Tabloidul german Bild va înlocui o serie de posturi editoriale cu inteligența artificială
Tabloidul german Bild, cel mai bine vândut ziar din Europa, va înlocui o serie de posturi de redacție cu inteligența artificială, ca parte a unui program de reducere a costurilor de 100 de milioane de euro, care ar trebui să ducă la sute de concedieri, scrie The Guardian.
Ziarul „din păcate, se va despărți de colegii care au sarcini care în lumea digitală sunt îndeplinite de inteligența artificială și/sau de procese automatizate”, a declarat proprietarul său, cel mai mare editor media din Europa, Axel Springer SE, într-un e-mail adresat personalului.
Acesta a precizat că rolurile „editorilor, personalului de producție tipărită, subeditorilor, corectorilor și editorilor foto nu vor mai exista așa cum există în prezent”, potrivit e-mailului, consultat de ziarul rival Frankfurter Allgemeine (FAZ).
Mesajul urmează unui anunț făcut în februarie de directorul general, Mathias Döpfner, potrivit căruia editura va fi o „companie media pur digitală”. Instrumentele de inteligență artificială, precum ChatGPT, ar putea „face jurnalismul independent mai bun decât a fost vreodată – sau l-ar putea înlocui”, a declarat acesta.
El a prezis că AI va fi în curând mai bună la „agregarea informațiilor” decât jurnaliștii umani și a spus că doar editorii care pot crea „cel mai bun conținut original” – cum ar fi jurnalismul de investigație și comentariile originale – vor supraviețui.
Springer nu este primul editor de știri care se uită la inteligența artificială. BuzzFeed a anunțat anul acesta că intenționează să folosească inteligența artificială pentru a „îmbunătăți” conținutul și chestionarele online, în timp ce Daily Mirror și Daily Express din Marea Britanie explorează, de asemenea, utilizarea inteligenței artificiale.
Instrumentele de inteligență artificială, cum ar fi ChatGPT, pot genera texte extrem de sofisticate pornind de la solicitări simple ale utilizatorilor, producând orice, de la eseuri și cereri de angajare până la poezii și opere de ficțiune, însă răspunsurile sale sunt uneori inexacte sau chiar inventate.
Men’s Journal și site-ul web de tehnologie Cnet au folosit, de asemenea, inteligența artificială pentru a genera articole analizate ulterior de editori umani pentru a verifica acuratețea lor – deși Cnet a recunoscut în ianuarie că proiectul are limitări după ce a raportat că mai mult de jumătate din articole au trebuit să fie corectate.
În aprilie, editorii săptămânalului german Die Aktuelle și-au concediat editorul și și-au cerut scuze familiei lui Michael Schumacher după ce au publicat un „interviu” cu legendarul pilot de Formula 1 care a fost generat în întregime de inteligența artificială.
Septuplul campion mondial de Formula 1, în vârstă de 54 de ani, nu a mai fost văzut în public din decembrie 2013, când a suferit un grav traumatism cranian într-un accident de schi în Alpii francezi. Familia sa a lansat o acțiune în justiție împotriva editorilor revistei.
Bild a declarat că va încerca să evite concedierile forțate acolo unde este posibil, dar că urmărește să reducă personalul editorial cu „trei cifre mici”, adică aproximativ 200 de locuri de muncă, a precizat FAZ, ziarul urmând, de asemenea, să reducă numărul de ediții regionale pe care le tipărește de la 18 la 12.
E-mailul a fost semnat de patru manageri de top din cadrul ziarului, inclusiv de redactorii-șefi Marion Horn și Robert Schneider, a precizat FAZ. Măsuri similare ar putea fi așteptate în cele din urmă la cotidianul Die Welt, nava amiral a grupului Springer, a sugerat acesta.
Döpfner a întreprins deja schimbări radicale de personal la tabloid, unde vânzările au scăzut de la 4,5 milioane în urmă cu 20 și ceva de ani la puțin peste 1 milion de exemplare anul trecut, în încercarea de a redresa o performanță financiară dezamăgitoare și de a reveni după o serie de scandaluri.
Influentul cotidian, ale cărui reportaje senzaționaliste și puternic politizate sunt adesea comparate cu cele ale cotidianului britanic The Sun, a fost nevoit să îl concedieze pe fostul său editor Julian Reichelt, pe fondul acuzațiilor că a încercat să ascundă abateri sexuale și hărțuire.
La începutul acestui an, Döpfner a fost nevoit să își ceară scuze după ce informații scurse în public au dezvăluit că a încercat să folosească Bild pentru a influența ultimele alegeri din Germania și au dezvăluit opiniile sale personale, atacând activismul privind schimbările climatice, măsurile Covid și pe fostul cancelar Angela Merkel.
Asociația jurnaliștilor germani (DJV) a criticat planurile lui Springer, avertizând că reducerea locurilor de muncă la Bild ar „sacrifica vaca de muls a grupului”. Mișcarea este „nu doar antisocială față de angajați, ci și extrem de stupidă din punct de vedere economic”, a spus aceasta.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank