G4Media.ro

Tăieri, raționalizări și economii. Planul de urgență al guvernului italian pentru viitoarea…

Sursa foto: Pixabay

Tăieri, raționalizări și economii. Planul de urgență al guvernului italian pentru viitoarea iarnă, după oprirea gazelor rusești

În ziua în care Nord Stream 1 se închide, crește teama de o oprire totală a gazului rusesc. Guvernul Italiei pregătește un plan de austeritate de urgență, iar societățile din sistemul energetic fac calcule cu privire la posibilele economii, relatează FirstOnline.it.

Odată cu întreruperea pompării gazului prin conducta Nord Stream 1 (care leagă Rusia și Germania prin Marea Baltică) pentru întreținere, guvernul pregătește un plan de urgență în cazul în care acesta se va opri complet.

Inițiativele variază de la raționalizarea încălzirii, a aerului condiționat și a iluminatului până la noi reguli pentru cele mai „energofage” industrii.

Deocamdată, Europa are suficient gaz, dar există temeri pentru o iarnă „rece, întunecată și costisitoare”, în condițiile în care depozitele nu sunt umplute corespunzător. Italia ar fi una dintre țările care ar plăti cel mai scump preț.

Ce măsuri se pot lua:

  • Tăierile de gaze și raționalizarea sunt principalele măsuri prevăzute de guvern, și anume reducerea cu 2 grade a temperaturii radiatoarelor și restricții privind orele de funcționare în locuințe;
  • Stingerea stingerii iluminatului în cazuri de extremă dificultate;
  • Reducerea iluminatului stradal în orașe și muzee (cu până la 40 %);
  • Închiderea anticipată a birourilor publice;
  • Reducerea încălzirii la 19 grade în birourile publice;
  • Închiderea anticipată a localurilor private (la ora 23.00);
  • Închiderea anticipată a magazinelor (la ora 19.00);
  • Reducerea consumului de gaze și de energie electrică pentru întreprinderile neesențiale
  • Creșterea utilizării energiei din cărbune
  • Creșterea extracției de gaze de pe platforme prin forare.

Acestea sunt măsuri extreme care ar trebui să fie declanșate doar în caz de urgență. Deși Rusia a redus livrările către Italia cu o treime față de media ultimelor zile (aproximativ 21 de milioane de metri cubi pe zi față de 32 de milioane în ultimele zile), în acest moment alarma energetică este la primul nivel.

Având în vedere creșterile puternice ale prețurilor la electricitate și gaze, Enea a prezentat un studiu pentru a atenua cheltuielile cu facturile (dar și pentru a face față urgenței gazelor și posibilelor reduceri și raționalizări planificate de guvern). Prin două măsuri specifice în sectorul rezidențial, este posibil să se economisească aproape 2,7 miliarde de metri cubi de gaz metan și să se reducă facturile consumatorilor casnici cu aproximativ 180 de euro pe an.

Studiul analizează două linii de acțiune specifice, și anume măsuri „comportamentale” (beneficiile economice pot ajunge până la 240 de euro pe an pe gospodărie) și măsuri „administrative”, cu referire specială la încălzirea pe timp de iarnă. Acestea din urmă includ reducerea termostatelor cu 1 °C, de la 20° la 19°, pentru a obține o economie medie națională de 10,7% la combustibilul pentru încălzire. În plus, reducerea cu o oră pe zi a iluminatului poate contribui la o scădere de 3,6% a consumului.

Prin punerea în aplicare a acestor două măsuri împreună, la care se adaugă și reducerea cu 15 zile a perioadei de aprindere, economiile pot ajunge la 17,5%, adică aproximativ 2,7 miliarde de metri cubi de gaz (1,65 miliarde de metri cubi din reducerea de 1°C și 550 de milioane de metri cubi din reducerea zilnică de o oră).

În ceea ce privește facturile, aceste propuneri pot duce la economii totale, calculate la prețurile actuale, de 178 de euro/an pe gospodărie.

La nivel comportamental, utilizarea pompelor de căldură electrice deja instalate pentru aerul condiționat pe timp de vară și pentru încălzire pe timp de iarnă, reducerea utilizării gazului pentru apă caldă menajeră și gătit, precum și reducerea consumului de electricitate printr-o mai bună utilizare a aparatelor de uz casnic pot duce la economii de 3,6 miliarde de metri cubi pe an. Alte 0,4 miliarde de euro pot fi economisite prin înlocuirea aparatelor electrocasnice și a aparatelor de aer condiționat cu modele de înaltă eficiență și prin instalarea iluminatului cu LED-uri.

