G4Media.ro

Suspendarea PUZ-urilor din Capitală poate duce la amânarea unor investiţii de peste…

Sursa Foto: Facebook/ Nicusor Dan

Suspendarea PUZ-urilor din Capitală poate duce la amânarea unor investiţii de peste trei miliarde de euro, se plâng investitorii imobiliari

Suspendarea PUZ-urilor aferente sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6 poate duce la amânarea sau anularea unor investiţii de peste trei miliarde de euro, a anunţat miercuri Asociaţia Investitorilor din Real Estate din România (AREI).

Asociaţia menţionează, într-un comunicat, că a luat act de includerea pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti din data de 26 februarie 2021 a proiectelor de Hotărâre privind suspendarea Hotărârilor Consiliului General al Municipiului Bucureşti prin care se aprobaseră anterior Planurile Urbanistice Zonale aferente sectoarelor 2, 3, 4, 5 şi 6 şi atrage atenţia asupra nerespectării termenului legal de transparenţă decizională.

„Incertitudinea şi lipsa de transparenţă în procesul decizional trebuie înlocuite cu predictibilitate şi colaborare cu mediul de afaceri. Pe lângă provocările crizei sanitare cu care s-a confruntat tot mediul de afaceri, activitatea investiţională din Bucureşti este acum puternic îngreunată de schimbările de viziune şi strategie urbanistică ce derivă din intenţia de suspendare a PUZ-urilor, aferente sectoarelor 2, 3, 4, 5 şi 6, care se face fără respectarea termenului de transparenţă decizională conform Legii 52/2003. Considerăm necesar ca această revizuire a regimului urbanistic al Municipiului Bucureşti să aibă şi o componentă de consultare publică, similară celei prevăzute de lege pentru aprobarea planurilor urbanistice zonale”, a declarat Antoanela Comşa, preşedinte al Consiliului Director AREI.

Organizaţia menţionează că lipsa de comunicare cât şi de explicare detaliată, la nivel instituţional, a efectelor economice şi juridice ale iniţiativei propuse de suspendare a PUZ-urilor coordonatoare de sector transmite un mesaj negativ atât companiilor prezente la acest moment în România, dar mai ales celor care prospectează ţara pentru investiţii viitoare în această industrie.

AREI susţine că neimplicarea partenerilor de dialog ce vor fi direct afectaţi şi vor avea de gestionat efectele acestor decizii, alături de specialiştii şi experţii de urbanism, în procesul de conturare a unei strategii urbanistice pentru Bucureşti contravine prevederilor legislaţiei în vigoare privind transparenţa decizională şi consultarea publică, dar şi principiilor Cartei de la Leipzig.

„Efectele acestor decizii se vor resimţi atât la nivelul municipiului Bucureşti, prin blocarea tuturor proiectelor ale căror coeficienţi nu se încadrează în regimul urbanistic, aplicabil anterior PUZ-urilor coordonatoare de sector, cât şi la nivelul naţional prin generarea unei stări de confuzie şi impredictibilitate (pe durata următorilor doi ani) vizavi de acţiunile unei importante autorităţi publice locale de revenire asupra reglementărilor urbanistice aprobate anterior de aceeaşi autoritate. Astfel, atunci când traducem în cifre efectele unei potenţiale decizii de suspendare a PUZ-urilor aferente sectoarelor 2, 3, 4, 5, 6 acestea sunt notabile: proiectele ce vor fi afectate de această decizie sunt în valoare de peste 3 miliarde de euro pentru următorii 2 ani, acestea urmând a avea întârzieri şi blocaje semnificative, sau pot fi chiar anulate, investitorii alegând alte destinaţii pentru investiţiile lor”, se menţionează în comunicat.

De asemenea, Bucharest Real Estate Club arată într-un comunicat că nevoia de infrastructură modernă de birouri, hoteluri şi de locuinţe a devenit din ce în ce mai ridicată în ultimii ani, în condiţiile în care Bucureştiul atrage cel mai mare volum de investiţii din România.

Cu un total de peste 3,5 miliarde euro investiţii active în proiecte de anvergură, cu livrare între 2020 – 2023, piaţa imobiliară nu este singura piaţă impactată de posibila suspendare a PUZ-urilor de sector, acest tip de hotărâre administrativă lipsită de transparenţă transmiţând un semnal negativ şi de neîncredere companiilor din toate domeniile de activitate, subliniază Bucharest Real Estate Club.

De asemenea, BREC precizează că includerea pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti din data de 26 februarie 2021 a proiectelor privind suspendarea Planurilor Urbanistice Zonale din cele 5 sectoare, fără un dialog real cu mediul de afaceri, este un semnal puternic negativ şi riscă să declaseze Bucureştiului de pe harta oraşelor atractive din Europa de Sud-Est.

„Bucureştiul este poziţionat drept un hub regional de inovaţie şi tehnologie în Europa de Sud – Est – doar pe segmentul IT &C, aici au sediul cele mai mari companii de software locale, cu o cifră de afaceri cumulată de 4,3 miliarde de euro (58,7% din total). Datorită investiţiilor accelerate din alte domenii de activitate, cererea pentru produse imobiliare de calitate – parcuri logistice, infrastructură modernă de birouri, locuinţe la standarde contemporane, hoteluri noi – a crescut exponenţial în ultimii ani şi, în continuare, oferta pieţei imobiliare este insuficientă în raport cu cererea. Atragem atenţia că orice revizuire ad-hoc a regimului urbanistic din Bucureşti trebuie să aibă în vedere impactul global şi mesajele pe care Municipalitatea le transmite în piaţă. Riscăm să retrogradam Capitala în ochii investitorilor, care sunt întotdeauna deschişi la un dialog transparent cu autorităţile şi care se aşteaptă la predictibilitate şi transparenţă, aşa cum este normal într-o capitală modernă europeană”, a declarat Despina Ponomarenco, preşedinte Bucharest Real Estate Club.

De asemenea, Simona Neagu, Counsel şi coordonator al practicii de Litigii din cadrul Clifford Chance Badea, şi Şerban Sârbu, avocat, arată într-un comunicat al casei de avocatură că propunerea de suspendare a hotărârilor de aprobare a Planurilor Urbanistice Zonale deschide calea unei dezbateri juridice interesante.

„Planurile Urbanistice Zonale sunt acte administrative intrate în circuitul civil, care au produs efecte juridice (e.g. emiterea de certificate de urbanism, de avize sau de autorizaţii de construcţii ş.a.). Or, regula generală instituită de legea contenciosului administrativ este aceea a interdicţiei revocării actelor administrative ce au intrat în circuitul civil şi au produs efecte juridice. Din moment ce autoritatea nu poate revoca actul administrativ, s-ar putea considera că nu îl poate nici suspenda. Proiectele de hotărâri fac referire la dispoziţiile legale privind tehnica legislativă, care reglementează ipoteza suspendării unui act normativ”, se spune în comunicat.

Citește și – Nicușor Dan: Urbanismul din București din ultimii ani a fost o golănie, iar cele cinci PUZ-uri de sector sunt doar apogeul

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

  1. naspa, oh well 🙂

    • E naspa cand PSD vine cu OUG 13 peste noapte, ca nu ne place de PSD .
      Cand Nicusor vine cu o chestie peste noapte si o tranteste pe ordinea de zi, si pentru ca ne place de Nicusor si haiduceala pe care vad ca vrea sa o impleteasca cu functia de Primar, e misto bravo. ND are dreptate cu spatiile verzi reduse, disproportiile intre regimurile de inaltime si strazi etc, dar cand pui frana brusc pe segmentul constructiilor in Bucuresti, f multi oameni care traiesc din constructii vor avea de suferit , si nu ma refer la dezvoltatori : muncitori, ingineri, arhitecti, firme de materiale etc. Nu stiu cat din economia tarii sta in sectorul Constructii dar suntem toti de acord ca e o felie f mare.

    • Si cam ce solutie ai avea cand risti sa ajungi cu o capitala europeana complet betonata, ca de…banii este multi? Banii nu sunt o scuza pentru a distruge mediul. Uita-te la muntii Romaniei. S-a praduit totul doar pentru bani, iar la fiecare ploaie mai sanatoasa sunt inundatii si viituri.
      Investitorii imobiliari au profitat de un cadru legal, nu poti sa dai vina pe ei, dar daca acel cadru legal este prost facut, in acel moment trebuie sa opresti lucrurile. In acelasi timp, aceeasi investitori imobiliari si-au batut joc de oameni in ultimul hal, cu ansamble imobiliare fara racordari la utilitati publice, cu drumuri mocirloase, cu nerespectarea proiectelor (proiect P+3 ==> constructie DS+P+4+Mansarda). Si daca ar fi cazuri singulare, dar cam asa sunt majoritatea. Si atunci te intrebi: ce naiba va ajunge orasul asta in 10 ani?
      Asa ca s-a ajuns la aceasta decizie radicala, dar care nu mai putea fi evitata.

  2. Vai sarmanii, scade pib-ul, nu?

  3. In ziua de azi orice jarla cu bani=dezvoltator imobiliar!bătaie de joc !PNL??? Tineretul îl îngropați pentru 30 de ani în 40mpu!?!jarle și voi,nu vă pasă decât de voi și ai voștri! și mai aveți pretenții!

