Taiwanul şi-a activat apărarea aeriană după ce 37 de avioane ale Chinei au intrat în zona sa de identificare
Taiwanul şi-a activat joi sistemele de apărare după ce 37 de avioane militare chineze au intrat în zona de apărare aeriană a insulei, unele dintre acestea zburând apoi în vestul Pacificului, în cea mai recentă incursiune aeriană masivă a Beijingului, relatează Reuters, citată de News.ro.
Ministerul taiwanez al Apărării a declarat că de la ora locală 5 dimineaţa (ora 00.00, ora României) a detectat 37 de avioane ale forţelor aeriene chineze, inclusiv avioane de luptă J-11 şi J-16, precum şi bombardiere H-6 cu capacitate nucleară, care au zburat în extremitatea sud-vestică a zonei sale de identificare a apărării aeriene (ADIZ).
ADIZ este o zonă mai largă pe care Taiwanul o monitorizează şi pe care o patrulează pentru a oferi forţelor sale mai mult timp pentru a răspunde la ameninţări.
Unele dintre avioanele chinezeşti au zburat spre sud-estul Taiwanului şi au traversat către vestul Pacificului pentru a efectua „antrenamente de supraveghere aeriană şi de navigaţie pe distanţe lungi”, a precizat ministerul într-un comunicat.
Taiwanul şi-a trimis avioanele şi navele pentru a supraveghea zona şi a activat sistemele de rachete terestre, a adăugat acesta, folosind formularea sa standard pentru modul în care răspunde la astfel de activităţi chinezeşti.
Ministerul Apărării din China nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
China, care consideră Taiwanul guvernat democratic drept teritoriul său, a efectuat în ultimii trei ani incursiuni regulate pe cerul din apropierea insulei, deşi nu în spaţiul aerian propriu-zis al acesteia.
China a finalizat miercuri o a doua fază a patrulelor sale aeriene comune cu Rusia deasupra Pacificului de Vest, după zborurile din ziua precedentă deasupra Mării Japoniei şi a Mării Chinei de Est, ceea ce a provocat îngrijorarea Japoniei cu privire la propria securitate naţională.
Laura Rosenberger, preşedinta Institutului American din Taiwan, care gestionează relaţiile neoficiale dintre Washington şi Taipei, se află în vizită în Taiwan în această săptămână. Luni, ea a declarat presei taiwaneze că Statele Unite au un interes de durată în menţinerea stabilităţii în strâmtoarea Taiwan şi că Statele Unite vor continua să înarmeze insula, o sursă de fricţiune constantă în relaţiile sino-americane.
În aprilie, China a organizat exerciţii miltiare în jurul Taiwanului, în urma unei vizite în Statele Unite a preşedintelui taiwanez Tsai Ing-wen.
Guvernul Taiwanului respinge revendicările de suveranitate ale Chinei şi afirmă că doar poporul insulei poate decide viitorul său.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu