Tăcerea vinovată a liderilor UDMR / De ce Vikor Orban este un lider foarte mic
Au trecut, iată, cinci zile de la declarațiile rasiste și anti-UE ale premierului Viktor Orban care au scandalizat întreaga planetă, mai puțin pe liderii UDMR. De notat că toți, dar absolut toți liderii importanți ai Uniunii au fost acolo, la Băile Tușnad: vicepremierul Kelemen Hunor, miniștrii Tanczos Barna, Eduard Novak, deputați, senatori, primari și șefi de Consilii Județene (Antal Arpad, Borboly Csaba, Tamas Sandor).
Nici unul n-a simțit nevoia până azi să se delimiteze de ieșirea rasistă și homofobă a premierului Orban, precum și de întreaga sa viziune politică anti-europeană aplaudată în picioare doar de aparatul de propagandă al Moscovei.
- UPDATE Liderul UDMR Kelemen Hunor, vicepremier al României, l-a apărat pe Viktor Orbán pe tema declarațiilor rasiale, într-un interviu publicat în Maszol. După această poziție, contrară celei exprimate de premierul Ciucă și de alți înalți oficiali ai statului român, Kelemen Hunor nu mai are decât o singură soluție: demisia și ieșirea UDMR de la guvernare.
A existat, totuși, o luare de poziție. Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, și-a exprimat pe 23 iulie, după discursul lui Orban, întreaga admirație față de premierul Ungariei, într-un text plin de superlative și aprecieri elogioase. Iată postarea sa de pe Facebook.
- ”A fost bine să îl ascultăm din nou pe Viktor Orbán astăzi la Tusványos, a fost bine să ne întâlnim din nou astăzi!
Astăzi, Viktor Orbán a subliniat cu o clarviziune și o precizie excepționale situația sumbră în care Europa și lumea occidentală s-au îndreptat în mod iresponsabil și din care facem parte și noi, maghiarii.
Viktor Orbán nu numai că a subliniat clar problemele structurale ale Europei și ale lumii occidentale, dar a explicat și ce ar fi necesar pentru a rezolva această situație deloc simplă, care provoacă dificultăți pentru toată lumea.
Dar dintre diferitele probleme cu care se confruntă Europa și Occidentul, a subliniat-o pe cea mai importantă: trebuie să ne ferim cu orice preț de război și să ne concentrăm toate eforturile pentru a obține pacea, deoarece, în cuvintele lui Viktor Orbán, „în război, părinții își plâng copiii și copiii își pierd părinții”.
Dincolo de orice considerente politice și ideologice, pacea pentru Europa este o problemă demografică, oamenii pur și simplu nu se pot omorî între ei în Europa în timp ce lumea privește neputincioasă și jubilând.
Am plecat de la discursul de astăzi al lui Viktor Orbán convins încă o dată că, în vremuri de criză, este deosebit de important să avem lideri care nu iau decizii ideologice abstracte, ci care au la inimă interesele oamenilor, care privesc lumea cu realism pragmatic și acționează în consecință. Viktor Orbán este un astfel de om de stat cu o capacitate specială și putem fi mândri de el pentru că are curajul de a spune adevărul și de a acționa în interesul poporului într-un mod unic în Europa de astăzi. Istoria îi va da dreptate.”
Nici un cuvânt despre rasismul lui Viktor Orban, exprimat clar de premierul maghiar în următoarele fraze rostite în timpul discursului care l-a entuziasmat pe Antal Arpad, altfel un politician cât se poate de rațional și de atent la nuanțe.
„Pentru că există o lume în care popoarele din Europa sunt amestecate cu cele din afara Europei. Aceasta este o lume de rasă mixtă. Și avem un amestec de popoare din interiorul Europei: se mută, lucrează, se mută. Deci, de exemplu, în Bazinul Carpatic, nu suntem metisi… Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim rasă mixtă…” (Viktor Orban, Tușnad, 23 iulie)
Aceste fraze desprinse parcă din frazeologia nazistă sunt azi condamnate în toată lumea civilizată, de liderii UE și criticate în presa internațională. Una dintre cele mai vechi colaboratoare ale premierului maghiar a demisonat.
Într-o scrisoare deschisă, Zsuzsa Hegedüs l-a acuzat pe Viktor Orban că discursul ar fi fost pe placul „celor mai însetați de sânge care urăsc rasele. Îmi pare sincer rău că trebuie să pun capăt unei relații din cauza unei poziții atât de rușinoase (…) Nu știu cum de nu ați observat că, atunci când ați citit discursul, ca de obicei, ați prezentat un text pur nazist demn de Goebbels, de la precedentul anti-migrant și anti-european”.
Între timp, 64 de membri ai Academiei Maghiare de Științe de la Budapesta au protestat, joi, printr-o petiție:
”Rasa umană este unificată, prin urmare, ideea de rase umane și amestecul lor este biologic defectuoasă, iar referința politică la acestea este o ideologie dezastruoasă și eșuată din punct de vedere istoric. Considerăm că este inacceptabil ca prim-ministrul să asocieze viitorul poporului maghiar cu o doctrină atât de nesustenabilă din punct de vedere științific și cu o ideologie periculoasă”
În România ieșirea lui Orban a fost criticată de premierul Nicolae Ciucă, de președintele Senatului, Alina Gorghiu, de liderul PSD, Marcel Ciolacu (președintele Camerei) și de ministrul de externe, Bogdan Aurescu. Altfel spus, cei mai importanți oameni din statul român au luat poziție. Președintele Klaus Iohannis, care ar urma să aibă în septembrie o întâlnire oficială la București cu președintele Ungariei, nu s-a pronunțat.
