Suspectul atacului de la Magdeburg a fost testat pozitiv pentru droguri / Vecinii și colegii îl descriu ca un om liniștit și introvertit, care “trecea neobservat”
Identificat de presa locală drept Taleb al-Abdulmohsen, bărbatul suspectat că a intrat cu mașina într-o mulțime de cumpărători din Germania a fost descris drept un psihiatru introvertit și un extremist online, relatează The Times.
Era o piață de Crăciun ca nenumărate altele din Germania și o parte prin excelență a sezonului de vacanță. Vineri seara, oamenii s-au înghesuit pe străzile pietonale înguste ale orașului Magdeburg din estul țării, răsfoind tarabele din lemn în căutare de cadouri, bând vin fiert și mâncând cârnați.
Imediat după ora locală 19:00, idila de sezon a fost spulberată când un BMW 4X4 a pătruns pe străzile înguste ale orașului vechi și a intrat direct în mulțime, parcurgând 400 de metri înainte de a fi oprit.
Thi Linh Chi Nguyen, o manichiuristă originară din Vietnam al cărei salon se află într-un mall vizavi de piață, a auzit oamenii țipând și a văzut un copil aruncat în aer de mașină. „Numărul persoanelor rănite a fost copleșitor”, a spus ea.
Incursiunea vehiculului a durat mai puțin de cinci minute, dar a fost suficient timp pentru a ucide cel puțin cinci persoane, inclusiv un copil de nouă ani, și a răni 205, dintre care 41 se aflau sâmbătă seara în stare critică.
La volan se afla un psihiatru saudit în vârstă de 50 de ani, care s-a autoproclamat „cel mai agresiv critic al islamului din istorie” și a fost numit de presa germană Taleb al-Abdulmohsen. El sosise în Germania în 2006 și i s-a acordat azil un deceniu mai târziu.
Horst Walter Nopens, un procuror local, a declarat că încă nu știe sigur ce l-a motivat pe bărbat, care a fost arestat de poliția înarmată la câteva minute după atac. Dar, în timpul interogatoriului, suspectul – un critic al guvernului saudit – și-a exprimat nemulțumirea față de tratamentul aplicat compatrioților săi, care, la fel ca el, s-au refugiat în Germania.
Poliția a declarat că acesta a fost testat pozitiv pentru droguri.
Când au apărut primele știri despre atac, mulți oameni au presupus imediat că a fost opera unui terorist islamist. Cu toate acestea, Abdulmohsen a fost dezvăluit rapid ca fiind un amestec bizar de contradicții care au derutat experții în terorism.
Acesta lucra din martie 2020 ca psihiatru cu infractori care sufereau de probleme de dependență la un centru corecțional din Bernburg, un oraș medieval cu 32 000 de locuitori situat la 50 de kilometri sud de Magdeburg.
Într-o declarație, instituția a precizat că „nu a mai fost de serviciu de la sfârșitul lunii octombrie 2024 din cauza concediului și a bolii”.
„Era liniștit și introvertit”, a declarat o colegă, care participa cu el la întâlniri de lucru regulate. Sunt șocată. Este traumatizant să mă gândesc că am stat la o masă cu cineva care a făcut asta. Este de neînțeles”.
Vecinii din cartierul istoric Bernburg, unde locuia într-un apartament dintr-un bloc cu trei etaje, percheziționat sâmbătă de poliție, erau și ei neîncrezători. „Poate că i-am spus ‘bună ziua’ pe stradă, dar nu îl cunoșteam”, a declarat Sabrina Lippholdt, care s-a aplecat pe fereastra de la parter, la câteva uși distanță, și și-a stăpânit lacrimile.
„Trecea neobservat. Mi se face rău la stomac când mă gândesc cum a ucis oameni nevinovați. Sper să rămână închis pentru tot restul vieții și să fie pedepsit pentru ceea ce a făcut oamenilor, copiilor mici. Pur și simplu nu înțeleg. Nu știam ce persoană bolnavă trăiește printre noi”.
De asemenea, nu păreau conștienți de profilul mediatic ridicat al vecinului lor, ceea ce însemna că acesta era intervievat de principalele organizații de știri – inclusiv BBC. De asemenea, a postat o cantitate prodigioasă de conținut pe social media.
„Sunt cel mai agresiv critic al islamului din istorie”, a declarat el pentru ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Acesta este motivul pentru care am fost amenințat: Voiau să mă „măcelărească” dacă mă întorceam în Arabia Saudită. Așa că am decis să cer azil în Germania. Nu ar fi avut sens să mă expun riscului de a trebui să mă întorc și apoi să fiu ucis”.
El a înființat un site web ca sursă de informații pentru persoanele din lumea arabă care doreau, de asemenea, să renunțe la islam, potrivit unui reportaj video postat pe site-ul web al BBC în 2019. În acesta, el se autointitulează un fost musulman care a ajutat sute de persoane să fugă din regiunea Golfului.
