G4Media.ro

SURSE Violeta Alexandru, Clotilde Armand, Cristian Ghinea și Claudiu Năsui, printre competitorii…

Sursa foto: Inquam Photos / Saul Pop

SURSE Violeta Alexandru, Clotilde Armand, Cristian Ghinea și Claudiu Năsui, printre competitorii din USR București pentru un post de parlamentar. Tensiuni din cauza modului de desemnare a candidaților

57 de membri USR s-au înscris în cursa internă a USR București pentru desemnarea candidaților la alegerile parlamentare din 1 decembrie, potrivit informațiilor G4Media. Printre competitori se numără Clotilde Armand, Cristian Ghinea, Claudiu Năsui și alți parlamentari, dar și Violeta Alexandru, proaspăt venită din Forța Dreptei. Lista finală va fi stabilită marți, într-o ședință la care votează doar 50 de delegați. Mai multe voci din partid contestă însă modul de desemnare a candidaților stabilit de Vlad Voiculescu, șeful USR București.

  • Ședința decisivă a USR București va avea loc marți, 3 septembrie, la Palatul Parlamentului

De ce e contestat sistemul de desemnare? Nemulțumiții din partid susțin că o organizație mare precum USR București, cea mai mare din țară, nu își poate desemna lista de candidați la parlamentare cu votul a doar 50 de delegați aleși de șefii organizațiilor de sector. Ei cer fie un vot universal – adică toți membrii USR București să voteze lista, fie un număr semnificativ mai mare de delegați.

Unul dintre cei nemulțumiți este Radu Mihaiu, actual primar al Sectorului 2, care a pierdut alegerile locale în fața PSD-istului Rareș Hopincă.

”Eu susțin că ar fi util ca lista la parlamentare să fie stabilită să fie votul tuturor membrilor. Procedura de acum e însă cu doar 50 de membri. Nu vreau să dezvolt public subiectul, voi discuta în intern”, a răspuns Radu Mihaiu la întrebarea G4Media.

Alți membri care contestă modul de organizare au preferat să rămână anonimi. ”Pare că acum prea multă democrație internă strică. Dar, în alte momente, aceleași personaje care organizează acum vot cu doar 50 de delegați cereau vot universal, pentru că părea că le este favorabil. Așa s-a întâmplat la votul pentru desemnarea listei de consilier generali la alegerile locale precedente”, a declarat un membru vechi al organizației USR București.

Despre aceste tensiuni interne a scris și Digi24.

Vlad Voiculescu, președintele USR, a respins acuzațiile. Într-un răspuns pentru G4Media, el a declarat că ”așa spune statutul partidului. Am pus 50 de delegați, așa cum a fost la ultimele alegeri pentru CGMB în 2024 și pentru parlamentare din 2020. La USR a fost dintotdeauna cu delegați, cu o singură excepție, alegerile pentru CGMB în 2020. Votul universal sună bine, dar înseamnă că nu mai ții cont de votul românilor. În general trebuie să ții cont de numărul de voturi aduse la alegeri de fiecare organizație. Nici nu poți face vot universal fără să schimbi statutul. Statutul ne spune clar cine e responsabil pentru luarea deciziilor. În acest context, e imposibil de pus în practică votul universal”.

Și președinta USR, Elena Lasconi, a avut o tentativă de a schimba modul în care sunt desemnați de către filialele județene candidații la parlamentare. Acum, potrivit statutului USR, candidații la alegerile parlamentare sunt desemnați de Conferința organizației județene, un for de conducere format din delegaţi ai tuturor filialelor locale din respectivul județ (sau din sectoare, în cazul Bucureștiului).

Lasconi a lansat un referendum intern prin care a întrebat membrii partidului dacă vor ca aceste liste de candidați să fie decise prin votul delegaților ca acum, sau prin votul tuturor membrilor respectivei organizații. Elena Lasconi a renunțat însă la consultarea internă după doar câteva zile, pe motiv că au răspuns prea puțini membri de partid.

Un alt motiv de nemulțumire în rândul unor membri ai USR București e înscrierea în cursa internă a Violetei Alexandru, fost ministru al Muncii în guvernul Orban și fost ministru al Dialogului Social în guvernul Cioloș din 2016. Ea s-a înscris joia trecută în organizația USR București, iar în week-end și-a depus candidatura pentru lista la europarlamantare.

Voiculescu a respins și aceste critici și a spus că ”salut venirea în USR a Violetei Alexandru. Am avut ocazia să lucrez cu ea în guvernul din 2016, și când a fost președinte PNL București. În alianță cu ea am reușit să punem patru primari în București în 2020. Colaborarea a fost mai mult decât decentă. Are voie să candideze și și-a depus candidatura”.

Iată lista candidaților în competiția internă din USR pentru un post de parlamentar.

Alexandru Violeta
Apostol Alin Gabriel
Armand Clotilde
Arsu Alin lonut
Badea Mihai Alexandru
Bal Lucinia Lenuta
Barbulescu Sorin Costinel
Brumaru Elena Adriana
Buzoianu Diana Anda
Capraroiu Aurelia-Mihaela
Chitu Alexandru Cristinel
Coman Stefan Crisan
Constantin Mihai
Covaci Florin
Curca Adrian
Dalcaran Silviu
Dimitriu Alexandru Paul
Dinica Silvia
Dragusin Laurentiu
Dumitru Constantin
Ghica Cristian
Ghinea Cristian
Gologan Paul Theodor
lordache Sabo Anca Alexandra
lordachita Irina
Irimiea Laura-Mihaela
Jurubita Raoul
Lambrinoc Laurentiu
Mihai Alexandru
Mihaiu Radu
Mocanu Nelu
Moraru Andreea luliana
Munteanu Dragos
Nasui Claudiu
Neagu Denisa Elena
Negoita loan
Nicorescu Nicorel
Nitulescu Gabriela-Cristina
Palarie Stefan
Pop Tudor-Rares
Pop Alina
Pruna Cristina Madalina
Reniut Anamaria-Naomi
Rugina Florin
Saca Petru
Săniuță Adina
Seidler Cristian Gabriel
Spataru Simona
Stan Andrei Valentin
Stancu Stefan Dragos
Stoian Teodora
Stoica Diana
Stoica Alin-Bogdan
Strambei Constantin Horia
Stroescu Marius
Stefanescu Cristina
Toiu Oana Silvia

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Drula, Berceanu? As fi intelept ca dna Lasconi si USR sa fie integratori ai oamenilor care deja s-au profilat ca politicieni angajati pe diverse teme – ex Berceanu si dezastrul poluarii in Bucuresti – decat sa se complaca in lupte interne si ambitii provinciale. Ma uit la lista si nu-mi spune mai nimic. Pastrati oamenii, si asa aveti prea putini.

  2. Paragraful asta mi-a atras atentia. Deci se contesta alegerea candidatilor de catre un numar mic de delegati in conditiile in care la consultarea bazei partidului nu exista feedback de la acesta ? „Lasconi a lansat un referendum intern prin care a întrebat membrii partidului dacă vor ca aceste liste de candidați să fie decise prin votul delegaților ca acum, sau prin votul tuturor membrilor respectivei organizații. Elena Lasconi a renunțat însă la consultarea internă după doar câteva zile, pe motiv că au răspuns prea puțini membri de partid.”

    • USR ala vechi a esuat ca partid, deja. Cu Lasconi candidata la Cotroceni, trebuie umpluta carcasa USR cu ceva, ca nu mai are partidul baza: aia de ar fi vrut Lasconi sa voteze direct scl au alte valori, nu cred ca ii mai intereseaza partidul. Practic, avem d-a face cu o sigla, un nume etc, iar astea trebuie dotate cu oameni. Sigur, nu trebuie sa uitam de cei care au folosit USR pana acum: astia nu sunt nici cu fostul partid, dar nici cu viitorul. Ei sunt unii care s-ar vrea pe lista…