„Iarna aceasta este una ceva mai delicată, trebuie să avem stocurile pline cât mai repede pentru a nu intra în criză în primele luni de iarnă. Asta în timp ce creștem sosirile de gaze din țări noi”, susține ministrul Tranziției Ecologice, Roberto Cingolani, care a comentat cele mai recente date privind urgența gazelor care ar putea implica și Italia, din cauza lipsei de aprovizionare din Rusia.

Consumul rezidențial, a explicat ministrul, reprezintă aproximativ 30% din total și 10-12% din emisii. Dacă am reglementa mai bine timpii de încălzire, reducându-i cu o oră, am economisi 1,5-2 miliarde de metri cubi de gaz pe an. Ministrul nu a exclus o campanie de informare care să încurajeze economiile de energie prin comportamente virtuoase atât în sectorul gazelor, cât și în sectorul la fel de strategic al apei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Dar solutii aveti bai italienilor sau politrucilor europeni? Solutii decente aveti in fara de taieri, limitari si sacrificii? Solutii care rezolva aceste probleme si nu provoaca suferinte oamenilor aveti? V-ati complacut in vizite la Kremlin si ale lui Putin la palatele voastre din Europa, iar acum cand va taie gazele si cand descoperiti cine este de fapt Putin, ce solutii aveti? Deocamdata este vara si cald, iar efectele intreruperii gazului nu se simt, insa din toamna se intorc oamenii pe la casele lor, iar cand vor vedea facturile la energie si ca au frig prin case, vor iesi pe strazi. Exact ce vrea Putin!

    • europa are de ales intre iarna cu 18 grade😉 …si bombe, violuri, crime si terorism rusesc🤮🤮🤮🤮…alegerea e simpla…☝️☝️☝️☝️☝️

  2. Vom suferi iarna asta puțin pana vine gazul din Qatar și Azerbaidjan și de iarna cealaltă totul va reveni la normal iar Rusia va ajunge la tomberon.

    Nu moare nimeni de frig, doar ca vom avea 20 în loc de 25 de grade, ceea ce e perfect normal.

    • Daca ceea ce vine din surse alternative nu poate produce același volum cu ce importam din Rusia atunci nu este o soluție fiabila.
      Altfel 20C est mai mult decât OK.

    • Oamenii in vârsta vor suferi. 20 temperatura ambientala e puțin . Dar mai marii noștri conducători si au recunoscut greșeală , deci e pe jumate iertata , e perfect normal. Când se va fi terminat războiul aceiași conducători vor face același “greșeli” din nou si din nou . Iar asta cu de la anul va reveni totul la normal , am mai auzit o … stați 2 săptămâni in casa pana se aplatizeaza curba

    • Tu nu esti doar idi0t, ești waxrrristoid!

    • Foarte bun vaccinul, am 3 doze și vine a 4a, doar leneșii au suferit în pandemie, mie din 2020 martie și pana acum mi-a crescut 40 la suta salariul, deci lasă gargara ieftina, ca eu nu am suferit și nu sufăr, la munca, nu la întins mana.

  3. Como se duce…
    Un giobboto di piu

  4. O sa stam cu geaca pe noi in case sau o sa su.gem pwla lui Putin, una din doua. Nu e cazul de filozofii.

    • Sau plătim mai mult și aia e, nu e ca și cum nu exista gaz, doar ca va fi mai scump, gaz e la discreție.

    • @Hahaha, păi asta e problema, că nu prea mai sunt de ajuns, degeaba o să ai tu bani să plătești, când pe țeavă nu o să mai vină gaz sau o să vină cu presiune scăzută. Dar o iarnă și eu prefer 18 grade decât autocrația lui Putler.

  5. Foarte multi se pricep la economie pe aici. In general, nu mai zic de energie, ca un caz particular. Vad ca Putin e de vina pentru toate, ca asa zice la TV. Peria de sârmă si creierul nu dau un rezultat bun…
    Dar ma rog, eu nu ma pricep…