Dinspre UDMR, o tăcere vinovată.
Cu o zi înaintea declarațiilor rasiste, Kelemen Hunor a luat cina cu Viktor Orban și a participat apoi la dezbaterile școlii de vară de la Băile Tușnad.
Conform unei observații făcute de Agerpres, este pentru prima dată în ultimii ani când Kelemen Hunor participă la o dezbatere publică la „Tusvanyos”, prezenţa sa la Universitatea de Vară rezumându-se, în anii trecuţi, la întâlnirea privată cu premierul Ungariei, Viktor Orban.
Întrebat ce s-a schimbat faţă de ediţiile precedente şi de ce a decis să ia parte la un program public, acesta a spus: „Se schimbă lumea, mă schimb şi eu”.
Cu atât mai mult este dator acum să spună ceva.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, care a supra-legitimat prin prezența sa activă dezbaterile de la Tușnad, are acum obligația să spună dacă împărtășește viziunea lui Viktor Orban despre amestecul raselor, despre comunitatea LGBT sau despre migranți.
Kelemen Hunor nu a fost la Tușnad în calitate de persoană privată, el este vicepremier al României. La fel și Tanczos Barna, care s-a încăpățânat să spună: No comment. Este ministru în Guvernul României, nu un simplu politician UDMR liber să meargă la ce adunare politică dorește.
A venit iarăși unul dintre acele momente în care liderii UDMR pur și simplu nu pot juca la ambele capete. Nu pot face parte din Guvernul de la București, care condamnă ieșirea premierului Ungariei și să gireze simultan derapajele grave anti-democratice ale lui Viktor Orban. Această schizofrenie nu poate ține la nesfârșit.
Cât despre măreția politică a lui Viktor Orban, care i-a sedus inclusiv pe maghiarii din Transilvania, ar fi multe de spus. În realitate, Orban este un lider mic, care a apelat la toate armele interzise pentru a părea mare și important.
Orban a distrus democrația în propria țară, a inventat dușmani externi pentru a abate atenția de la problemele interne, a șantajat continuu Bruxellesul uzând de veto-ul Ungariei pentru a bloca decizii importante în UE. Tot el a otrăvit regiunea cu discursul său revizionist și s-a aruncat în brațele lui Putin cu speranța că invadarea Ucrainei ar putea reprezenta momentul istoric mult visat, când Ungaria se va face din nou mare în cazul prăbușirii Europei.
A jucat, pe scurt, cartea excepționalismului maghiar atât de agresiv, încât cei mai mulți maghiari chiar cred că ei sunt cu totul diferiți, în sens pozitiv, față de restul Europei, aflată în cădere liberă. Aceasta este și rețeta de succes a lui Putin, cam prin aceleași mecanisme corupte și trucaje propagandistice conduce Rusia.
Nu e de mirare, deci, simpatia Budapestei pentru Moscova și nici că Ungaria este văzută azi drept calul troian al Rusiei în Europa. Ce-i unește azi mai tare decât oricând pe Orban și Putin: revizionismul.
Spre deosebire de Putin, Orban este însă neputincios. E liderul unei țări mici, cvasi-neimportante, de 9 milioane de locuitori, fără resurse și cărți geopolitice de jucat în mânecă, fără ieșire la mare, cu oarecare performanțe economice, dar izolat în UE și în NATO. Cât despre mitul mega-peformanței ca premier a lui Orban, mai aruncați o privire pe datele Băncii Mondiale: Ungaria urmează cam aceeași dinamică de dezvoltare, în cifre macro, cu Polonia, România și Bulgaria.
În schimb, Ungaria se confruntă acum cea mai mare devalorizare a monedei din regiune. Orban a fost nevoit să crească taxe și impozite, scoțând mii de protestatari în stradă. Dacă UE va merge până la capăt și îi va tăia complet accesul Ungariei la fondurile europene din cauza derapajelor de la statul de drept, situația economică se va complica și mai tare.
Doar în mintea lui Orban se vede un mare lider care negociază între marile puteri, apără Europa ca un cruciat din vechime de invaziile hoardelor migratoare și salvează, tot în capul lui, jumătate din planetă de amestecarea unor oameni cu alți oameni.
Acestea sunt armele interzise din manualul dictatorului și au darul să-l facă pe orice autocrat mititel care pune mâna pe ele mai mare decât este în realitate. Orban face multă gălăgie, tărăboi, scandal, dar nu istorie. Pe cât este însă de caraghios, pe atât este de periculos din moment ce găsește destui adepti care se uită în gura lui.
Iată de ce, încă o dată, liderii UDMR trebuie să spună cu cine joacă: cu Europa sau împotriva ei, cu România sau cu Ungaria.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
26 comentarii