Taiwanul organizează exerciții militare masive, în timp ce tensiunile cu Beijingul cresc
În scene simulate, un inamic ostil încearcă să preia controlul asupra unei căi navigabile cheie din apropierea capitalei taiwaneze. Atacând de pe mare și din aer, forțele invadatoare vizează gura de vărsare a râului Tamsui de pe coasta de nord a insulei – un estuar strategic care oferă acces direct la centrul Taipei.
Ca răspuns, armata taiwaneză mobilizează avioane și tancuri ale Indigenous Defense Fighter (IDF), în timp ce trupele terestre detonează explozibili pentru a opri înaintarea.
Scenele fac parte din exercițiile Han Kuang, care durează o săptămână și se desfășoară în Taiwan și în insulele sale periferice până vineri, relatează CNN.
Evenimentul anual se desfășoară din 1984 și implică toate ramurile armatei taiwaneze – inclusiv forțele sale de rezervă – în efortul de a spori capacitățile generale de apărare.
În acest an, exercițiile au căpătat o semnificație mai mare pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de intențiile Chinei față de Taiwan – o insulă autonomă pe care Partidul Comunist de la Beijing o revendică ca fiind a sa.
Aceste îngrijorări au fost accentuate de invazia Rusiei în Ucraina. Beijingul nu a exclus folosirea forței pentru a prelua controlul asupra Taiwanului și a exercitat o presiune militară tot mai mare asupra insulei, trimițând avioane în zona de identificare a apărării aeriene autodeclarată.
Beijingul a reacționat, de asemenea, cu severitate la rapoartele conform cărora președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, ia în considerare o călătorie la Taipei, avertizând că armata chineză va „apăra cu hotărâre suveranitatea națională” dacă se va confrunta cu „forțe externe” care încurajează independența Taiwanului.
„China cere Statelor Unite să ia măsuri concrete pentru a-și îndeplini angajamentul de a nu susține «independența Taiwanului» și de a nu aranja ca Pelosi să viziteze Taiwanul”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Tan Kefei, ca răspuns la întrebările privind presupusa călătorie a lui Pelosi la Taipei.
„Dacă SUA insistă să își urmeze propriul curs, armata chineză nu va sta niciodată cu mâinile în sân și va lua cu siguranță măsuri ferme pentru a zădărnici orice interferență a forțelor externe și planurile separatiștilor pentru ‘independența Taiwanului’ și pentru a apăra în mod hotărât suveranitatea națională și integritatea teritorială”, a adăugat Tan.
Un exercițiu militar de o săptămână
Exercițiile Han Kuang sunt cele mai mari exerciții anuale cu trageri reale de acest tip desfășurate în fiecare an în Taiwan, o insulă de 24 de milioane de locuitori guvernată democratic.
Marți, sub privirile președintei taiwaneze Tsai Ing-wen, armata insulei a simulat un atac asupra bazei navale Su’ao, un important port militar din nord-estul Taiwanului, forțele sale jucând atât rolul de agresor, cât și cel de apărător.
Timp de două ore, avioanele Mirage 2000 și F-16 au încercat să intercepteze avioanele de război care invadau dinspre est; elicopterele s-au jucat de-a șoarecele și pisica cu submarinele; iar distrugătoarele cu rachete ghidate au tras cu tunuri, rachete și torpile asupra unei armade imaginare care se îndrepta spre țărm.
Exercițiile demonstrează „capacitatea și determinarea armatei noastre de a ne apăra țara”, a declarat Tsai în fața trupelor.
Este probabil ca armata chineză să se numere printre cei care vor manifesta cel mai mare interes față de modul în care se vor desfășura exercițiile.
Luni, o dronă chineză de luptă și de recunoaștere a zburat prin strâmtoarea Miyako din Japonia, înainte de a zăbovi în spațiul aerian din largul coastei estice a Taiwanului, potrivit unei traiectorii de zbor publicate de Ministerul japonez al Apărării.
Exercițiile sunt, de asemenea, concepute pentru a-i învăța pe rezidenți cum să reacționeze în cazul în care Taiwanul ar fi supus unui atac.
Luni după-amiază, timp de 30 de minute, traficul în Taipei a fost oprit, iar locuitorii s-au adăpostit în timp ce sirenele de raid aerian au răsunat în tot orașul. Exerciții similare au loc în tot Taiwanul pentru restul săptămânii.
Guvernul local al orașului Taipei a declarat că scopul exercițiilor de raid aerian a fost acela de a învăța publicul locația adăposturilor antiaeriene „în caz de război”.
O amenințare din ce în ce mai mare din partea Chinei
Atât SUA, cât și Taiwanul au avertizat că insula se află sub o presiune militară tot mai mare din partea Beijingului.
Acest lucru este parțial reflectat de numărul de ocazii în care China și-a trimis avioanele militare în zona de identificare a apărării aeriene autodeclarată de Taiwan – inclusiv 56 de avioane într-o singură zi, în octombrie anul trecut. Ca răspuns, Taiwanul a fost nevoit să trimită avioane de luptă, să emită avertismente radio și să desfășoare sisteme de rachete de apărare aeriană pentru a monitoriza activitățile.
Anul trecut, ministrul taiwanez al apărării, Chiu Kuo-cheng, a declarat că China ar putea fi capabilă să organizeze o invazie „la scară largă” până în 2025, adăugând că tensiunile militare dintre cele două maluri ale strâmtorii se află în punctul „cel mai grav” din cei peste 40 de ani de când a intrat în armată.
De atunci, invazia Rusiei în Ucraina – și refuzul Chinei de a condamna acțiunile Moscovei – au sporit speculațiile cu privire la intențiile Beijingului. Săptămâna trecută, directorul CIA, Bill Burns, a declarat că China a studiat îndeaproape invazia Rusiei în Ucraina pentru a calcula „cum și când” ar putea decide să invadeze Taiwanul. „Nu aș subestima determinarea președintelui Xi de a afirma controlul Chinei”, a declarat Burns.
Astfel de evaluări au pus în centrul atenției modul în care Taiwanul ar putea răspunde cel mai bine în cazul unei invazii.
Chang Yan-ting, care a fost fost comandant adjunct al forțelor aeriene din Taiwan, a declarat pentru CNN că Taiwanul trebuie să învețe de la Ucraina combaterea unei forțe invadatoare mai mari și să accelereze dezvoltarea capacităților de război asimetric.
În loc să se concentreze pe arme convenționale precum tancurile, el a spus că Taiwanul ar trebui să dezvolte și să achiziționeze noi rachete cu rază lungă de acțiune care ar putea lovi facilitățile militare ale Chinei în caz de război.
„Taiwanul este diferit de Ucraina prin faptul că suntem o insulă și dens populată, astfel încât ar fi dificil pentru locuitori să evacueze Taiwanul dacă izbucnește un război”, a declarat Chang.
Prin urmare, armata taiwaneză ar trebui să își concentreze strategia pe blocarea debarcării Armatei Populare de Eliberare a Chinei (PLA) în primul rând, mai degrabă decât să se retragă în interiorul țării și să riște bătălii în orașe dens populate.
„Ar trebui să prioritizăm o strategie de război asimetric care să împiedice Taiwanul să devină o zonă de război. Putem face acest lucru prin creșterea urgentă a capacităților noastre de atac cu rază lungă de acțiune, astfel încât să putem lovi ținte inamice și să le eliminăm forțele din provincia Fujian (din China) dacă lansează un atac sau dacă încearcă să traverseze strâmtoarea Taiwan”, a spus el.
„În acest fel, putem proteja cât mai mult posibil viețile cetățenilor noștri obișnuiți – precum și capitalul financiar pe care poporul nostru a muncit atât de mult pentru a-l construi pe teritoriul nostru în ultimele șapte decenii”, a mai afirmat Chang.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu