțu a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu presupuse neregularități la depunerea moțiunii de către USR PLUS și AUR.
Astfel, chiar dacă președinta Senatului, Anca Dragu, ar cere formal convocarea unei ședințe comune de plen, ea ar avea nevoie de acordul lui Florin Roman pentru a o convoca. ”Până acum nu am primit nici o cerere în acest sens. Dacă ea va veni, o vom discuta în birourile permanente reunite ale parlamentului”, a declarat Florin Roman pentru G4Media.ro. Or, ultimele zile au demonstrat că USR PLUS și AUR nu au majoritate în birourile permanente reunite, unde PNL, PSD și AUR au votat constant pentru amânarea votului la moțiunea de cenzură.
(Foto: InquamPhotos / Ilona Andrei)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
36 comentarii