G4Media.ro

Viorica Dăncilă răspunde la ordinele lui Liviu Dragnea: Guvernul a sesizat la…

Viorica Dăncilă răspunde la ordinele lui Liviu Dragnea: Guvernul a sesizat la CCR modul de formare a completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte care vor judeca ultima fază a procesului

Premierul Viorica Dăncilă a reclamat marți la Curtea Constituțională existența unui conflict juridic între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție în privința modului de formare a completurilor de 5 judecători.

Solicitarea a fost făcută în repetate rânduri chiar de Liviu Dragnea, al cărui apel va începe luni, 8 octombrie. Dragnea a fost condamnat deja în primă instanță la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman.

Dăncilă acuză în sesizarea trimisă CCR că Înalta Curte și-a arogat competențe legislative prin faptul că nu pune în aplicare imediat prevederea din noua lege privind organizarea judiciară, potrivit căreia completurile de 5 judecători de la ÎCCJ se formează exclusiv prin tragere la sorți, fără a exista membri de drept.

Potrivit unui comunicat al CCR,

  • În data de 2 octombrie 2018, Curtea Constituțională a fost sesizată de către prim-ministru cu o „cerere de soluționare a unui conflict juridic de natură constituțională între Parlamentul României, pe de o parte, și Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de altă parte, determinat de refuzul explicit al acestei din urmă autorități publice de a aplica o lege adoptată de Parlament, și substituirea în acest mod, implicit, autorității legiuitoare”. Sesizarea constituie obiectul Dosarului nr.1417E/2018. Conform procedurii prevăzute de art.35 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a fost stabilit termenul de 16 octombrie 2018 înăuntrul căruia părțile aflate în conflict își pot exprima, în scris, punctul de vedere asupra conținutului conflictului și a eventualelor căi de soluționare a acestuia. Termenul pentru ședința de judecată va fi stabilit la o dată ulterioară.

În prezent, sunt două completuri de apel la Înalta Curte, cu 5 judecători (C5), unul condus de vicepreședintele ÎCCJ, Iulian Dragomir și un altul condus de șefa interimară a Secției penale, judecătoarea Sorina Mirela Popescu. Aceste completuri dau sentințele definitive pentru demnitari (miniștri, parlamentari, etc).

Completul care va da sentința definitivă în cazul lui Liviu Dragnea este cel condus de vicepreședintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Iulian Dragomir, un complet considerat a fi unul foarte dur.

La începutul lunii septembrie, Colegiul de conducere al ICCJ a luat în discuție schimbarea componenței C5-urilor, ca urmare a intrării în vigoare a modificărilor la legea 304 privind organizarea judiciară (prima dintre cele 3 legi controversate ale Justiției, modificate de Coaliția PSD-ALDE).

Potrivit legii 207/2018 de modificare a legii 304/2004 privind organizarea judiciară, C5-urile nu mai sunt conduse de membrii de drept, precum vicepreședintele ICCJ și șeful Secției penale, ci toți judecătorii din complet sunt trași la sorți.

Colegiul de conducere al ICCJ a decis însă că nu se impune schimbarea componenței C5-urilor în 2018, pentru că au fost alese deja pe legea veche, la sfârșitul lui 2017. Legea veche spunea că C5-urile sunt conduse de membrii de drept, iar ceilalți judecători sunt trași la sorți la sfârșitul fiecărui an pentru anul viitor. Or pentru anul 2018, componența C5-urilor s-a stabilit prin tragere la sorți la sfârșitul anului trecut, pe legea veche, care prevedea că sunt conduse de membrii de drept. Colegiul de conducere al ICCJ a decis că se va modifica componența C5-urilor abia la sfârșitul acestui an pentru 2019, când se vor pune în aplicare prevederile noii legi și vor fi trași la sorți toți magistrații și nu vor mai fi membri de drept (detalii aici).

G4Media.ro a scris sătăpmâna trecut că Liviu Dragnea ia în calcul două variante prin care intenționează să schimbe completul de 5 judecători de la Curtea Supremă care îi va judeca apelul în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman, dosar în care a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare.

  • 1. Sesizarea la CCR a unui conflict de natură constituțională cu Înalta Curte, pe modelul conflictului dintre Guvern și Președinte care a dus la revocarea Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA.
  • 2. Emiterea unei ordonanțe de urgență de modificare a legii 304/2004 privind organizarea judiciară, cea care reglementează formarea completurilor de la Curtea Supremă.

