Suveranul Pontif i-a îndemnat pe bulgari să primească imigranţi/ Avertismentul premierului Borisov
Aflat într-o vizită de două zile în Bulgaria, Papa Francisc le-a cerut duminică bulgarilor să îşi deschidă inima şi casele pentru imigranţi, subliniind că o ţară ca Bulgaria, care pierde anual o importantă parte din populaţie ca urmare a migraţiei, ar trebui să înţeleagă bine motivele care forţează oamenii să îşi părăsească ţara natală, scrie publicația Politika, citată de Rador.
La sosirea sa în ţara majoritar ortodoxă, Papa „a sugerat cu respect” că bulgarii ar trebui să înţeleagă motivele pentru care migranţii fug din ţările lor – războiul sau sărăcia profundă.
„Ei doresc să găsească noi posibilităţi şi un adăpost sigur”, a subliniat suveranul pontif.
Luni, Papa va vizita un centru de refugiaţi de la periferia Sofiei.
Actualul papă este cunoscut pentru poziţia sa privind migranţii şi refugiaţii, el apelând adesea la popoare şi la conducătorii lor să construiască poduri şi nu ziduri şi să facă tot ceea ce este posibil pentru a putea primi şi integra refugiaţi.
Papa a sosit într-o vizită de două zile în Bulgaria cu doar trei săptămâni înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, la care se aşteaptă ca partidele naţionaliste şi antimigraţie vor obţine un rezultat bun.
După Bulgaria, Papa va vizita Macedonia de Nord.
Premierul Bulgariei a avertizat că 30.000 de migranţi din Turcia ar putea încerca să treacă în Bulgaria
Pe de altă parte, premierul Bulgariei, Boiko Borisov, care a participat, la Sofia, la conferinţa pe tema apărării frontierelor Bulgariei, a declarat că, în anul 2018 în Bulgaria, au existat circa 130 de condamnări pentru trafic de persoane.
„Graniţele ţării noastre sunt protejate sută la sută şi în prezent nu există nicio problemă legată de presiunea migratorie. Bulgaria a implementat cele trei măsuri care garantează fiecărei ţări a UE securitatea frontierelor externe. Voinţa politică a guvernelor este de a face faţă acestei probleme, acordul cu ţările terţe şi acordul cu Turcia funcţionează excepţional”, a precizat şeful executivului de la Sofia.
Ministrul bulgar de interne, Mladen Marinov, a explicat că în acest moment, situaţia migraţiei este calmă: „Utilizăm pe deplin capacităţile Europol şi schimbul de informaţii la nivel bilateral cu diverse ţări privind transferul ilegal de persoane peste frontiere şi şederea ilegală a resortisanţilor din ţările terţe. În primele trei luni ale acestui an, 30 de persoane au fost condamnate pentru trafic de persoane”, a adăugat Mladenov.
Premierul bulgar a avertizat că 30.000 de migranţi din Turcia organizează Marşul Speranţei şi pot încerca să treacă prin Bulgaria, pe aşa-numitul Drum Balcanic. „Suntem îngrijoraţi de Marşul Speranţei, organizat de tabere de migranţi din Turcia. Dacă migranţii pornesc cu femei şi copii spre graniţe va fi o mare problemă. În jurul Bulgariei există conflicte care ar putea provoca tensiuni uriaşe – Kosovo şi Crimeea. Numărul migranţilor din Turcia este deja de 4 milioane de persoane. Bulgaria singură nu poate face faţă unor astfel de probleme grave, ar trebui să fie ajutată. Nu există nicio şansă ca acest lucru să înceteze, ci va deveni mai dificil”, a concluzionat premierul bulgar.
Directorul Poliţiei de Frontieră din Bulgaria, Svetlan Kicikov, a precizat într-un raport prezentat în cadrul forumului că la graniţa bulgaro-turcă au fost înregistrate 5.311 tentative de trecere ilegală a frontierei în 2018 şi 390 anul acesta.
La frontiera cu Grecia, aproximativ 4.600 anul trecut, iar în 2019, 305, în creştere constantă. La graniţa cu Serbia, au fost înregistrate 85 de tentative de trecere ilegală a frontierei în acest an.
Sursa: Politika/ BNR/ Rador/ Sursa Foto: Facebook Boiko Borisov
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii