Taifunurile și alte furtuni vor fi mai puține, dar mai violente din cauza schimbărilor climatice, spun oamenii de ştiinţă
Schimbările climatice provoacă schimbări în ceea ce priveşte precipitaţiile în întreaga lume, afirmă oamenii de ştiinţă într-un studiu publicat vineri, care mai menţionează de asemenea intensificarea taifunurilor şi a altor furtuni tropicale, relatează Reuters, citat de News.ro.
Taiwan, Filipine şi apoi China au fost lovite de cel mai puternic taifun al anului în această săptămână, şcolile, firmele şi pieţele financiare fiind închise, în timp ce viteza vântului a crescut cu până la 227 km/h. Pe coasta de est a Chinei, sute de mii de persoane au fost evacuate.
Furtunile tropicale mai puternice fac parte dintr-un fenomen mai larg de extreme meteorologice determinate de temperaturi mai ridicate, spun oamenii de ştiinţă.
Cercetătorii conduşi de Zhang Wenxia de la Academia de Ştiinţe din China au studiat datele meteorologice istorice şi au descoperit că aproximativ 75% din suprafaţa pământului a înregistrat o creştere a „variabilităţii precipitaţiilor” sau variaţii mai mari între vreme umedă şi uscată.
Temperaturile în creştere au sporit capacitatea atmosferei de a reţine umiditatea, ceea ce provoacă fluctuaţii mai mari ale precipitaţiilor, au spus cercetătorii în studiul publicat de revista Science.
„(Variabilitatea) a crescut în majoritatea locurilor, inclusiv în Australia, ceea ce înseamnă perioade ploioase mai intense şi perioade de secetă mai accentuate”, a spus Steven Sherwood, om de ştiinţă la Centrul de Cercetare a Schimbărilor Climatice de la Universitatea din New South Wales, care nu a fost implicat în studiu.
„Această situaţie se va amplifica pe măsură ce încălzirea globală continuă, sporind şansele de secetă şi/sau inundaţii”. spune el.
FURTUNI MAI PUŢINE, DAR MAI INTENSE
Oamenii de ştiinţă cred că schimbările climatice modifică, de asemenea, comportamentul furtunilor tropicale, inclusiv al taifunurilor, făcându-le mai puţin frecvente, dar mai puternice.
„Cred că vaporii de apă mai mari în atmosferă sunt cauza finală a tuturor acestor tendinţe spre fenomene hidrologice mai extreme”, a declarat Sherwood pentru Reuters.
Taifunul Gaemi, care a ajuns pentru prima dată în Taiwan miercuri, a fost cel mai puternic care a lovit insula în ultimii opt ani .
Deşi este dificil să atribuM evenimentele meteorologice individuale schimbărilor climatice, modelele prevăd că încălzirea globală face taifunurile mai puternice, a spus Sachie Kanada, cercetător la Universitatea Nagoya din Japonia.
„În general, temperatura mai mare a suprafeţei mării este o condiţie favorabilă pentru dezvoltarea ciclonilor tropicali”, a spus ea.
China a consemnat că numărul taifunurilor din Pacificul de Nord-Vest şi Marea Chinei de Sud a scăzut semnificativ din anii 1990, dar acestea devin din ce în ce mai puternice.
Taiwan a relatat, în raportul său privind schimbările climatice, publicat în mai, că este posibil ca schimbările climatice să reducă numărul total de taifunuri din regiune, făcându-le pe fiecare mai intens.
Scăderea numărului de taifunuri se datorează modelului inegal de încălzire a oceanelor, temperaturile crescând mai rapid în vestul Pacificului decât în est, a declarat Feng Xiangbo, cercetător în domeniul ciclonilor tropicali la Universitatea Reading.
Capacitatea vaporilor de apă din atmosfera joasă este de aşteptat să crească cu 7% pentru fiecare creştere cu 1 grad Celsius a temperaturii, precipitaţiile produse în timpul cicloanelor tropicale din Statele Unite crescând cu până la 40% pentru fiecare creştere cu un singur grad a temperaturii, a spus el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank