G4Media.ro

SURSE Vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova, a bătut palma cu guvernul Ciucă…

Sursa Foto: Administrația Prezidențială

SURSE Vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova, a bătut palma cu guvernul Ciucă și cu președintele Iohannis: Dacă trec legile justiției în septembrie, în octombrie va fi ultimul raport MCV și se ridică mecanismul de verificare și control

Vicepreședintele Comisiei Europeane Vera Jourova ar fi convenit cu guvernul Ciucă și cu președintele Klauss Iohannis, în timpul celor două zile petrecute la București, că în octombrie va fi ultimul raport MCV dacă legile justiției trec în luna septembrie, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

Potrivit acestora, ridicarea MCV depinde și de Bulgaria. ”Dacă vor exista derapaje grave în țara vecină, atunci ridicarea mecansimului va întârzia deoarece România și Bulgaria sunt tratate la pachet”, au mai explicat sursele citate.

Când au aderat la UE, la 1 ianuarie 2007, România și Bulgaria mai aveau încă de făcut progrese în domeniul reformei judiciare, al combaterii corupției și, în cazul Bulgariei, al crimei organizate. Comisia a instituit Mecanismul de cooperare și verificare (MCV) ca măsură tranzitorie pentru a ajuta cele două țări să remedieze aceste deficiențe.

Chiar dacă mecanismul va fi ridicat, Comisia va putea interveni totuși utilizând celălalt mecanism, privind monitorizarea statului de drept, care a intrat în vigoare de anul trecut și se aplică tuturor statelor UE.

”Foarte probabil că ridicarea mecanismului are legătură cu războiul din Ucraina, ca un stimulent acordat României, care joacă un rol important în regiune. În schimb, în Schengen  vor intra alte țări în toamnă, România nu a reușit să dezghețe acest dosar”, au mai declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

În debutul vizitei de la București, vicepreședintele Comisiei Europene pentru valori și transparență, Vera Jourova, a declarat, într-un interviu pentru Libertatea.ro, că la sfârșitul vizitei sale la București va trebui să evalueze ”fezabilitatea unui posibil ultim raport MCV.”

Întrebată dacă va Mecansimul de Cooperare și Verificare ar putea fi închis, după atâția ani, Jourova a răspuns: ”Ne aflăm pe ultima sută de metri, dar cât timp îi va lua României să ajungă la linia de sosire depinde în întregime de autoritățile române. Cred că a sosit momentul ca România să ajungă, în sfârșit, acolo. Dar nu există scurtături.

Criteriile de referință sunt clare. Așadar, sunt în favoarea unui calendar ambițios pentru a se avansa, dar acesta nu poate să fie în detrimentul calității și al transparenței. Este important ca, în cadrul procesului de reformă, să existe consultări incluzive și să se abordeze aspectele-cheie identificate în rapoartele MCV, ale Comisiei de la Veneția și ale CEJ. La sfârșitul vizitei mele în România, aș dori să îmi formez o imagine clară a ceea ce pot oferi autoritățile și până la ce dată. Ulterior, va trebui să evaluăm fezabilitatea unui posibil ultim raport MCV.”

Președintele Klaus Iohannis a reiterat, luni, în întâlnirea cu vicepreședinta Comisiei Europene Vera Jourova, „obiectivul țării noastre referitor la finalizarea, cât mai curând posibil, a Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), pe baza evoluțiilor pozitive înregistrate de România, iar monitorizarea să continue exclusiv prin mecanismul Uniunii Europene privind statul de drept, aplicabil tuturor statelor membre”, potrivit unui comunicat al Administrației prezidențiale.

Vicepreședinta Comisiei Europene s-a aflat, luni și marți, în vizită la București. Vera Jourova s-a întâlnit, luni, cu președintele Klaus Iohannis, cu premierul Nicolae Ciucă, și cu reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Audiovizualului şi ai Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.

În programul de marţi oficialul european a avut întâlniri cu ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, cu preşedintele Curţii Constituţionale, Marian Enache, cu ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, cu şefii instituţiilor judiciare şi cu reprezentanţi ai asociaţiilor de magistraţi. Tot marţi responsabilul european a participat la o reuniune comună a Comisiilor parlamentare pentru afaceri europene, afaceri juridice şi cultură ale Senatului şi Camerei Deputaţilor şi s-a întâlnit cu reprezentanţi ai asociaţiilor de jurnalişti.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

39 comentarii

  1. deci liber la furat! bravo UE! tot asa. pleasca pe capul nostru cu razboiul asta. de fapt pleasca pe capul hotilor din parlament si guvern ca pot fura chiar in voie acum, isi iau astia orice mana de pe noi!

    • Dar cum arata legile justitiei? In ce stadiu sunt? Poate G4 sa ne transmita o analiza?

    • eu sper ca mcv sa ramana si sa le traga suturi in koor an de an. justitia din romania nu se face bine cu pesedea si penelea.

  2. Ne-am cam dat dracu, ce legi ale justitiei? Poate legile infractorilor …

  3. Complicat cu CCR !

    PS. Dar daca majoritatea Parlamentara livreaza „ce vrea poporul” s-ar putea ca CCR sa fie de acord (inchizand nitel ochii”) si bazandu-ne si pe oarece lehamite a CE in ceea ce ne priveste !

  4. USR ce face?

    REPER e clar ca sunt de partea USL

  5. Multumim ca ne-ati tradat. Iar. Cine plm o mai avea incredere in voi, ca noi sa pateasca.

    • Românii nu-și asumă nicio răspundere, deși ei sunt cei care au votat PSD 46% în 2016 și PSDNL 55% în 2020. Tot milogi sunteți, cerșind pe la alții, în loc să vă asumați răspunderea.

    • Foarte bine spus.Romanshii coteaza corupti si apoi 4 ani se vaita si se roaga ca altii sa readuca tara pe fagasul bun.

    • O alegere constienta, asta daca nu te duci in stari alterate de substante ca sa pui stampila, vine din „continutul” fiecaruia. Al nostru continut e dupa procentele enumerate de Vladimir … Pfizer.

  6. Complicat cu CCR !

    PS. Dar daca majoritatea Parlamentara livreaza „ce vrea poporul” s-ar putea ca CCR sa fie de acord (inchizand nitel ochii”) si bazandu-ne si pe oarece lehamite a CE in ceea ce ne priveste si pe o minune venita dinspre Bulgaria poate, poate… !

  7. Vai de UE…devine o adunatura de țări precum Romania… „valorille europene” se duc pe apa sambetei…

    • Castigam dar si pierdem, asa e regula. UE si NATO’s mai unite, ne rupem de Rusia si poate si China dar platim alte preturi. Dar era bine daca plateam in plus doar la gaz si petrol, valorile ar fi trebuit sa iasa nestirbite din povestea asta. O sa aratam ca un pahar de bere bine ciobit, tot e mai sanatos decat un samovar turtit.

  8. Mai e una, sa crape capra vecina, Bulgaria.
    Un articol ca un buletin de stiri, pic de implicare nu e in el. E un demo, asa vor arata articolele de presa de acum incolo?

  9. A fost nevoie de unirea psdnl pentru înlăturarea acestui mecanism, așa ne-ar spune cineva corupt și cam analfabet!… Se pare că doar dracnea a fost de vină. Restul „reformatorilor” sunt tot în psd, mecanismul folosit este același: DEMOLAREA, mijloacele sunt aceleași, modificările sunt la fel de nocive sau chiar aceleași! Ce minuni a putut face securitatea. trebuie să-i fiți recunoscători, nerecunoscătorilor!

  10. G4media deja a imbratisat valorile europene: a cezurat un comentariu anterior.

    • Cenzura e o valoare a PSDNL, ca atunci când Florin Roman și 4 PSDiști au vrut să îngrădească accesul la informații de interes public. Sau când PNL a cumpărat toate televiziunile.

  11. Sper că e o glumă, o promisiune la mișto, dacă cu MCV-ul laura Vicol + Ccr+ Preșoiu batjocoresc toate legile pentru a ajuta infractorii, fără MCV ajungem ca Somalia sau Siria.

    • De ce nu vine UE cu un pachet de legi OK, iar guvernul sa le asume si sa le trimită in parlament? Ca altfel slabe speranțe….

  12. Nu am înțeles niciodată șmecheria asta UE cu tratarea mai multor tari la pachet.
    Daca Bulgaria este OK pt. ridicarea MCV-ului si Romania nu e, ce vina are Bulgaria?