  4. Din cele 3 miliarde, 2 miliarde sunt blocuri pe spatii verzi intre alte blocuri, 0.9 miliarde sunt blocuri construite in loc de monumente istorice demolate ilegal, si 0.1 miliarde sunt chiar pe bune?

  5. I-AUZI LA MIZERABILI. Ne doare la BASCĂ DE EI.

  6. Tare ma tem ca Nicusor pune bazele unei noi gauri la buget gen: cum sa nu construiesti nimic dar sa iei bani de la stat despagubiri gen Parcul Bordei.
    Daca e ceva ilegal de ce nu rezolva punctual?

    • Pai nu e ilegal, ca PUZ-ul e facut de „baietii destepti”, deci e perfect legal sa betonezi un parculet si sa trantesti un zgarie-nori pe malul lacului. Asa e PUZ-ul, mai „jmeker”. Stii si tu, cand regulile le fac cei care beneficiaza de ele…
      E o situatie identica cu borfaseala pesedista care si-a tras modificari in legi ca sa scape sau sa se prescrie faptele. Cam asa si cu PUZ-ul.

  7. Se plang „investitorii” care au sufocat orasul cu mizeriile lor de cladiri inghsuite si care au muscat din spatiul verde. Normal ca zbiara mafia imobiliara.

  8. Decât să le ștergeți lacrimile de crocodil ale dezvoltatorilor imobiliari întrebați-i unde sunt antifonajele ,unde sunt sifoanele de scurgere de la baie și de la bucătărie,aerisirile de hota de la bucătărie???s-au scos prin lege!e mai ieftin!e open space(economie un perete și o ușă!) fără balcon,cool(dar inuman!)faianță și gresia de sub cada de plastic!?!spatiile goale dintre rigips și pereți!?!sau și firmele astea sunt toate ale voastre!?!

  9. Investitorii imobiliari sa mai alupagus .
    Toti au facut trafic de influenta prin primarii sa obtina terenuri in fel si chip . Si in rarele cazuri in care nu au facut asta au speculat situatii de ilegalitate ale documentelor urbanistice administrate si emise de primarii .Primariile sint grupuri infractionale organizate .
    Nu se respecta nici o regula in domeniul urbanistic .
    Sau trebuie sa le plingem de mila ( si ) investitorilor imobiliari ?!

  10. Am făcut 2comentarii!între timp ce îl scriu pe al treilea un apartament s-a dus de la 49 la a 66 de mii de euro!40mpu! săracii de ei!cum de nu îi credeți?? cumpărați imediat că mâine e o sută de mii;crește în pom!pentru fraieri!

  11. Pai asta e si ideea, ca de cate ori voi „investiti”, noi pierdem.

    Chiar il auzeam pe individul asta cum se jura mai devreme la TV ca ei construiesc respectand toate regelementarile in vigoare. Eu pot sa-i trimit oricand poze cu 4 (patru!) blocuri trantite intre case la numai o strada de mine. Niciunul nu are 1mp de spatiu verde si doar unul din ele are locuri de parcare. Insuficiente, desigur.

  12. Nu ne interesează și nu ne pasă, nicio capitală europeană nu a lasat 30 de ani de zile rechinii imobiliari să facă ce vor ei, unde vor ei, când vor ei, indiferent de bani.

    Marea parte din specula imobiliare era alimentată de oameni cu credite pe 30 de ani și interlopi care îsi parcheaza banii negri frumos și legal.

    Așa se curăță Bucureștiul de construcții inutile, făcute prost, din materiale ieftine, de mizerie, de praf, de șantiere, de provinciali bețivi și imigranți bătuți in cap din Asia care merg 30 in grup în centru vechi și pipăie fete ca niște dezaxați mintali ce sunt.

  13. Ma intereseaza pe mine despre problemele „investitorilor imobiliari”- a se citi citi cefosi si burtosi semi-analfabeti (fara a generaliza, evident) la fel de mult cum ii intereseaza pe ei de problemele mele.
    Orasul asta este o mizerie. Un jeg care pute la propriu si la figurat. Si aici nu exagerez cu nimic.
    Gri.
    Trist.
    Urat.
    Aglomerat.
    Inputit.
    Poluat.
    Supraevaluat.

    Asta e bucurestiul. Cu ‘b’ mic intentionat.
    Cea mai mica suprafata de spatiu verde pe cap de locuitor din Europa.
    Fruntasi la cancere ale aparatului respirator.
    La ast si bronsite.
    Intereseaza pe ‘dezvolatatori’ despre asta???
    Ei bine nici pe mine despre ei.
    Sa invete sa construiasca altfel si apoi sa o faca.
    Ca stiti ceva? Se poate si altfel.

  14. Ce tupeu pe mafioti. Asa zicea si Videanu cand a facut un ”PUZ” in fata Palatului Regal ca sa tranteasca niste betoane omorand o piata istorica valoroasa. Domnule, facem investitii, se creeaza locuri de munca, birouri pentru inchiriat si parcari. Gratie acelui PUZ nesimtit a luat fiinta Salvati Bucurestiul…Initiatorul a ajuns primarul PMB si are o putere de influenta si decizie inmiita.
    Deci c*aie imobiliarist, fa-le legal unde e voie sa construiesti si vorbim. ”PUZ” urile ilegale care nu respecta PUG-ul Bucurestiului trebuie aruncate la gunoi !!!!!!!
    S-a inteles acum?

    • vor exista presiuni politice si interlope impotriva deciziei, de altfel extrem de buna si curajoasa, a lui Nicusor Dan

      n-as vrea sa fiu in locul lui acum

  15. In orasul asta s-a construit haotic , ilegal si urit. S-au construit blocuri care nu respecta nici un standard de siguranta, care sunt pe langa total cu planul urbanistic, care nu stiu daca exista sau nu, cu blocuri urite , inghesuite si multe pe spatiile verzi, totul pentru profitul baban al patronilor si functionarilor publici care luau spaga.
    Foarte bine le-a facut mafiotilor imobiliari , majoritatea niste tigani cu ceafa lata , care au luat pana acum toate avizele pe spagi , autoritatile fara sa arunce un ochi sa vada daca sunt legale sau nu, cata vreme plicul gros a fost pe masa. Orasul asta e un haos total dupa debandada marca Firea. Nicusor Dan trebuie sa faca in primul rand ordine si sa dea pe mana DNA-ului angajatii corupti si spagari . Bucuresti trebuie sa fie un oras european si nu unul Indian sau African.

  16. Au inceput sa latre rechinii imobiliari care au construit in complicitate cu primariile corupte ale PSD-ului intr-o veselie fara sa le pese de nimeni si nimic. In orice alta capitala Europeana atat mafiotii imobiliari cat si complicii lor de la primarie erau urgent arestati si aruncati in puscarie.
    Foarte bine ca aceste proiecte s-au blocat. Trebuie sa avem un plan urbanistic bine pus la punct si niste norme care trebuiesc respectate cu sfintenie, de catre constructori. Gata, s-a terminat balciul.

  17. esti tanar, salariu bun, ti-ai luat casa cu credit, fix de la ‘dezvoltatorii’ acestia.
    nu te-a interesat atunci de puz-uri sau de alte chestii de genul.
    .
    l-ai votat pe nicusor dan.
    din casa cumparata de la ‘dezvoltatori’, scrii pe internet ca esti de acord cu decizia primarului, ca ‘dezvoltatorii’ sunt burtosi si mafioti.
    .
    foarte logic.

    • „dezvoltatorii” aia au monopol, deci argumentul tau e nul si prost, postacel

    • Acel tanar a cumparat ce a avut la dispozitie, la noi toti mafiotii s-au facut dezvoltatori imobiliari. Daca aplici chestiuni morale cand iti cumperi o casa in Bucuresti nu mai cumperi. Problema e ca dupa ce stau cativa ani, dupa ce apare un copil sau 2+ acei tineri isi dau seama ca acelea nu sunt conditiile in care ar vrea sa ii creasca. In cartierele astea noi nu ai locuri de parcare, nu ai trotuare, nu ai spatii verzi sau copaci suficienti care sa preia poluarea si caldura. Statul roman nu ar fi trebuit sa permita constructia acestor cartiere iar existenta comunelor lipite de Bucuresti este alta mizerie cu regulile lor.

  18. Asta ca să nu se vadă ca mulți vaccinați fac boala

  19. Cum, mai, sa plang de mila „dezolatorilor” imobiliari?
    Adica a alora care construiesc pe fiecare bucatica de pamant cate-o cladire! Trei etaje in acte, sapte pe teren, „retrase”!
    De mila alora care se plangeau ca blocurile comuniste sunt inghesuite, dar au ridicat ei adevarate favele, sa poti cere zahar de la vecinul de peste strada! Sa nu intre soarele niciodata, ca blocurile sunt inalte si apropiate!
    De mila alora care cer, cu neobrazare, zeci de mii de euro pentru un „loc de parcare”, adica o fasie de beton de 3/2 m…
    De mila alora care-mi spun ca apartamentele sunt „decente”, cu inaltimea de 1,70m!!!!

    Poza articolului este relevanta!

  20. Nevoia de birouri a scăzut și va scădea. Așa că nu mai plângeți!

  21. Ăștia care v-ați cumpărat case pe puzurile ăstea, să vă luați gândul de la ele.
    Bravos Mucișor. Dă-le ce merită.