Conflict juridic de natură constituțională

Varianta sesizării Curții Constituționale – instituție constant favorabilă liderului PSD de când este condusă de Valer Dorneanu – ar fi prima opțiune a lui Liviu Dragnea. Modelul a fost deja testat și a funcționat cu succes în cazul Kovesi: Curtea l-a obligat pe președintele Klaus Iohannis să o revoce pe șefa DNA, așa cum a solicitat Ministrul Justiției. Același lucru l-ar dori Dragnea și în acest caz: CCR să oblige Curtea Supremă să aplice imediat prevederea din legea 304 referitoare la formarea aleatorie completurilor de 5, nu de la 1 ianuarie 2019, așa cum a decis conducerea ÎCCJ.

Problema este însă metoda prin care se poate ajunge la CCR. Dragnea și-ar dori să o facă ministrul Justiției, căruia i-a cerut public ”să se gândească la acest demers”. Dar, pentru că Tudorel Toader întârzie să ”facă ceva”, liderul PSD ia în calcul o sesizare a CCR din partea Parlamentului, au declarat surse din conducerea PSD pentru G4Media.ro. Sesizarea ar urma să fie semnată de el, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, și de Călin Popescu Tăriceanu, în calitate de președinte al Senatului.

Vineri, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a oferit două soluții pentru rezolvarea nemulțumirii lui Liviu Dragnea legată de componența completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte: 1. atacarea în contencios administrativ a hotărârii conducerii ÎCCJ prin care s-a decis că nu se impune schimbarea componenței completurilor de 5 judecători în 2018, pentru că au fost alese deja pe legea veche, la sfârșitul lui 2017 și 2. sesizarea Curții Constituționale pe motiv de conflict între Parlament și Înalta Curte (detalii aici).

Cu o zi înainte, joi, liderul PSD, Liviu Dragnea, a reafirmat că este ilegal completul de 5 judecători de la Înalta Curte care va judeca începând cu 8 octombrie apelul în dosarul angajărilor fictive de la protecția Copilului Teleorman, dosar în care a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare (detalii aici). Duminică, Dragnea afirmase că se urmăreşte să fie ”băgat la puşcărie” de un complet de la ICCJ făcut cu încălcarea legii. El s-a declarat convins că nu e vreo instanţă care să reziste la presiunile de condamnare a sa.

Preşedinta ICCJ Cristina Tarcea a răspuns acuzaţiilor preşedintelui PSD Livu Dragnea conform cărora la instanţa supremă nu se respectă legea, cu referire la reglementarea completurilor de cinci judecători, afirmând că la Înalta Curte se respectă legea şi în ţara asta sunt judecători care respectă legea cu orice risc (detalii aici).

Citește și: Surse: şefii din MAI şi Jandarmerie care refuză să desecretizeze documente privind mitingul din 10 august ar putea fi puși sub acuzare pentru abuz şi favorizarea infractorului

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

39 comentarii

  1. Vor fi 6 judecatori: Livia Staciu a confirmat participarea.

  2. Episodul 640 din serialul „Cum sa il scapam pe daddy de puscarie” continua in cateva momente ..

  3. Asta o fi treaba Dancilei! Asta o fute grija pe ea: cum formeaza ICCJ completele de judecatori!
    In rest, „totul e bine in Romania”.
    Trebuie dat de pamant cu guvernul asta imposibil.

  4. ce sluga ticaloasa ….. Nu sunt de acord ca e o proasta care trebuie iertata pt ca e manipulata. Responsabilitatea nu dispare fiindca esti prost, daca nu esti in stare, nu-ti asumi responsabilitati ! Trebuie sa plece undeva unde nu-i va fi frica sa vorbeasca ! Un om caruia ii e teama sa asculte o intrebare de la un reporter, nu mai zic sa si raspunda, nu are ce cauta intr-o pozitie publica. M–E psd !

  5. ROEXIT !!!

  6. Felicitari Guvernului si doamnei prim-ministru pentru demersul la CCR, Legea 304/2004 privind organizarea judiciara in forma veche prin participarea sefilor se instante si de sectie , fara tragere la sorti, incalca art. 6 alin 1 si art. 13 din CEDO, nu asigura dreptul la un proces echitabil si accesul la un tribunal impartial si independent.
    Legea 207/2018 privinc modificarea Legii 304/2004 asigura garantiile mai suus mentionate prin desemnarea completului de 5 judecatopri prin tragere a sorti.
    ICCJ trebuie sa respecte legea asumata de Executiv, CCR trebuie sa restabilesca ordinea juridica.

    • Mircea, Mircea Badea? Tu esti lingaule? Hahahaha

    • Daca vii cu niste exemplificari al unor legi crezi ca punem botul la ce spui ma fraiere? Ce zice art.6 si 13 din CEDO?, ma cretinule, nu exista aceasta lege. Care este legea asta CEDO? CEDO=Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
      Idiot apartinator al psd-alde.

    • Legea modificata prevede la art. 32 al. 1 ca tragerea la sorti se face la început de an. Cumva momentul intrarii în vigoare a legii noi coincide cu începutul unui an nou, si noi, prostimea, nu ne-am dat seama? Si de aceea, Mirciulica draga, trebuie sa ne atraga unii ca tine atentia? Sau dorinta de a pupa în cur guvernul si conducatorul sau din umbra înlatura necesitatea de a citi legea înainte de a emite vreo „certitudine”? La multi ani 2019!

  7. SLUGAAAA!!!
    Veorica, ai ramas in urma la dosare penale, vrei sa-l prinzi din urma si nu stii cum sa faci???
    Pentru Dumnezeu….
    Pai mai ai de invatat! Dar oricum, nu e suficienta faza asta…
    Treaba voastra bai pramatiilor este sa GUVERNATI ACEASTA TARA, SA ASIGURATI BUNASTAREA CETATENILOR EI SI SA O PROTEJATI EXACT DE ACTIUNILE UNOR PERSONAJE CA VOI!!!
    Ceea ce nu prea aveti cum… si atunci ce faceti??? Va protejati si faceti pe avocatii pentru un penal dovedit, va faceti pres chiar???
    Pentru Dumnezeu…
    Acum ramane intrebarea de 10 milioane:
    CUM DUMNEZEULUI PUTEM SCAPA DE TOXICITATEA ACESTUI GUVERN???

  8. Arestați toți hoții de la putere împreună cu slugile lor!

  9. Da, si probabil ca CCR va analiza cu celeritate, cum le place lor sa spuna, aceasta cerere, eventual in weekend, astfel ca pana pe 8 sa si modifice completul. Ce nu pricep ei e ca si daca trag la sorti, tot aia e, doar in Brazilia mai are nenorocitul asta scapare.

  10. Veo s-a tinut tare : „Nu, Liviu… nu si nu…Nu semnez nicio ordonanta pe amnistie si gratiere”!
    Liviu : ” Atunci, fi-ti-ar mata a dracului, Vasilico, semneaza chestia asta pt Curtea Constitutionala…”
    Veo : „Asta da, pt ca m-a asigurat Tudorel ca e de bine pt toti” !

    PS. Si daca la tragerea la sorti nimeriti tot peste Iulica ?

    PPS. Sau aveti de gand sa smenuiti sortii ? 😉

    • Pot sa fac pariu ca au de gand sa pună magnet in zaruri, doar sa nu stea Livache prea aproape, mercurul din măsele disturbă campul magnetic…!

    • Scara,
      Asta chiar ca o sa fie greu de rezolvat la cata neincredere are Livache in treaba facuta de altii si nesupravegheata de el !

      PS. Stiu, stiu ce o sa-mi spui… Irinuca !

  11. BRAVO TERICENE, PENTRU ROMANIA , PREA SINISTRE. SA NU PLECE PARTENERUL TAU DE CUPLU TRADITIONAL CA PROSTUL DIN FUNCTIE.

  12. De ce nu îl ia nimeni in seamă pe Guran?
    Psd își exercită puterea in nume propriu și trebuie desființat.
    Mai clar de atât nu se poate.

    • Pentru ca e prost. Cind le zice bine, le nimereste din prostie. Te „cutremuri” de cita prostie cu ifose are.

  13. Asadar Veorica, aceasta jucarie din anii 80, raspunde la ordine. Si-a revenit. Probabil a fost vreun scurt pe undeva sau vreo conexiune slaba. Maistrul sef al PSD cu mustata si halat bleu-marin a rezolvat problema in atelierul sau din anii 80, plin cu scule, in acordurile muzicii populare din zona Teleormanului difuzate in pauza emisiunii „Raspundem ascultatorilor”, ca doar maistrul este nationalist cu suflet pur romanesc.

  14. VI SE PARE CA POATE INTELEGE CEVA ?
    DOAR „SEMNEAZA”! BREAVO VASILICO. LA PROCES O SA TE DECLARE IRESPONSABILA.

  15. Asta era problema Romaniei????! De aceea nu avem autostrazi, spitale civilizate, scoli moderne, strazi asfaltate? Copii mor in spitale din cauza lipsei de medicamente si aparatura moderna, copii nu pot invata din cauza unor manuale idioate, iar altii nu merg la scoala din cauza saraciei, copii tarii nu au nici un viitor in Romania iar pe tine te f…te grija cum sa scape nespalatul de Dragnea? Asa intelegi tu sa guvernezi o tara? Mai nemernicilor, cat credeti ca va mai suportam? Nu v-ar mai rabda pamantul de naparci ce sunteti!

  16. La pârnaie cu livache, la scăpat săpunul pe jos. Asa ajunge dintr-un pedofil un gay autentic pasiv, mai ales ca are mustața aia dătătoare de felatii senzaționale.

