G4Media.ro

Svetlana Tihanovskaia se declară pregătită să preia conducerea Belarusului / Lukaşenko anunţă…

Svetlana Tihanovskaia se declară pregătită să preia conducerea Belarusului / Lukaşenko anunţă că nu vor avea loc noi alegeri prezidenţiale

Candidata opoziţiei la recentele alegeri prezidenţiale din Republica Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a declarat luni că este pregătită să conducă ţara şi a cerut crearea unui cadru legal prin care să se asigure organizarea de noi alegeri corecte, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Într-o înregistrare video din Lituania, ţară în care a fugit săptămâna trecută, Tihanovskaia a cerut forţelor de ordine şi de securitate să înceteze să mai sprijine regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko. Ea a declarat că, dacă vor face acum acest lucru, comportamentul lor din trecut va fi iertat.

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a anunţat însă, tot luni, că nu vor avea loc noi alegeri prezidenţiale, în pofida cererilor opoziţiei şi a protestelor antiguvernamentale din întreaga ţară, informează Reuters, care citează agenţia de presă Belta.

”Nu ar trebui niciodată să vă aşteptaţi să fac ceva sub presiune. Nu vor avea loc (noi alegeri)”, a spus liderul de la Minsk.

Noi manifestaţii erau în desfăşurare luni dimineaţă în faţa mai multor uzine şi a sediului televiziunii publice de la Minsk, la apelul opoziţiei, care a anunţat o grevă generală pentru a protesta împotriva realegerii controversate a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, la 9 august.

Demonstranţi purtând drapele alb şi roşii ale opoziţiei s-au reunit în faţa unei uzine de maşini grele unde Lukaşenko a sosit luni cu elicopterul, conform AFP.

De asemenea, mii de angajaţi au oprit lucrul la uzina de tractoare de la Minsk (MTZ).

Duminică, manifestanţi care scandau ”Demisia!” au umplut centrul capitalei belaruse, în cel mai amplu protest de până acum împotriva realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, după ce Rusia a anunţat că îi va oferi acestuia sprijin militar dacă va fi necesar.

Oponenţii lui Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, spun că votul a fost fraudat, dar preşedintele invocă rezultatele oficiale, care îi acordă peste 80% din sufragii.

Citește și: Uniunea Europeană nu acceptă rezultatele alegerilor prezidențiale din Belarus: ”Încep demersurile pentru sancționarea celor responsabili pentru violențe și pentru falsificare”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Totusi cat s-a furat la vot in Belarus? De la 10% la 50%+1 e totusi cam mult de furat ca sa afirmi ca vrei sa preiei guvernarea…din pacate in Belarus e Romania din 1990, daca maine ar fi alegeri iar tot un comunist cu fata umana ar alege, nu un Ratiu sau un Coposu ca ei n-au mancat salam cu soia!

    • exit-pollurile au aratat ca Lukasenko a acumulat vreo 15% iar aceasta doamna 70%, doar ca mai degraba dinsa la fel e un agent al moskovei.

  2. Miroase a CIA, sunt si prosti, dar pentru ca sunt condusi de Pompeo si Trump se explica, cazul e identic cu cel din Venezueala, unde la fel, s-a declarat unul peste noapte presedinte, aici e mai nuantata putin situatia, ca a fost diferenta de scor prea mare, daca era mai stransa, probabil povestea era ca s-au furat alegerile

    Intre timp, se pompeaza trumpe in Polonia, se adauga sanctiuni pentru tarile care vor gaz mai ieftin (Nord Stream 2), si asa mai departe.

    Intre timp in ziare: ‘Putin dictatorul se pregateste de invazia Europei’, din 1989 se tot pregatesc rusii, dar imediat e NATO la ei in tara, NATO a avansat din Germania de Vest pana in Est in tot acest timp, dar la stiri suntem anuntati ca rusii avanseaza.

    La ce nivel de IQ a ajuns populatia (Trump presedinte), e ceva normal sa se foloseasca tactici dinastea, problema aici e alta: multi vad, putini pricep.

    • Vrei sa spui ca Ucraina a fost destabilizata tot de Trump, nu?

    • Pana una alta nimeni nu s-a plans ca NATO le-a ocupat vreo parte din tara asa cum a facut Rusia cu Crimea..asa ca n-o mai face pe prostu’ !

  3. Exista o singura deosebire intre situatia Finlandei / Norvegiei / Armeniei / Mongoliei si cea a Gruziei (da-da, Georgia, miau) / Ucrainei / Romaniei / Japoniei. Nu democratia le-a injumatatit sau ciopartit pe cele din urma. Rusia se opreste cand vrea muschiul ei, nu cand vrea marele Lucovid sau colonelul acela pictat cu verde pe fata.