G4Media.ro

Sute de medici și asistenți, majoritatea din școli și grădinițe, dentiști, medici…

Foto: InquamPhotos Octav Ganea

Sute de medici și asistenți, majoritatea din școli și grădinițe, dentiști, medici de familie au fost detașați la ordin în direcțiile de sănătate publică și spitale / Un singur medic rezident și-a dat consimțământul pentru transfer

Sute de medici și asistenți, majoritatea din școli și grădinițe, din serviciile de asistență socială, dentiști, medici de familie, au fost detașați la ordin în direcțiile de sănătate publică din mai multe județe și în spitale. Dintre aceștia, un singur medic rezident și-a dat consimțământul pentru transfer, potrivit ordinelor șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, publicate pe site-ul instituției.

Astfel, marți și miercuri au fost emise în jur de 20 de ordine semnate de Raed Arafat pentru transferul a sute de medici și asistenți, urmare a solicitărilor direcțiilor de sănătate publică din Sibiu, Prahova, Olt, Dolj, Călărași, Teleorman, Harghita, Vaslui, Sălaj, Giurgiu, Mehedinți, Dâmbovița, Tulcea, Mureș, Timiș, Constanța, Bihor, Covasna, Bacău și Ilfov.

Potrivit ordinelor, detașarea este pentru o perioadă de 30 de zile.

Un singur medic rezident epidemiolog de anul III și-a dat consimțământul pentru a fi transferat pentru 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire, de la Spitalul Județean Reșița la DSP Caraș Severin.

Premierul Ludovic Orban a declarat, marți, că este nevoie de medici pentru direcțiile de sănătate publică și pentru spitalele COVID și că autoritățile au făcut un apel la voluntariat, însă răspunsul a fost sub așteptări, astfel că va fi utilizată detașarea prevăzută de lege, la ordin.

Prevederile din legea carantinei privind detașarea personalului medical:

– În situații de risc epidemiologic și biologic, personalul medical, paramedical și auxiliar specializat din sistemul public poate fi detașat cu acordul persoanei detașate, iar în lipsa acestuia, în condițiile prezentei legi, pe o durată de cel mult 30 de zile, prin ordin al ministrului sănătății, al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sau al persoanei desemnate de acesta sau, după caz, al conducătorului instituției angajatoare.

– Măsura detașării la ordin se dispune atunci când completarea schemei de personal nu poate fi realizată cu personal medical care își exprimă acordul pentru detașare, cu voluntari sau cu personal medical militar, și la solicitarea motivată a direcției de sănătate publică județene sau a municipiului București, a inspectoratului județean pentru situații de urgență sau al municipiului București ori a Centrului național de coordonare și conducere a intervenției.

– Pe durata detașării, se asigură suplimentar față de salariul plătit de unitatea angajatoare, plata indemnizației de detașare în cuantum de 50% din salariul de încadrare, diurna zilnică de 2% din salariul de încadrare, cazarea și transportul în localitatea unde se dispune detașarea.

– Ordinul de detașare poate fi atacat în termenul legal la instanța de contencios administrativ competentă.

–  Ministerul Sănătății împreună cu Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului
Afacerilor Interne vor operaționaliza un registru național al voluntarilor din rândul personalului medical
pentru situații de urgență.

– Pentru acoperirea deficitului de personal medical din sistemul sanitar, precum și de profesioniști ai situațiilor de urgență din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, pe durata instituirii stării de risc epidemiologic și biologic este permisă angajarea temporară, fără concurs, a personalului medical în unitățile sanitare și în cadrul direcțiilor de sănătate publică deficitare, iar a profesioniștilor în domeniul situațiilor de urgență în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și al unităților subordonate acestuia.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Și foarte bine au făcut. Dacă animalele au vrut litoral și s-au adunat în jur de 200k în weekenduri, acum sã mai și moară.
    Înțeleg perfect frustrarea medicilor. Ture de 18h, grad de risc ridicat… Iar Karen urlă cã virusul nu există și cã e o conspirație…
    La morgă cu voi.

    • Poarta tu botnita neconforma daca iti place, oamenii vor sa fie liberi iar politicienii ar trebui sa cumpere aparatura medicala nu sa fure banul nostru. Genul tau nu vede mai departe de mască, nu vede adevaratii vinovati, v-a îndobitocit presa(mare parte din ea) care nu mai este libera.

    • @ Antimasca: Poate ca ar trebui sa va cupmere si aripi daca vreti sa va simtiti liberi si sa sariti de pe bloc.
      La cat sunteti de prosti nu veti fi nicioata liberi !

  2. Acești medici, conform jurământului lui Hipocrate, ne ajuta și la bine și la greu; va mulțumim pentru „dăruirea” voastră. Toți, exceptand un singur rezident (felicitări) , merg doar FORȚAȚI sa ajute oamenii bolnavi. Gunoaie pline de lașitate, va vedeți doar de interesele personale, niște oportuniști.

    • Le a platit mama ta scoala acestor oameni? Juramant? Sa ingrijeasca niste vi te fara reguli? Mai bine sa plece toti sa fie sanatosi! Prostea!

    • Aveti dreptate

  3. Dentiștii respectivi sunt cel puțin medici dentiști. Sau mai nou revenind la titulatura veche -medici stomatologi. Dentiști nu cred ca mai sunt 100 in activitate la nivelul țării .

  4. Pai nah… cel putin 50% in plus la salariu, normal ca si-au dorit sa fie detasati!