Taiwanul condamnă parteneriatul „disprețuitor” dintre China și Rusia: „Sporește dezgustul poporului taiwanez / Arată lumii chipul sinistru al agresiunii, expansionismului și distrugerii păcii al regimului comunist chinez”
Taiwanul a condamnat drept „disprețuitor” momentul parteneriatului „fără limite” dintre China și Rusia în debutul Jocurilor Olimpice de iarnă, transmițând că guvernul chinez a adus rușine spiritului Jocurilor, relatează The Guardian.
Vladimir Putin și Xi Jinping s-au întâlnit cu câteva ore înainte de deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice de iarnă și s-au susținut reciproc în conflictele din Ucraina și Taiwan, cu promisiunea de a colabora mai mult împotriva Occidentului.
Rusia și-a exprimat sprijinul pentru poziția Chinei conform căreia Taiwanul guvernat democratic este o parte inalienabilă a Chinei și opoziția față de orice formă de independență a insulei.
Ministerul de Externe al Taiwanului a declarat că afirmațiile false ale Chinei că insula face parte din Republica Populară Chineză se înscriu în obiceiul țării de a răspândi știri false: „Nu numai că sporește dezgustul poporului taiwanez față de aroganța și hărțuirea guvernului chinez, ci arată în mod clar tuturor țărilor lumii chipul sinistru al agresiunii, expansionismului și distrugerii păcii al regimului comunist chinez”.
Într-un moment în care privirile lumii sunt concentrate asupra Jocurilor Olimpice de iarnă și își încurajează sportivii, guvernul chinez a folosit summit-ul cu Rusia pentru a se angaja în extinderea autoritarismului, a adăugat ministerul: „Aceasta este o insultă la adresa spiritului pașnic întruchipat de inelele olimpice și va fi respinsă de oamenii din Taiwan și disprețuită de țările democratice”.
Statele Unite au criticat, de asemenea, întâlnirea, declarând că președintele chinez Xi Jinping ar fi trebuit să folosească întâlnirea pentru a face eforturi pentru reducerea tensiunilor în Ucraina.
Jocurile Olimpice, la care Taiwan a trimis o echipă mică de patru sportivi să concureze, au loc într-un moment de tensiuni crescute între Taipei și Beijing, China trimițând în mod regulat nave și avioane militare în apropierea insulei.
În timp ce Moscova este un prieten apropiat al Chinei, atât Rusia, cât și Taiwanul dețin mici ambasade de facto în capitalele celeilalte.
Fostul președinte al Taiwanului, Chiang Ching-kuo, care a inițiat tentativele de reformă democratică, vorbea rusă și era căsătorit cu o rusoaică pe care a cunoscut-o în timp ce lucra la ambasadă în anii 1930.
Sursa foto: AFP / Philip FONG
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii