Taiwanul interzice agenţiilor guvernamentale utilizarea tehnologiei AI DeepSeek din China
Taiwanul a interzis, vineri, funcţionarilor săi publici şi infrastructurilor sale cheie să utilizeze aplicaţii ale start-up-ului chinez de inteligenţă artificială DeepSeek, invocând riscuri pentru „securitatea naţională a informaţiilor”, transmite News.ro.
„Serviciul de inteligenţă artificială al DeepSeek este un produs chinezesc”, a afirmat Ministerul Digital.
„Operaţiunile sale implică transmisii transfrontaliere, scurgeri de informaţii şi alte preocupări legate de securitatea informaţiilor”, a adăugat acesta.
Start-up-ul chinez DeepSeek a uimit comunitatea inteligenţei artificiale (AI) atunci când a lansat online, în ianuarie, robotul său conversaţional R1, egalându-şi rivalii americani în ciuda, potrivit companiei, a unor costuri mult mai mici. Cu toate acestea, instrumentul a început foarte repede să suscite îngrijorări, autorităţile de reglementare din Coreea de Sud, Italia, Franţa şi Irlanda (aceasta din urmă supraveghează mai multe grupuri tehnologice în numele Uniunii Europene) solicitând informaţii cu privire la modul în care au fost gestionate datele utilizatorilor.
Din 2019, oficialilor taiwanezi li s-a interzis să utilizeze produse şi servicii informatice şi de comunicaţii considerate periculoase pentru „securitatea naţională a informaţiilor”. Autorităţile locale acuză de mult timp Beijingul de acţiuni din „zona gri”, un concept de relaţii internaţionale care se referă la tacticile ostile, inclusiv atacurile cibernetice, care nu merg până la o declaraţie de război. Beijingul revendică suveranitatea asupra arhipelagului Taiwan.
Asistentul AI DeepSeek, care poate fi descărcat gratuit, a devenit disponibil în SUA şi concurează direct cu produse precum ChatGPT de la OpenAI şi Gemini de la Google. Aplicaţia a ajuns rapid pe primul loc în Apple App Store, detronând ChatGPT la începutul săptămânii şi menţinându-se în frunte până vineri.
Puterea şi eficienţa DeepSeek au provocat turbulenţe pe pieţele financiare din SUA, afectând în special acţiunile giganţilor din domeniul semiconductorilor, Nvidia şi Broadcom, care au crescut semnificativ în valoare datorită vânzării de procesoare avansate pentru modele de inteligenţă artificială.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.