G4Media.ro

SURSE Vicepreședintii Autorității de Audit s-au autosesizat și au solicitat Comitetului de…

SURSE Vicepreședintii Autorității de Audit s-au autosesizat și au solicitat Comitetului de Etică cercetarea disciplinară a lui Eugen Teodorovici, directorul Autorității, după ce a participat la lansarea Blocului Suveranist

Conducerea Autorității de Audit s-a autosesizat și a solicitat Comitetului de Etică al Autorității de Audit cercetarea lui Eugen Teodorovici după ce a participat la lansarea Blocului Suveranist, au declarat pentru G4Media.ro surse din conducerea instituției. Codul de Etică al Curții le interzice membrilor și auditorilor să exprime poziții politice sau să participe la activități cu caracter politic.

Contactat de G4Media.ro, Teodorovici a declarat că nu a participat în calitate de membru sau simpatizant, ci în calitate de moderator. Eugen Teodorovici ocupă funcția de director al Autorității de Audit din decembrie 2013, iar vicepreședinți sunt Camelia Pricopie și Florin Tunaru.

Teodorovici susține că nu se află în conflict de interese, că ”nu are nici un fel de teamă, de emoție” și că nu încalcă nici un Cod. Pe de altă parte, Ilan Laufer, unul dintre inițiatori, a declarat pentru G4Media.ro că Eugen Teodorovici este ”un susținător al proiectului Blocul Suveranist și ne va susține în continuare în campania electorală”, dar a precizat că nu este încă membru de partid.

Ce spune Codul etic al auditorilor publici externi

Art. 10: (3) Auditorii publici externi trebuie să-şi menţină independenţa faţă de orice influenţă politică în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu la entităţile supuse verificării, asigurând astfel respectarea principiului neutralității politice. În situaţia în care, în cadrul unor acţiuni de verificare la aceste entităţi, auditorii publici externi sunt supuşi unor presiuni de natură politică, aceştia sunt obligaţi să-i înştiinţeze, atât verbal cât și în scris, pe şefii ierarhici despre situaţia respectivă, potrivit art. 17 din prezentul Cod.

(4) Interesul public implică îndeplinirea atribuţiilor de serviciu cu respectarea de către auditorul public extern a Constituţiei şi a legilor ţării, a prezentului Cod, precum şi orice alte reglementări şi norme interne specifice Curţii de Conturi. Interesul personal este avantajul material sau de altă natură, urmărit sau obţinut în mod direct sau indirect, pentru sine sau pentru alţii, de către auditorul public extern prin folosirea reputaţiei, influenţei, facilităţilor, relaţiilor şi informaţiilor la care are acces, ca urmare a exercitării atribuţiilor funcţiei lui.

Art. 12: (2) Principiul integrităţii presupune ca auditorul public extern:
e) să nu ia parte cu bună ştiinţă la activităţi şi acte, în afara activităţii profesionale, prin care să le fie discreditată funcţia.

Art. 15: (1) Conduita profesională reprezintă principiul potrivit căruia auditorul public extern trebuie să se comporte şi să acţioneze în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu astfel încât să evite orice situaţie care ar putea să-i discrediteze funcţia şi activitatea desfăşurată, precum şi prestigiul Curţii de Conturi.
(2) Personalul cu funcții de conducere trebuie să reprezinte un exemplu de conduită etică și profesională pentru personalul din subordine.

Art. 25. Sunt considerate abateri disciplinare următoarele fapte:
j) exprimarea publică a unor opinii sau convingeri politice, precum şi participarea la activităţi sau manifestaţii publice cu caracter politic.”
Conform prevederilor art. 43. alin. (2) lit a) din Capitolului III al Statutului Auditorului Public Extern din cadrul Curții de Conturi:
“Drepturile, obligațiile și interdicțiile auditorului public extern

Art. 43: (2) Auditorii publici externi au următoarele interdicții:
a) să facă parte din partide politice sau din organizaţii asimilate acestora”.

Context

Eugen Teodorovici a participat, miercuri, alături de Ilan Laufer, fost ministru în guvernul Dăncilă și președintele partidului Forța Identității Naționale, Ninel Peia și alți reprezentanți ai unor partide eurosceptice și anti-occidentale la lansarea așa numitului Bloc Suveranist Român.

Contactat de G4Media.ro, Eugen susține că a participat la eveniment în calitate de moderator, nu de membru sau de susținător. Codul Etic nu face însă distincție și sancționează inclusiv simpla participare la activități cu caracter politic. Directorul Autorității de Audit din Curtea de Conturi a mai susținut că ”nu are nici o treabă cu Blocul Suvernatist” deși la a participat la evenimentul de lansare în dreapta lui Ilan Laufer, fără ca poziția sa acolo să fie marcată ca moderator, așa cum susține azi că ar fi fost.

În plus, întrebat în ce calitate a participat Teodorovici la eveniment, Ilan Laufer a spus că fostul ministru de finanțe este ”un susținător al proiectului Blocul Suveranist și ne va susține în continuare în campania electorală”, dar a precizat că nu este încă membru de partid.

Eugen Teodorovici a declarat că nu va demisiona din poziția de Director al Autorității de Audit din Curtea de Conturi și că nu consideră că se află în conflict de interese sau că imparțialitatea sa ar fi afectată din cauza participării sale la un eveniment politic.

Citește

Eugen Teodorovici, director al Autorității de Audit din Curtea de Conturi, a participat la lansarea Blocului Suveranist / Codul Etic și legea Curții îi interzic să facă politică / Teodorovici: Am participat în calitate de moderator/ Laufer: Este un susținător al proiectului

 

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Cum se leagă toate! Mai știți câtă uimire era că Eugen Teodorovici ia măsuri pro-Rusia in România? Acum se alătură uneltelor Rusiei!