G4Media.ro

Sute de mii de persoane au protestat la Madrid solicitând o susținere…

sursa foto: captura video

Sute de mii de persoane au protestat la Madrid solicitând o susținere a sistemului public de sănătate

Sute de mii de persoane au defilat duminică la Madrid, la o nouă manifestaţie de susţinere a sistemului public de sănătate al regiunii capitalei spaniole, afectat de resurse şi personal insuficiente, relatează Agerpres.

Manifestanţii, circa 250.000, potrivit prefecturii, sau aproximativ un milion, potrivit organizatorilor, s-au adunat în mai multe puncte ale Madridului şi au pornit de acolo către sediul primăriei. Protestatarii, cu numeroase cadre medicale printre ei, au cerut „mai multe resurse” guvernului regional de la Madrid, acuzat că favorizează prestatorii privaţi în detrimentul sistemului public de sănătate.

„În Spania, sistemul public de sănătate era foarte bun. Dar în ultimii ani s-a degradat puternic, mai ales odată cu pandemia”, a remarcat o participantă la protest. „Pentru o programare la medic trebuie să aştepţi săptămâni la rând. Prin urmare, oamenii fac cozi la urgenţe, care sunt copleşite total”, explică aceasta.

Protestul de duminică este al treilea de acest fel desfăşurat la Madrid în ultimele trei luni şi survine în timp ce o parte a medicilor din sistemul public de sănătate al capitalei spaniole sunt în grevă din data de 21 noiembrie, ei cerând condiţii mai bune de lucru şi creşterea salariilor. „Listele de aşteptare sunt interminabile. Nu reuşim să facem faţă” numărului de pacienţi, susţine o asistentă.

Nemulţumirile faţă de sistemul de sănătate s-au extins în ultimele luni şi în alte regiuni ale Spaniei, ţară descentralizată unde autorităţile regionale gestionează fiecare independent sistemul public de sănătate, dar mişcarea cea mai puternică este la Madrid.

Şefa guvernului regional de la Madrid, Isabel Diaz Ayuso, membră a Partidului Popular (PP) şi reprezentantă a aripii dure a dreptei spaniole, a acuzat de mai multe ori manifestanţii că sunt manevraţi de interese „politic

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Păi nu contribuie marocanii? Racheții din hucraina nu au dat banii pe armament?

    • Ce legatura are una cu alta?
      Guvernul colecteaza banii si ii distribuie cum vrea el,ar putea sa creasca de 5 ori contributiile la sanatate,daca banii nu sunt folositi in sistemul sanitar nu se intampla nimic.
      E la fel ca in Rusia,desi traiesc in tara cu cele mai mari exporturi de resurse naturale,rusii au salarii de 300 de euro.

  2. De cand n-a mai fost un mare protest in Romania? Dar o greva serioasa? Asta e diferenta dintre romani si vestici.

    • De ce sa ies in strada cand mie imi este bine! Iesi tu daca te plangi!
      Pui mana investesti in tine si apoi o duci bine.
      Daca tu astepti ca statul sa faca ceva pentru tine mai ai mult si bine de asteptat.

    • Toti praduitorii care s-au lipit de asa- zisa politica o duc FOAARTE bine de 30 de ani. Ce e aia „investesti in tine”? Adica iti cumperi o diploma si te inscrii in FSN care e PSD si PNL(de fapt PDL), nu-i asa?

  3. „Pentru o programare trebuie sa astepti saptamani la rand”?!
    Pai, in Romania astepti MULTE Luni la rand pentru o programare la CT, RMN, la o internare pentru probleme cardio, etc!!
    Iar la medicamente compensate trebuie sa te scoli cu noaptea-n cap la sfarsit de luna si sa mergi la clinica sa te programezi pentru primele maxim 2 zile din luna urmatoare cat Clinica va avea BANI de la CNAS pentru retete compensate!
    22.11.2022: „Medicina de familie, în pragul colapsului. Mai bine de 180 de localități din țară nu au medic de familie.
    Lipsesc din sistem peste 1500 de doctori și mai bine de 180 de localități din țară nu au nici unul. În plus, jumătate dintre medicii de familie sunt aproape de pensionare.
    Sunt foarte puțini cei care își deschid un cabinet cu toate că, timp de 6 luni, primesc de la CNAS un venit lunar de peste 13 mii de lei.
    În plus, primesc bani pentru cheltuieli de personal, medicamente şi aparatură. Din păcare, oferta nu-i încânta pe medicii de familie care preferă să se angajeze în centrele medicale de la oraș ori să îşi schimbe specializarea.
    În România există acum 10.330 de medici de familie, dar jumătate dintre ei au depăşit vârsta de 50 de ani și se apropie de pensionare.”
    NU iese nimeni in strada….

  4. Andi si Mos Ene ce bine ar fi sacomentati in cunostinta de cauza. In Spania cele 17 regiuni au competente foarte mari in domeniul sanatatii. Mult peste cele ale guvernului central. DE aici si problemele. In Comunitatea Madrid presedinta regionala Ayuso este pro sistem privat in sanatate si incurajeaza pe toata lumea ( si nu toti isi permit) sa aiba abonamente la sistemul privat in dauna celui public. Asa ca marea majoritate a celor din Comunitatea Madrid au de ce protesta cand sistemul public de sanatate era foarte bun si acum cu slaba finantare de la Comunitatea regionala se cam duce dracului. Si in luna mai sunt alegeri regionale de aici si disperarea presedintei regionale.

  5. 23.01.2023: „Chinul la care îi supune statul pe bolnavii de cancer: tratamente care îi țin în viață nu se găsesc nici în spitale, nici în farmacii.
    Data publicării: 23.01.2023
    Zeci de mii de români diagnosticați cu afecțiuni oncologice sunt supuși de statul român la un chin care le face boala și mai înfricoșătoare: lipsa medicamentelor. Tratamente vitale, care îi țin în viață, nu se găsesc nici în spitale, nici în farmacii. Medicii spun că pericolul uriaș – starea de sănătate a bolnavilor de cancer se degradează rapid dacă fac pauze în schema de tratament, iar asta le pune viața în pericol.
    Cum se chinuie bolnavii de cancer să supraviețuiască și ce răspuns are Ministerul Sănătății la criza medicamentelor, aflăm la „Pacient în România”.
    Soția unui pacient: Când mergem la farmacie, întâmpinăm refuzul la modul: Lăsați-ne în pace, ce ne mai întrebați de medicamentul ăsta? Nu înțelegeți că nu se găsește?
    În România sunt sub tratament oncologic 120 de mii de bolnavi.
    120 de mii de oameni a căror viață depinde de medicamente.
    În timp ce alte state își tratează pacienții cu terapii moderne, România nu le asigură nici măcar tratamentele de bază. În acest moment, cel puțin 7 medicamente pentru cancer lipsesc, spun asociațiile de pacienți.
    Eliza Gurzu – medic oncolog: Neadministrarea la timp înseamnă pentru pacient, în primul rând scăderea supraviețuirii acestuia. Are impact direct asupra pacientului prin scăderea calității vieții acestuia, agravarea simptomatologiei sau apariția de simptome noi.
    Paradoxal este că printre medicamentele care lipsesc sunt și unele foarte ieftine, care costă 20 de lei, altele 200 de lei, cum e cazul unui tratament pentru cancerul de plămâni. Iar întrebarea vine firesc: De ce nu reușim să cumpărăm ceva ieftin? Pentru că statul nu e capabil să schimbe politica prețurilor. Plătește prea puțin pentru medicamente, iar producătorii nu le mai aduc deoarece nu sunt rentabile.
    Într-un răspuns pentru Digi24, CNAS susține că unul din motivele pentru care plafonul nu a mai fost actualizat este legat de BANII Insuficienți alocați de ministerul de Finanțe.
    Reprezentații instituției spun că au introdus totuși unele excepții, așa că pentru unele medicamente scumpe, 30 la număr, plătește CNAS dacă plafonul de 330 de lei e depășit. Lipsa medicamentelor, exact ca lipsa prevenției, creează un cerc vicios.
    Bolnavii nu au tratamente, nu merg la controale regulate, așa că ajung în stare gravă la spital, iar în final statul să cheltuie mai mulți bani pentru spitalizare decât ar fi cheltuit dacă avea grijă ca pacienții să aibă tratamente corecte la timp.”

  6. „Iar lipsa medicamentelor a dus la un fenomen extrem de periculos, atrag atenția reprezentații pacienților.
    Cezar Irimia – președinte FABC: De multe ori, din disperare și în cunoștință de cauză, pacienții noștri au căzut pradă escrocilor și au înghițit tot felul de medicamente salvatoare și și-au pierdut viața.
    Și dacă pacienții spun că nu găsesc multe medicamente, la Ministerul Sănătății această criză aproape că nu există.
    Alexandru Rafila – ministrul Sănătății: Noi am emis autorizație de nevoi speciale încă de acum câteva luni. Din cele 3 medicamente, am verificat, 2 există în depozite în cantități mari. Sigur nu putem noi, ca Ministerul Sănătății, să înlocuim managerii de spital care nu au cumpărat aceste medicamente. Dacă medicamentele există si nu ajung la pacienți sau dacă managerii sunt de vină, treaba Ministerului Sănătății este să se asigure că bolnavii nu au de suferit, lucru care nu se întâmplă. Pasarea responsabilității a devenit o obișnuință și nu rezolvă problema.
    Cezar Irimia- președinte Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer: Dacă lucrurile nu se vor îndrepta curând, în cel mult 10 zile vom acționa Ministerul în judecată pentru iresponsabilitate pentru acești pacienți.
    Iar criza nu e legată doar de lipsa medicamentelor.
    O altă problemă pe care o întâmpină pacienții cronici este că nu reușesc să își ia pe rețetă COMPENSATA toate medicamentele prescrise de medic și acest lucru se întâmplă deoarece CNAS nu a mai actualizat plafonul de 13 ani.
    Așa că oameni deja chinuiți de boli, mai au și stresul că NU au banii cu care să-și cumpere medicamentele.
    Această problemă există pentru medicamentele din așa numita listă B, adică tratamentele pentru boli cronice, hipertensiune, astm, cardiopatii.”