G4Media.ro

„Tăbliţa lui Ghilgameş”, veche de 3.500 de ani, una dintre cele mai…

Sursa Foto: Wikipedia

„Tăbliţa lui Ghilgameş”, veche de 3.500 de ani, una dintre cele mai vechi opere literare, urmează să fie returnată Irakului / Piesa ar fi fost introdusă fraudulos pe piața americană de artă în 2007

„Tăbliţa lui Ghilgameş”, o bijuterie mesopotamiană veche de 3.500 de ani care a fost furată și dusă ilegal în Statele Unite, va fi restituită joi Irakului, a anunţat UNESCO luni, 20 septembrie. Ea a fost furată dintr-un muzeu irakian în 1991, când țara a fost implicată în primul război din Golf, scrie Le Monde, citată de Rador.

Prețioasa piesă arheologică, pe care apar caractere cuneiforme, numită și „tăbliţa visului lui Ghilgameş”, ar fi fost „introdusă în mod fraudulos pe piața americană de artă în 2007”, înainte de a fi confiscată de autoritățile judiciare ale țării în 2019, potrivit UNESCO.

În pofida dimensiunilor reduse, tableta are o valoare imensă şi este considerată una dintre cele mai vechi opere literare ale umanității. Conține fragmente din „Epopeea lui Ghilgameș”, care relatează aventurile unui rege puternic al Mesopotamiei în căutarea nemuririi.

Această restituire reprezintă „o victorie majoră asupra celor care mutilează moștenirea” și permite „poporului irakian să se reconecteze cu o pagină din istoria sa”, a declarat d-na Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, care va fi prezentă la ceremonia de la Washington pentru predarea acestei lucrări autorităților irakiene.

Până în iulie, 17.000 de piese, cele mai multe vechi de aproximativ 4.000 de ani, au fost returnate Irakului de către Statele Unite. Majoritatea acestora datează din perioada sumeriană, una dintre cele mai vechi civilizații din Mesopotamia.

Timp de decenii, Irakul a fost jefuit de antichitățile sale, deoarece țara a cunoscut conflicte, inclusiv invazia americană din 2003. „În ultimul deceniu, lumea a asistat la o creștere alarmantă a distrugerii patrimoniului cultural ca urmare a conflictelor armate”, afirma Interpolul în 2017. „Orientul Mijlociu, în special, este afectat de acest fenomen, chiar dacă nici alte regiuni nu sunt cruțate”, cum ar fi Africa de Nord şi Vest sau Asia Centrală”, a adăugat UNESCO.

Impozantul sarcofag al preotului Nedjemankh a fost furat în Egipt în 2011, în plină revoltă împotriva președintelui Hosni Mubarak, apoi a fost vândut MET din New York, unul dintre cele mai prestigioase muzee din lume, pentru aproximativ 4 milioane de dolari. Abia în 2019 tezaurul arheologic, datând din 150 până în 50 î.Hr., fusese returnat țării de origine.

Sursa: Le Monde/ Rador/ Traducerea: Rodezia Costea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Ca sa o distrugă Isis mai târziu.

  2. Ca sa ajunga farame

  3. America,o tara de HOTI.

  4. Mare greseala trimiterea in Irak ! Pai asa se alege praful de „cam” orice in lumea musulmana – si nu numai ! Ma gandesc si ;a Friza de la Acropole , expusa acum la Londra ! Daca ramanea in Grecia era de mult transformata de harnicii crecotei in var de zugraviit casute !!! As se vedea ce au devenit TOATE muzeele si piesele unice din tari ca Irak – Siria, Afganistan ….