  17. IATA DE CE TREBUIA SUPERIMUNITATE PENTRU TOVARASII DE LA CRR…
    SI BANI…
    CINE-O SA PLATEASCA ? EI DA, PROSTIMEA…

  18. Doar Greva fiscala poate duce la inlaturarea acestui guvern si parlament de infractori

  19. Adecă ce credeai tu, băi, pulime, că o să plece duomnu’ dracnea din foncţie aşa, ca prostu? Ei uite că împreună cu veorica a găsit iel o chichiţă ca să-ţi tragă clapa.

  20. Ce trafic de influenta!

    Justificarea Dancilicai ca ar exista un conflict de natura constitutionala intre guvern si puterea judecatoreasca in chestiunea „compunerii completurilor”, incalca DREPTUL IMUABIL AL JUDECATORULUI de „a spune dreptul”, adica de a interpreta normele de drept. Orice student la drept stie lucrul asta minimal.

    Ce face Dancilica in realitate? Merge la prietenul Dorneanu ca sa-l roage SA INTERPRETEZE normele Legii nr. 207/2018 IN SENS CONTRAR INTERPRETARII facute de Inalta Curte in privinta momentului de la care se aplica prevederile Legii nr. 207/2018 in privinta constituirii completurilor de 5 judecatori.

    Adica Dancilica, supusa lui Dragnea, incearca sa apeleze la puterea prietenului lor comun, inaltul functionar al statului (lato sensu) Dorneanu, ca sa scrie un act oficial al statului roman, prin care sa spuna ca Inalta Curte spune prostii contrare legii.

    Daca Dorneanu emite actul se produc doua consecinte evidente:
    – Inalta Curte incalca Cosntitutia, pentru ca a interpretat legea contrar intereselor lui Dragnea;
    – autoritatea Inaltei Curti este varza si facuta praf, pentru ca aceasta instanta a spus prostii.

    Oameni buni, aceasta actiune a numitei Dancila este cel mai grav act pe care un sef de guvern l-a savarsit impotriva increderii in ideea de justitie, pentru ca se sugereaza ca daca instanta suprema interpreteaza gresit legea si o incalca prin asta, atunci justitia e simpla fictiune si nu mai trebuie sa i se dea importanta cuvenita, pentru ca interpretarile sale gresite pot fi reparate doar de politicieni si de Curtea Constitutionala, precum si un act impotriva propriului popor, pentru ca expune prin acest demers increderea oricarui justitiabil (cetatean cu dosar in justitie) in rostul demersului sau, cata vreme i se induce ideea ca el s-a adresat unora care din principiu gresesc. Ori, cum sa te adresezi cuiva despre care CCR va spune ca a interpretat gresit legea si prin asta a incalcat-o?

    In alta oridne de idei, sunt curios ce va spune CCR in privinta admisibilitatii sesizarii sale de catre Dancilica, in conditiile in care in discutie nu este interpretarea normelor unui act emis de guvern, ci interpretarea unui act emis de parlament (legea 207/2018).
    Daca Dorneanu va accepta asa ceva, eu cred ca ar trebui sesizate organele penale pentru trafic de influenta, iar daca se va ajunge pana in punctul in care o decizie CCR va considera conflict de natura constitutionala, atunci cred ca orice justitiabil ar trebui sa nu se mai adreseze vreunei instante de judecata, ci unicei justitii din Romania, CCR-ul lui Dorneanu.

  21. Să mă ierte Dumnezeu, Dar numai cu asta e preocupat guvernul , cu ,, salvarea” sefului stimat domn ,domn încă o dată domn Dragnea, de la stimata si înaltă Inchisoare ? Va întreb și aștept răspunsuri. Există, Doamne Ajute si alte treburi în guvern , Dar e foarte greu…. Cu ce să se înceapă? Cu ,,recesiognarea” ? …. oricum e foote greu… Poop, adică….pardon, eeeste foarte greu să guverneze ceva ce este de guvernat…..Dar unde trebuie? Domnul Dragnea, am nevoie de un răspuns urgent peo fițuică

  22. Scuze, in textul de mai sus am vorbit despre un conflict intre guvern si ICCj, cand de fapt era vorba de un conflict intre parlament si ICCJ…. in situația asta e si mai evident traficul de influența, pentru ca, pe de o parte, Parlamentul ar fi fost îndreptățit sa sesizeze un eventual conflict , iar pe de alta parte, conflictul privește pe șeful uneia dintre camerele parlamentului, care in calitate de președinte De partid a pus-o in funcție pe Dancilica. Adică e si mai evidenta relația interumana întemeiată pe ideea “eu te pun premier, tu faci ce-ti spun!”

    Sub aspectul admisibilități sesizării, asta e si mai inadmisibila, pentru ca guvernul e un terț fata de conflictul sesizat.