G4Media.ro

Suspiciuni de fraudare a programului de mediu Casa Verde – Fotovoltaice după…

Suspiciuni de fraudare a programului de mediu Casa Verde – Fotovoltaice după ce o firmă a bătut recordul la înscrieri în Oltenia

Administrația Fondului de Mediu (AFM) a blocat după doar câteva ore de funcționare accesul la aplicația în care doritorii se pot înscrie pentru a beneficia de subvenția de la stat pentru instalarea de panouri fotovoltaice, un program cu valoare de peste 650 de milioane de lei. Explicația oficială a AFM e că blocarea înscrierii a fost făcută ”pentru efectuarea unor analize asupra modului de functionare a inscrierii persoanelor fizice”. Un vicepreședinte al instituției arată însă că stoparea accesului la înscrieri are altă cauză. Potrivit surselor G4Media.ro, Ministerul Mediului ia în calcul să depună o plângere penală la DIICOT pentru verificarea situației.

Dorin Corcheș, vicepreședintele Administrației Fondului de Mediu, a declarat pentru Bihon.ro că ”a apărut o situație ce a ridicat o serie de suspiciuni. Unul dintre instalatori a introdus foarte multe cereri pe zona Sud-Vest”. Contactat de G4Media.ro, Corcheș a confirmat verificările făcute de instituție în legătură cu înscrierile din zona Olteniei și a spus că ”am oprit aplicația prin dispoziția președintelui AFM pentru a face unele verificări și analize cu privire la evoluția aplicației în prima zi de lansare”.

Corcheș a mai spus că, în doar 4 ore de la deschiderea aplicațiilor, fondurile alocate pentru regiunea Sud-Vest Oltenia s-au epuizat, astfel încât AFM a suspendat funcționarea aplicației informatice (fotovoltaice.afm.ro) la ora 16:30. Un anunț în acest sens a fost postat și pe pagina de Facebook a instituției.

Vicepreședintele Dorin Corcheș a refuzat să spună numele instalatorului care a înscris atât de multe aplicații într-un timp atât de scurt. Potrivit datelor publice, firma respectivă ar fi depus peste 2.700 de aplicații în doar câteva ore, mai mult decât aplicațiile depuse în oricare dintre celelalte șapte regiuni.

Președintele instituției, Cornel Brezuică, a refuzat să dezvăluie motivele pentru care a decis suspendarea aplicațiilor. Chestionat în mod repetat de reporterul G4Media.ro despre motiviele suspendării, Brezuică nu a vrut să spună altceva decât că e vorba de ”verificări”.

Surse guvernamentale au declarat pentru G4Media.ro că oficialii Ministerului Mediului iau în calcul depunerea unei plângeri penale pentru posibila fraudare a aplicației electronice. Firma vizată ar fi depus proiecte pentru zona Olteniei, potrivit surselor citate.

Context. Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a anunțat pe 7 septembrie că pe 10 septembrie, la ora 10.00, urma să se deschidă ”sesiunea de înscriere a solicitanţilor persoane fizice, în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională”. E vorba de programul CASA VERDE FOTOVOLTAICE, pe care guvernul PSD-ALDE l-a promis încă din 2017. Prin acest program, cetățenii pot solicita 20.000 de lei bani de la stat pentru a-şi instala panouri solare acasă.

Pe 10 septembrie, Administrația Fondului de Mediu a deschis sesiunea de înscriere pe site-ul https://fotovoltaice.afm.ro/. La doar câteva ore, AFM a anunțat oficial suspendarea înscrierilor, cu următorul mesaj: ”Pentru efectuarea unor analize asupra modului de functionare a inscrierii persoanelor fizice in cadrul Programului denumit generic CASA VERDE FOTOVOLTAICE, aplicatia informatica nu va fi disponibila incepand din data de 10 septembrie, ora 16.30. Accesul in aplicatie, pentru inscrierea persoanelor fizice in Program, se va relua in cel mai scurt timp, dupa finalizarea analizelor efectuate”.

Ce s-a întâmplat ulterior? Marți, la ora 14:15, din cele 656 milioane de lei alocați pentru acest program, mai erau disponibili doar 333 milioane de lei, iar pentru Oltenia fondurile erau epuizate, după cum a declarat vicepreședintele Dorin Corcheș pentru Bihon.ro.

Și la ora publicării articolului accesul pe site-ul de înscrieri e blocat. Atât președintele Brezuică, cât și vicepreședintele Corcheș au declarat pentru G4Media.ro că speră ca aplicația să fie redeschisă ”cât mai curând posibil”, fără a da însă o dată exactă.

