SURSE Vor putea să-și amâne plata ratelor la creditele bancare doar persoanele fizice și IMM-urile ale căror venituri ”au fost afectate direct sau indirect de criza generată de coronavirus”
Proiectul de Ordonanță de Urgență care va fi discutat azi în ședința de guvern de la ora 17.00 privind amânarea plății ratelor la creditele bancare prevede că de această amânare doar persoanele fizice ”ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de criza generată de coronavirus”, au declarat pentru G4Media.ro surse politice.
În ceea ce privește IMM-urile, pot beneficia de această facilitate doar cele care și-au încetat activitatea fie din cauza interdicțiilor exprese ale guvernului, fie din cauza efectelor epidemiei și nu au capacitatea de a plăti salariile.
Toți solicitanții trebuie să depună o cerere la banca la care au creditele, iar banca va lua decizia.
Cum se va decide dacă un solicitant are într-adevăr veniturile ”afectate direct sau indirect de criza generată de coronavirus”? Proiectul de OUG consultat de G4Media.ro arată că Ministerul Finanțelor trebuie să adopte norme de aplicare pentru această prevedere.
Încă o prevedere importantă: nu pot beneficia de amânare la plata ratelor clienții care au restanțe la credite la data instituirii stării de urgență în Romania.
Clienții pot cere amânarea plății ratelor printr-o scrisoare sau prin email trimise cel mai târziu până la încetarea stării de urgență pe teritoriul României. Debitorii pot cere suspendarea obligației de plată a ratelor pe perioada cuprinse între 1 și 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020.
Formularea din proiectul de OUG consultat de GMedia.ro:
Art.2. (1) Prin derogare de la OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentand rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor de către creditori până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se suspendă la cererea debitorului cu până la 9 luni dar nu mai mult de 31.12.2020.
—-
(6) Măsura prevăzută la alin. (1) se acordă doar debitorilor ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia COVID-19.
Art. 6. Pentru a beneficia de suspendarea rambursarii ratelor, dobânzilor și comisioanelor in conformitate cu prevederile art.2 alin. (1), IMM-urile trebuie sa indeplineasca cumulativ urmãtoarele condiții:
- În calitate de angajator, se încadrează în prevederile art. XI alin. (2) din Ordonanța de urgență nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.
- Nu se află în insolvență la data solicitării suspendării rambursării creditului, conform informațiilor disponibile pe pagina web a Oficiului Național al Registrului Comerțului.
Important: proiectul consultat de G4Media.ro ar putea suferi modificări în timpul ședinței de guvern.
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
32 comentarii