    • Probabil un pretext ca să nu îl ridice, că știu și ei realitatea din România, doar se poartă politicos.

  13. Hahahahaaa cat de p….ti putem sa fim… ca gloata nu ca altceva.

  14. Va alarmati degeaba.N-a batut nimeni palma.Aceasta vicepresedinte e o singura persoana si nici ea nu garanteaza 100% ca se va ridica MCV,mai ales ca raportul din octombrie va fi devastator,plus mai depindem si de bulgari,unde tocmai a picat Guvernul si vin rusofilii/coruptii la putere,s-apoi sa vezi justitie si stat de drept.Asadar,stati linistiti,ca din gura e usor sa promiti,mai ales cand ai atatia care se roaga de tine.Le promiti un os, dar mai vedem.

  15. Speram in UE ! Cei mai mari delicventi sunt cei din Justitie ! Daca Madam Vera nu vede asta , nu mai este nici o speranta . Ramanem pe mana celor care fac justitia dupa bunullor plac , fac dosare si dau verdicte dupa cum vor ei si legile sunt facute pentru infractori

    • Nu, nu in justitie sunt „cei mai mari delicventi” (nu c-ar fi curata….), ce mai „mari” sunt in Parlament, „ala” cu „aia” de fac legi in baza carora justitia actioneaza! Asa ca, pan’ la urma, e vina noastra, a tuturor, ca noi trimitem „cei mai mari delicventi” sa ne faca legile ( de fapt, le fac pentru ei, noi doar le suportam si comentam). Suntem un neam de „masochisti”!

  16. Legile justiției este foarte probabil sa fie precum cele ale siguranței naționale . Adica, sa nu condamne infractorii, ci sa-i apere, [inclusiv] pe banii mei.

  17. Care este situatia acestor legi poate ne spune presedintele Johannis sau tovarasul Ciolacu . Ori se fac ca ploua !!!!

  18. ma indoiesc de faptul ca acel draft trece in forma actuala de macelarie (gen 2009) 🙂 sunt capabili sa reformeze justitia, vamile, porturile …etc si sa renunte la mulsul companiilor de stat ???

  19. Ca la examen, la a enspemia re-examimare : hai bă să le dau notă de trecere și la ăștia, că m-am saturat de ei…
    După părerea mea ar fi o mare greșeală din partea UE mea să recompenseze un guvern care dă semne de iliberalism. Adică în timp ce ei atacă statul de drept să mai primească și ridicarea MCV/Schengen drept premiu. Nu vreau să-mi imaginez ce tupeu ar prinde după asta…

    Argumentul că au nevoie de aliați în zonă nu prea ține. M-a îndoiesc că s-ar transforma România într-un Gică contra doar pentru că se menține MCV-ul.
    In schimb cu așa premiu România are toate șansele să o ia pe urmele Ungariei…

  20. deci sa ne pregatim de proteste

  21. din cauza razboiului europenii sunt dispusi sa treaca cu vederea coruptia masiva din cuvern si parlament?
    ceilalti cu tendinte de dictatori din europa vor fi incurajati
    ce tampenie

  22. pentru ce am iesit atatea luni in strada?…ca sa inchidem ochii acum?

  23. …Corupții din țara noastră ne împiedica sa accedem in Schengen și Eurozona .

  24. Ce ne spune doamna aici:
    „Este important ca, în cadrul procesului de reformă, să existe consultări incluzive și să se abordeze aspectele-cheie identificate în rapoartele MCV, ale Comisiei de la Veneția și ale CEJ. La sfârșitul vizitei mele în România, aș dori să îmi formez o imagine clară a ceea ce pot oferi autoritățile și până la ce dată. Ulterior, va trebui să evaluăm fezabilitatea unui posibil ultim raport MCV”

    Ce spun sursele si ce spune doamna nu prea se potriveste.

  25. Ce să treacă, justiția e praf. De-aia au mai zdrăngănit câteva cătușe cu udrea și oprescu, să dea impresia că justiția se reformează. Praf în ochi și-atâta tot. E din ce în ce mai coruptă și așa va rămâne.

  26. Va mai vaitati mult? Este asa de greu sa treceti pe la urna de vot odata la 4 ani?

  27. D-na parea a fi pe bune acolo, dar ma tem ca si-a ratat cariera. Serios!!!