G4Media.ro

Szijjarto: Viitorul cablu submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră,…

Sursa Foto: Peter Szijjarto/ Facebook

Szijjarto: Viitorul cablu submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră, un record mondial în materie de lungime / Lucrările de construcţie vor dura ”teoretic” 3-4 ani

Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră va avea o capacitate combinată de 3 gigawaţi şi va ”stabili un record mondial în termeni de lungime”, a declarat sâmbătă ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, citat de MTI și Agerpres.

Szijjarto a spus că o companie italiană pregăteşte studiul de fezabilitate pentru proiect, la un cost de 2,5 milioane de euro acoperit de Banca Mondială.

Studiul ar urma să fie încheiat până la finalul anului viitor şi lucrările de construcţie vor dura apoi ”teoretic” încă 3-4 ani, a explicat şeful diplomaţiei ungare.

Preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, premierul Georgiei, Irakli Garibashvili, premierul României, Nicolae Ciucă, şi premierul Ungariei, Viktor Orban, au semnat sâmbătă, la Bucureşti, Acordul privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi.

Documentul este fundamentat pe interesele celor patru state legate de consolidarea securităţii energetice naţionale şi regionale şi a conectivităţii în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potenţialului de producere a energiei regenerabile din zona caspică şi creşterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic naţional.

Acordul cvadrilateral interguvernamental va oferi cadrul financiar şi tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România şi Azerbaidjan, via Georgia şi Marea Neagră, şi, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria şi restul Europei.

Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, şi Republica Azerbaidjan, acesta fiind, în acelaşi timp, un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. 3-4 ani 🤣😂🤣😂

  2. Și cine garantează că aceast cablu nu va păți ce au pățit mujicii cu conducta lor cu gaze?

  3. Fizica ne spune simplu: I=U/R, I – intensitatea curentului, U – tensiunea și R – rezistenta. Va imaginați cata pierdere de curent se va înregistra datorată rezistenței? Electricitatea nu se transportă pe distante lungi, trebuie produsă cât mai local.

    • atata vreme cat acest cablu nu se va construi, nu va trece curent prin el. deci pune acolo, I=0. deci pierderi minime. va mai aduceti aminte de cablul als submarin de vroiam sa-l facem cu Turcia sa exportam excesul (!) de curent . sau de nabucco. E vorba de studiul de fezabilitate decat. 2.5 milioane de euro si neaparat banca mondiala. ce dracu or sti bancherii aia mondiali despre curentii din marea neagra habar nu am. dar stiu bine

  4. E o lucrare in care Romania are rol de baza. Cat de bun ar putea fi finalul? :))

  5. Este Azerbagianul si/sau Georgia o tara independent de Rusia?

    • Nu. Dar si mai tare, Ue inlocuieste gazul de la un dictator cu gazul de la altul. Aliev e la fel de periculos ca Putin, pastrand proporille si ii ataca pe armeni.

  6. Nu prea inteleg in ce directie va circula curentul. Mai degraba vad un cablu catre Grecia ca aia au la soare de nu stiu ce sa faca cu el. O conducta poate este mai utila. Cred ca 5-6 ani se vor lupta cu ecologistii pt ca curentul de mare intensitate afecteaza ecosistemul. Asa ca, mult zgomot pentru nimic.

  7. Și dacă se curentează peștii și turiștii?