Foto: Cornel Brezuică, președintele AFM (InquamPhotos – George Călin)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

27 comentarii

  1. orlandu imprumuta ametitor romania. sa aiba partidul de unde se infrupta.

  2. Stați să verifice daca firma care a băgat atâtea solicitări este a lor între ghilimele.. Sic.. Daca e de a lor o lasa cotita…. Aștept ziua in care robinetul cu bani se închide pentru toți parveniții ăștia…

    • Treaba este simpla dupa parerea mea cred ca au folosit mai multe calculatoare asa ca nu vad unde este suspiciune de frauda eu cred altceva v ati sperit ca nu castiga cine trebuie politica damboviteana gata ati compromis si acest program plecati ñaiba de la guvernare nu sunteti buni de nimic mai mult incurcati luçrurile.

    • Este irelevant daca au folosit o tehnologie sau alta pentru a incarca mai repede aplicatiile. Important pentru statul roman este ca banii alocati sa fie folositi cat mai eficient. 2700 de clienti este impresionant. Oare chiar exista o firma care poate instala atatea sisteme de +3kWh? Lucrarea nu este simpla.. nu se urca un dorel pe acoperis sa puna trei panouri in 5 minute.

      Pe de alta parte, e clar ca guvernarea PSD a luat din nou o idee buna si a transformat-o in fiasco total. 20.000 ron dati oricui ii cere?.. Adica un milionar se califica sa-si puna pe banii statului panouri fotovoltaice pe casa si astfel devine producator. In tmpul asta un amarat care nu are dupa ce bea apa va plati in plus la factura de curent, ca banii aia din subventie nu pica din cer. Penibil. #ciumarosie in actiune.

  3. Potrivit afirmatiilor ziaristilor in Caracal si Oaca are parc voltaic, de 24 de ha, aprobat de fostul Sef al CJ , Stanescu P . Fiind profitabil , probabil s-au molipsit si altii.

  4. Pana inchid robinetul ne lasa pe noi saraci, caci la plata datoriei suntem egali DAR LA LUAT BANII EI CAT MAI MULTI.
    Asa e cand te duci in parlament si iti propui sigur leafa iar dupa ora 17 de duci la intalnire cu mafiotii sa vezi ce tepe mai poti da prin banii publici.

  5. Am si eu o curiozitate, daca programul era pentru persoane fizice ce cauta o firma sa aplice pentru asta?

    • N ai citit despre ce e vorba in programul asta.Instalatorii validati in prealabil…adica FIRMELE…aplica in numele clientilor lor…adica persoanele fizice..beneficiarii finali…E pentru persoane fizice..dar nu persoanele fizice se inscriu,ci se duc la un instalator cu actele necesare iar acesta face aplicatia…pentru ca apoi sa si ia banii de la stat…

  6. Persoanele fizice trimit documentația necesară unei firme care este înregistrată ca prestator de servicii în sensul ăsta …

  7. Nu vad unde e frauda! Nu poti pune robotul sa inscrie datele in locul personalului uman? I-o fi trebuind contract de angajare?!? S-a interzis expres introducerea datelor prin operatori nonumani? Lasand aceste aspecte la o parte, unele firme au investit in infrastructura IT pentru ca au constientizat ca numai astfel vor auce clienti mai multi si implicit vor face profit mai mare. De ce nu sunt reclamate si firmele care au investit si in publicitate.
    PS Si eu sunt client, persoana fizica din Ilfov, care am aderat la acest program, printr-o firma din vestul tarii. Aceasta firma chiar m-a anuntat ca au dezvoltat un astfel de program si il vor folosi…

    • … indiferent de firme, cetatenii din Romania care s-au inscris in program au dreptul la echitate si egalitate ! ….. sau trebuiau sa merga numai la anumite firme ?.. intreb si eu !

    • @ Marcus
      Corect, dom’le! Sa se dea cate 2 sa ajunga la toata lumea!
      Pana-n fund la taxatoare!

  8. Ca tot e un baner cu programul rabla.
    Am 2 încercari eșuate de a achiziționa un vehicul prin rabla .
    Si in iunie și acum câteva zile.
    Ceea ce doresc nu intra in program. Nu mi se pare corect

  9. In urama cu citeva ani au fost o firma de consultanță care a înregistrat proiecte la fel in timp record. Au avut șansa să fie în apropierea serverelor și aveau o conexiune pe aceiași ISP/ clădire. – au fost pe intra net.

    Sunt scripturi care pot face ce au făcut oltenii din HakerVile

    Ministerul nu va putea demonstra in instanță că este o fraudă.

    Folosirea scripturilor este legală.

  10. Treaba este simpla dupa parerea mea cred ca au folosit mai multe calculatoare asa ca nu vad unde este suspiciune de frauda eu cred altceva v ati sperit ca nu castiga cine trebuie politica damboviteana gata ati compromis si acest program plecati ñaiba de la guvernare nu sunteti buni de nimic mai mult incurcati luçrurile.

  11. este frauda curata ,lasati sa se inscrie toata lumea fara discriminare ,firmele astea au facut inscrieri cu mult inainte de a fi deschisa sesiunea oficial si au perceput comisioane intre 400 si 800 lei,actele nu au fost verificate conform cu originalul ca de exemplu la Botosani unde s-a depus originalele din start ,nu scrie nicaieri ca trebuie sa dam comisioane pentru ca analiza dosarelor este gratis ,in felul asta au introdus mii de dosare instant cea ce suna a concurenta neloiala .

  12. S-au pus oltenii pe „fotovoltaice”…
    Ba mai nou, la institutul de cercetări ștințifice de la Caracal, a fost omologată „cobilița cu leduri și realitate virtuală atașată” sub denumirea de brand „când mi-e foame rău de tot, iau un muc și-l bag în bot”.

  13. Fomitza … Sa nu cumva sa putrezeasca coruptul mai repede … Boala asta ar trebui studiata si prezentata maselor : ” De ce -s oamenii corupti ? De ce fura, de ce fac magarii ? ” Raspunsul se afla in gloriasa carte omni-necunoscuta numita : „Escape from Evil „. G4Media, poate voi aveti o sansa s-o cititi ca restul … Trebuie mers la radacini daca vrem sa rezolvam ceva.

  14. Dacă sistemul a fost fraudat, normal ar fi să se lase cu dosar penal și excluderea persoanelor vinovate.
    Dacă sunt doar suspiciuni de fraudă că nu au depus dosarele „baronii locali” și se reia întreg procesul pentru aceștia nu este normal.
    Totodată, nu este normal ca persoanele care au fost înscrie pe data de 10.09.2019 să fie înlocuite cu altele care au avut dosarul complet pe 16.09.2019.

  15. Firmele oricum înregistrează dosare in ce ordine doresc. Bineînțeles au prioritate PCR(pile cunoștințe relații). Cand scăpăm de comunism???

  16. Este vorba cumva de firma Romsir din Balș?

  17. Data viitoare ar fi bine ca AFM să lase clienții, persoane fizice, să se înscrie online și cu dosarul aprobat să își aleagă instalatorul (firma în prealabil autorizată): pentru mai multă transparență și competitivitate între firme. Pentru că nu știi cine te reprezintă bine și depune dosarul la timp, pentru tine și nu știi ce costuri reale vor fi la final. De ex, pentru o instalație de 5 kwp contribuția proprie diferă de la 6500 lei la 17000 lei între firme și lucrurile nu sunt cunoscute de la bun început. Iar odată dosarul depus, nu mai poți modifica instalatorul.

    • Sunt în asentimentul dvs. La Casa Verde Panouri Solare îți depuneai singur dosarul, te aproba, apoi îți alegeai firma. Am accesat si am pus. Acum am dosarul la firmă dar nu este transmus la mediu. Nu cunosc pe nimeni, am ales din listă. Aștept cu interes!

  18. multi u stiti ce comentati, ma refer la acest program
    multi nu cunoasteti legislatia in domeniu
    p.s. cel mai bogat roman, a facut avere pe asa ceva. El ac creat programe, roboti, care fac munca repetitiva a 100, 1.000, a 1.000.000 de oameni. Deci in loc sa ai 100 de calculatyoare cu 100 de operatori dai o suma frumoasa si primeti un program care face tot si o face fara ggreseli, mult mai rapid si mult mai ieftin.

  19. Sunt în asentimentul dvs. La Casa Verde Panouri Solare îți depuneai singur dosarul, te aproba, apoi îți alegeai firma. Am accesat si am pus. Acum am dosarul la firmă dar nu este transmus la mediu. Nu cunosc pe nimeni, am ales din listă. Aștept cu interes!

  20. cum sa dat cote pentu regiuni nu ar fi corect sa aiva o cota si firmele de instalatori?