De asemenea, el s-a dat drept susținător al partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) și critic al guvernului cancelarului Olaf Scholz.
Una dintre postările pe care le-a distribuit conține o fotografie distorsionată a predecesorului lui Scholz, Angela Merkel, ținând o pancartă cu cuvintele „Am distrus Europa”.
Într-o altă postare pe Twitter/X în mai, în limba engleză, ca și celelalte cu numele său complet, care a fost eliminată între timp, el a declarat: „Mă aștept serios să mor în acest an. Motivul: voi face dreptate cu orice preț. Iar autoritățile germane împiedică toate căile pașnice [sic] către justiție. Dacă sunteți un cetățean german îngrijorat, ar trebui să cereți dreptate acum. Dacă nu sunteți îngrijorat, atunci bine, dar nu vă plângeți mai târziu.” La acea vreme, el ar fi scris și în arabă despre „realizarea” unei „operațiuni”.
Într-o altă postare din 13 august, el a scris în arabă: „Vă asigur: Dacă Germania vrea război, îl vom avea. Dacă Germania vrea să ne omoare, îi vom măcelări, vom muri sau vom merge la închisoare cu mândrie”.
Tim Röhn, șeful departamentului de investigații al ziarului Die Welt, i-a scris pe Twitter lui Elon Musk, proprietarul X, cerând să știe ce măsuri a luat platforma, dacă a luat vreuna, după ce un utilizator a raportat postarea din mai.
Cu toate acestea, un utilizator anonim a declarat ziarului că alte postări incendiare au fost șterse după ce le-a raportat la X.
Ea a spus că era „clar” că „el se radicaliza” și și-a reproșat că nu a mers la poliție.
Într-un interviu acordat unui ziar în 2019, Abdulmohsen a declarat că era un ateu care se îndepărtase de religie și solicitase azil în Germania deoarece se temea de persecuții în țara sa de origine ca necredincios și critic al islamului. El a dat mai multe detalii despre psihicul său tulburat în mai multe postări pe rețelele sociale, în germană și în arabă, precum și în engleză.
Vineri seara, el a postat videoclipuri în care spune în limba engleză: „Consider națiunea germană responsabilă pentru uciderea lui Socrate” și se plânge că este persecutat în Germania. „Guvernul este criminal în loc să mă protejeze”, spune el mai târziu. „Poliția este criminală. În acest caz, dau vina pe națiunea germană și pe cetățenii germani”.
Germania a fost șocată de evenimentele de vineri seară, care au avut loc la doar o zi după cea de-a opta aniversare a unui atac și mai nimicitor, când un solicitant de azil din Tunisia a intrat cu un camion într-o piață de Crăciun din Berlin, omorând 12 persoane și rănind 56.
„Nu există un loc mai fericit și mai pașnic decât o piață de Crăciun”, a declarat cancelarul Scholz, care, îmbrăcat în întregime în negru, a depus un trandafir alb la Johanniskirche, o biserică locală, în onoarea victimelor atacului de vineri.
Cel mai recent incident are loc în contextul în care Germania se confruntă cu alegeri anticipate în februarie, după prăbușirea, luna trecută, a coaliției tripartite dintre Partidul Social-Democrat al lui Scholz, Verzii și liberalii din Partidul Liber Democrat. Scrutinul va fi probabil câștigat de rivalii Uniunea Creștin Democrată (CDU), al căror lider, Friedrich Merz, este așteptat să devină următorul cancelar.
Campania a fost dominată de preocupările legate de securitate și migrație, iar atacul a fost, în mod previzibil, preluat de formațiunea de extremă dreapta AfD, care se află pe locul al doilea în sondajele de opinie.
La două ore după vizita lui Scholz, Tino Chrupalla, co-liderul AfD, a depus o coroană de flori la aceeași biserică, în fața presei adunate, dar a refuzat să vorbească.
Pentru unii dintre localnici, este clar unde să dea vina pentru atac. „Cel mai îngrijorător lucru este că acest om era inteligent, un medic”, a declarat Kai Mahn, în vârstă de 57 de ani. „Acest lucru arată că este o problemă cu ei toți” – clarificând că prin «ei» se referă la musulmani. El a spus că se teme pentru copiii săi, pe care i-a sunat imediat după atac pentru a se asigura că sunt în siguranță.
În dimineața de după carnagiu, piața zăcea abandonată într-o liniște fantomatică, încadrată de nori gri impunători.
„Aceea este taraba mea, a treia de acolo, cu luminile stinse”, a declarat Manuela Völkner, arătând spre un rând de dube ale poliției, păzite de ofițeri cu pistoale-automate. În mod normal, Völkner ar fi trebuit să lucreze la piață vineri, dar nu s-a simțit bine și a rămas acasă. Piața nu se va mai deschide în acest an.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii