Sute de mii de brazilieni, în frunte cu ex-președintele Bolsonaro și fiii săi, cer cetățenia italiană / ”Noi vom fi municipiul Val di Zoldo din Brazilia, statul Rio Grande do Sul” / O treime din locuitorii din Brazilia și Argentina au strămoși italieni
Fostul președinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, are deja cetățenia de onoare italiană pe care a primit-o din partea municipalității din Anguillara Veneta în noiembrie 2021, în virtutea legăturilor stră-străbunicului său cu orașul padovan relatează Corriere della Sera.
Lui Bolsonaro i-a fost păstrată cetățenia, în ciuda numeroaselor cereri de revocare care au venit după ce președintele „fără mască” din timpul pandemiei a fost anchetat pentru instigare la tentativa de lovitură de stat din 8 ianuarie 2023.
Între timp, el a cerut și cetățenia italiană „oficială” la tribunalul din Veneția. La fel au făcut și fiii săi Eduardo și Flavio, ambii parlamentari. Și mai este și chirurgul cardiolog Ricardo Bergo, care în ultimele zile a părăsit Poços de Caldas pentru a zbura la Cavanella d’Adige, în zona Veneției, pe urmele stră-străbunicului său, plecat în 1879 în America de Sud.
Aceste două cazuri au ajuns în centrul atenției în fața milioanelor de cereri din Brazilia și Argentina pentru a obține pașapoarte duble, întrucât o treime din locuitorii acestor două țări au strămoși italieni.
„În ceea ce privește cazurile braziliene, 70% dintre ele implică regiunea Veneto, de unde a pornit primul val migrator, identificat între sfârșitul anilor 1800 și începutul anilor 1900”, explică avocata Isabel De Lima, care își are cabinetul în provincia Napoli.
„Al doilea, care a avut loc după 1945, a implicat mai mult sudul Italiei. Numai cabinetul meu, unul de dimensiuni medii, urmărește două mii de plângeri colective, care reprezintă în medie 20 de mii de clienți. Nouăzeci la sută dintre ei vor să-și cunoască originile, recuperând legătura cu Italia. Apoi, mai sunt cei care urmăresc obținerea unui pașaport dublu pentru că, în calitate de europeni, ar avea mai multe șanse de a găsi un loc de muncă în Statele Unite și cei care o fac din motive de studii. În Brazilia este dificil și costisitor să obții un masterat sau un post de cercetare la universitate. De obicei, cei care aleg această cale sunt înstăriți – adaugă avocatul – și nu vor să se mute în Italia. În afară de câțiva, temporar, pentru a studia tocmai”, spune Isabel De Lima.
Nu doar instanțele au de suferit, ci și municipalitățile sunt îngropate în hârtii. Atât de mult încât primarul din Val di Zoldo, din nordul Italiei, Camillo De Pellegrin, a arborat steagul brazilian pe fațada primăriei, sub cel italian și cel european.
Picătura care a umplut paharul a fost recursul unui brazilian la TAR (Tribunalul Administrativ Regional) pentru nerespectarea sentinței prin care i se recunoștea dreptul de a i se transcrie numele la oficiul de stare civilă.
„Vom da prioritate dosarelor italo-brazilienilor, pentru a evita alte apeluri, plângeri sau cereri de despăgubire”, a răbufnit primarul, „ne vom ocupa mai întâi de cetățenii iure sanguinis și apoi de rezidenți, al nostru va fi municipiul Val di Zoldo din Brazilia, statul Rio Grande do Sul. Există un număr de 551 de dosare restante, iar dacă ar fi tratate toate, birourile ar fi paralizate timp de cel puțin șase luni.
„Cererile au crescut de când cetățenia iure sanguinis poate fi recunoscută și pe cale judiciară, dar și administrativă, prin intermediul consulatului italian de reședință din străinătate”, adaugă primarul. „La consulat se așteaptă ani de zile, așa că a ajuns șmecheria de a face petiții la instanțele italiene, cu rezultatul că transcrierea a zeci și zeci de acte de naștere, căsătorie, divorț și deces este pasată la primării.
Iar printre miile de dosare, într-o altă municipalitate a apărut povestea incredibilă a lui Nicola, care a emigrat în Brazilia în urmă cu 100 de ani. Acolo s-a căsătorit cu Rosa, o localnică, cu care a avut 11 copii. Nicola era negustor și locuia la granița cu Argentina, unde s-a gândit că este mai bine să ducă la altar o altă tânără, fără ca prima sa soție să știe. Printr-o coincidență absurdă, și ea se numea Rosa și a mai avut cu Nicola încă 10 copii. Cele două familii nu au știut niciodată una de cealaltă, pentru că negustorul trăia 15 zile pe lună în Brazilia, iar ceilalți în Argentina. În urmă cu doi ani, descendenții brazilieni s-au adresat avocatului De Lima pentru a obține cetățenia italiană, care le-a fost acordată, iar recent moștenitorii argentinieni au făcut același lucru. Recurgând la același avocat, o altă coincidență. „Și ei au fost mulțumiți, pentru că bigamia nu invalidează procedurile”, completează De Lima, „dar nu puteam dezvălui adevărul nimănui”. Când mi-a venit a doua cerere care se referea la Nicola, nu mi-a venit să cred, am crezut că este o greșeală’.
„Iar erorile ne scapă de multe ori, ceea ce face ca munca municipalităților să fie și mai laborioasă”, notează Ferruccio Zecchin, președintele Asociației Vicentini nel mondo (Asociația Vicentini în lume), „de exemplu, nume de familie imprecise, locații neclare. În plus, multe birouri de evidență și-au văzut întreaga documentație arsă în timpul războiului”.
În Valdastico, un oraș de 1300 de suflete condus de primarul Claudio Sartori și înfrățit cu San Pedro de Encantado, a procesat 100 de cereri în 2023 cu doar șapte administratori.
„Avem nevoie de personal”, spune Mario Conte, președintele Anci Veneto, „municipalitățile au mult de lucru și puțină cifră de afaceri. Atât de multe practici riscă să paralizeze activitatea celor mai mici’. „Încercăm să facem tot ce putem cu resursele disponibile, dar presiunile există și nu ne putem permite angajați dedicați”, încheie Roberto Padrin, primarul din Longarone și președintele Provinciei Belluno.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu