G4Media.ro

Sute de persoane cu origini evreieşti care au participat la un program…

sursa foto: National Cancer Institute/Unsplash

Sute de persoane cu origini evreieşti care au participat la un program de testare genetică prezintă un risc crescut de cancer, arată o analiză a sistemului de sănătate din Marea Britanie

Sute de persoane cu origini evreieşti prezintă o mutaţie genetică care le creşte riscul de a dezvolta cancer, relatează joi agenția de știri DPA/PA Media, citată de Agerpres.

Sistemul naţional de sănătate din Marea Britanie (NHS) a iniţiat un program de testare genetică pentru persoanele cu origini evreieşti pe fondul riscului mai mare al acestora de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

Noi date din program au arătat că 235 de persoane au fost identificate ca având un risc mai mare de cancer.

Aceste persoane vor beneficia de sprijin suplimentar, inclusiv de tratament preventiv şi de screening suplimentar, pentru depistarea precoce a oricărui tip de cancer.

Programul de screening vizează mutaţii în genele BRCA care cresc riscul de cancer al unei persoane.

Toată lumea posedă genele BRCA1 şi BRCA2, însă persoanele care prezintă modificări la acest nivel au un risc mai mare de a dezvolta anumite tipuri de cancer, inclusiv cancer mamar, ovarian, de prostată şi de pancreas.

Etnia poate juca un rol în riscul unei persoane de a prezenta aceste modificări la nivelul BRCA – spre exemplu, patru din 10 persoane cu origine evreiască aşkenazi au modificări în BRCA1 şi BRCA2, iar unul din 140 de evrei sefarzi are o genă BRCA defectă.

În cadrul programului de screening, oricărei persoane cu vârsta de peste 18 ani din Anglia care are origini evreieşti i-a fost pus la dispoziţie un simplu test de salivă.

Eşantioanele de salivă au fost prelevate de către aceste persoane în propriile locuinţe şi apoi au fost trimise la un laborator pentru testare.

În timpul primului an al Programului NHS de Testare BRCA pentru Evrei, aproximativ 25.000 de kituri gratuite de testare salivară au fost solicitate şi livrate.

Aproximativ 11.000 de teste au fost deja prelucrate, iar 235 de persoane (2,1%) au fost testate pozitiv pentru o mutaţie a genei BRCA.

Persoanele în cazul cărora se constată că genele BRCA prezintă această mutaţie beneficiază de acces timpuriu la servicii de depistare a cancerului, cum ar fi mamografii sau scanări RMN.

De asemenea, li se poate oferi o intervenţie chirurgicală preventivă sau medicamente şi sunt sfătuite să facă schimbări în stilul de viaţă care reduc riscurile de îmbolnăvire.

„Este încurajator că atât de mulţi oameni s-au oferit pentru testare şi că sute care trăiesc cu un risc crescut au fost identificaţi şi pot fi acum sprijiniţi pentru a face alegeri informate cu privire la monitorizare şi la opţiunile de reducere a riscului”, a declarat profesorul Peter Johnson, director medical pentru cancer în cadrul NHS England.

Programul de screening a fost dezvoltat de NHS England în parteneriat cu organizaţiile caritabile Jnetics şi Chai Cancer Care.

Directorul executiv al Jnetics, Nicole Gordon, a declarat: „Suntem mulţumiţi de adoptarea programului în toate sectoarele comunităţii, de la cele religioase până la cele neafiliate. Misiunea noastră acum este să continuăm să promovăm conştientizarea, oferind indivizilor posibilitatea de a dobândi cunoştinţe care vor contribui la atenuarea impactului cancerului ereditar şi, în cele din urmă, la salvarea unor vieţi”.

Ministrul britanic al Sănătăţii, Andrew Gwynne, a declarat: „Pentru cele 11.000 de persoane care au fost testate, Programul de Testare BRCA pentru Evrei a oferit o asigurare şi educaţie cu privire la riscurile de cancer. Însă, 235 dintre aceste persoane au primit timp suplimentar vital pentru a lua decizii informate în ceea ce priveşte alegerile legate de stilul de viaţă şi tratamente”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.