Suspiciune de botulism la opt copii din județul Timiș. Au fost internați și li se administrează tratament / Cel mai probabil s-au infestat din cârnaţi de casă pe care i-au primit la colindat
Update: Copiii care au fost internaţi cu botulism, la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara, provin din două familii de asistenţi maternali din localitatea Fădimac şi cel mai probabil s-au infestat din cârnaţi de casă pe care i-au primit la colindat, de sărbători, potrivit Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DSASPC) Timiş, transmite Agerpres.
Micuţii au vârste cuprinse între 3 ani şi 17 ani.
„De-a lungul timpului, copiii nu au avut probleme de sănătate grave. Problemele au început în data de 9 ianuarie 2024, când doi dintre copii, de la unul dintre asistenţii maternali (8 ani şi 5 ani) au făcut gastroenterocolită acută, au fost internaţi la Spitalul Municipal din Lugoj din 9 până în 15 ianuarie. În 15 ianuarie au fost externaţi, cu recomandare de tratament. Au continuat anumite simptome (privirea fixă şi pleoapa căzută), care existau şi în timp ce se aflau în spital, fiind externaţi cu aceste probleme. În data de 20 ianuarie, alţi doi copii de la doi asistenţi maternali, au acuzat greutăţi la înghiţire. Managerul de caz le-a recomandat să îi ducă din nou pe toţi la medic, pentru evaluare/reevaluare stare de sănătate. În data de 20 ianuarie, asistenţii maternali au chemat Ambulanţa, care i-au dus pe toţi cei şapte copii de vârstă mică la Spitalul din Lugoj, pentru reevaluare”, precizează un comunicat transmis luni de DGASPC Timiş
Conform sursei citate, medicul de pe ambulanţă a fost cel care a făcut trierea copiilor şi a stabilit pe care să îi ducă la spital. Copiii de vârstă mare nu au fost duşi la spital, nu prezentau probleme de sănătate, având o stare bună. După evaluarea celor şapte copii la Spitalul din Lugoj, doar doi au rămas internaţi: o fetiţă de patru ani cu gripă şi un băieţel de cinci ani cu pneumonie incipientă, mai menţionează comunicatul DGAPSC Timiş
În 22 ianuarie, starea băieţelului internat (cel de cinci ani) s-a deteriorat (saturaţie scăzută de oxigen), a început terapia cu antibiotic, iar în 23 ianuarie medicul curant a spus că starea sa a început să se îmbunătăţească, evoluţia în urma administrării de antibiotic fiind una pozitivă.
În 25 ianuarie, starea fetiţei de la Lugoj s-a deteriorat, iar medicii au transferat-o la Spitalul „Louis Ţurcanu” din Timişoara, iar în aceeaşi zi, după ce a apărut suspiciunea de a fi bolnavi de botulism, au transferat-o la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara. În 26 ianuarie a fost transferat şi băieţelul de cinci ani la Spitalul „Victor Babeş”.
În 26 ianuarie, echipa Direcţiei de Sănătate Publică Timiş s-a deplasat la Fădimac pentru ancheta medicală, la control a fost prezent şi medicul veterinar din localitate, care are în evidenţă animalele crescute în gospodărie şi a recoltat probe din alimente (miere, cârnaţi de casă, compot, dulceaţă, zacuscă, carne de la păsări, peşte, porc aflată în congelator), iar toate borcanele erau fără probleme.
De la internare până în prezent, starea de sănătate a copiilor s-a ameliorat, se mai arată în informarea DGASPC Timiş.
Știrea inițială: Opt copii din judeţul Timiş au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara, cu suspiciune de botulism, doi dintre micuţi necesitând monitorizare permanentă, transmite Agerpres.
„Copiii internaţi au fost simptomatici. Şase dintre ei au dificultăţi la înghiţire şi ptoză palpebrală (căderea pleoapei), iar alţi doi au în plus stări de somnolenţă şi fenomene digestive. Tuturor le-am administrat deja antitoxină botulinică şi starea lor de sănătate s-a îmbunătăţit considerabil. Vor mai rămâne câteva zile în spital pentru supraveghere. Unul dintre copii, un băieţel, a fost internat iniţial la Spitalul de Copii ‘Louis Ţurcanu’, în Secţia de Terapie Intensivă, dar am decis să îl transferăm la noi, iar acum este într-o stare mult mai bună. Deocamdată, nu ştim care a fost cauza infecţiei” a declarat, luni, dr. Adelina Marinescu, medic specialist boli infecţioase din cadrul Spitalului „Victor Babeş” Timişoara.
Copiii internaţi au vârstele cuprinse între trei şi şapte ani.
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş efectuează o anchetă în acest sens.
Managerul spitalului, Cristian Oancea, a explicat că au fost prelevate probe de la toţi copiii şi transmise la DSP Timiş, iar de acolo mai departe, la Institutul Cantacuzino din Bucureşti.
„Am şi început să administrăm tratamentul. Am avut noi, în spital, câteva flacoane. Apoi, cu ajutorul Centrului Naţional de Control pentru Boli Transmisibile, am obţinut alte doze, de la Drobeta Turnu Severin şi Sibiu. Şi mai avem în aşteptare câteva doze pregătite să fie transferate în orice moment de la Târgu Mureş la Timişoara. Le mulţumesc colegilor de la DSP şi de la unităţile care ne-au ajutat şi ne-au trimis antitoxina botulinică, care neutralizează efectele bolii. Este pentru a două oară în mai puţin de şase luni când ne luptăm cu o asemenea boală la Timişoara”, a spus Cristian Oancea.
Botulismul este o intoxicaţie severă cauzată de toxina botulinică produsă de bacteriile Clostridium botulinum. Această toxină poate afecta sistemul nervos, provocând paralizie musculară şi, în cazuri extreme, punând în pericol viaţa pacientului. Printre simptomele ce pot apărea se numără: slăbiciune musculară, dificultăţi de respiraţie, vedere înceţoşată, dificultăţi în înghiţire, fenomene digestive şi chiar paralizie. Bacteria care produce boala nu se dezvoltă decât în condiţii de anaerobioză din alimente (în absenţa oxigenului).
Ca măsuri pentru prevenirea botulismului, medicii recomandă igiena alimentelor (cu preparare şi păstrare în condiţii igienice optime), căldura şi gătirea adecvată întrucât căldura poate distruge toxina botulinică, aşa că alimentele trebuie gătite la temperaturi ridicate.
Totodată, medicii indică evitarea consumului de miere la copiii sub un an, întrucât aceasta poate conţine spori de Clostridium botulinum, iar sistemul digestiv al copiilor sub un an nu este încă suficient de dezvoltat pentru a neutraliza aceşti spori, păstrarea corectă a conservelor şi verificarea termenului de valabilitate al alimentelor împachetate.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank