Tajani: „Europa suveranistă capitulează în faţa dragonului chinezesc”.
Au început deja ciocnirile pe tema relațiilor dintre gigantul chinez și Europa, cu Italia în prima linie, având în vedere perspectiva unui acord iminent al Beijingul cu Roma, scrie Rainews, citată de Rador. Guvernul italian e prima țară din G7 care va adera la așa-numitul „Nou drum al Mătăsii“, promovat de Beijing ca o rețea de infrastructuri cu impact strategic asupra economiei mondiale.
„Sunt un suveranist european. În ceea ce privește tentativa de invazie chinezească în porturile, infrastructura și rețelele din Europa și Italia, mi se pare ciudat că cei care se numesc suveranişti îşi ridică mâinile și se predau invaziei chinezeşti“, a declarat președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, la Strasbourg în timpul unei conferinţe de presă cu premierul slovac Peter Pellegrini.
”Nu împărtăşesc alegerea Italiei de a semna un acord cu Beijingul. Nu sunt deloc de acord – continuă Tajani – cu alegerile guvernului italian care se predă în faţa invaziei chineze. Nu putem accepta: China îşi face interesele sale, însă Italia și Europa trebuie să-şi facă propriile interese”. Din acest motiv, astăzi Parlamentul European a aprobat „un text foarte important“ în această privință”.
„Pentru a fi și mai clar,“ Tajani precizează că nu este de acord cu „predarea tehnologiei 5G chinezilor și de asemenea, am multe îndoieli cu privire la acordurile pe care Italia intenționează să le semneze pentru Drumul Mătăsii“ .
Parlamentul european este preocupat de G5 made in China
Parlamentul European „își exprimă profunda îngrijorare“ faţă de riscurile de atac asupra securităţii informatice ce derivă de rețelele 5G dezvoltate de companiile chineze și avertizează statele membre asupra necesităţii „unui răspuns coordonat al UE“. Aceasta este poziția exprimată printr-o rezoluție prezentată de grupurile ALDE, S&D, PPE și Verzii și aprobată prin ridicare de mâini. Deputații europeni invită statele membre să se «abțină de la introducerea oricăror măsuri unilaterale disproporționate care ar fragmenta piața unică».
Huawei: ”Suntem pregătiţi să respectăm regulile europene”
”Suntem gata să respectăm orice fel de reguli care urmează să fie stabilite de către guvernele și comunitatea europeană”, a declarat Abraham Liu, vice-preşedinte Huawei pentru Europa, fiind intervievat de reporteri cu ocazia discursului său susţinut la deschiderea noului sediu de la Milano, în zona Lorenteggio, al gigantului hi-tech chinezesc. Odată cu apariția 5G, compania este „gata să se confrunte cu «provocarea socială», reprezentată de securitatea datelor: „Suntem încântaţi că 5G va juca un rol important în digitalizare pentru fiecare tip de industrie în următorii ani. Din acest motiv înțelegem preocupările fiecărui consumator și client legate de securitate, aceasta fiind „o problemă pe care o împărtăşim la toate nivelurile. Este o provocare socială”.
Tria: ”Furtună într-un pahar cu apă”
Potrivit ministrului economiei, Giovanni Tria, polemicile dintre guvernul italian și SUA cu privire la semnarea unui memorandum de înțelegere („Memorandum of Understanding ) între Roma și Beijing legat de inițiativa strategică ”Noul drum al Mătăsii”, sunt ”o furtună într-un pahar cu apă”.
”Se creează foarte multă confuzie în jurul acestui acord, care nu este un acord, ci un „memorandum de înțelegere“ din câte știu, în care reafirmăm principii de colaborare şi cooperare economică și comercială prezente în toate documentele europene” a spus Tria.“Desigur, – a spus ministrul – nu se schimbă nicio regulă economică şi comercială, lucru care de altfel nu ar fi de competenţa Italiei, deoarece comerțul internațional este o competență europeană. Cred – a remarcat ministrul- că se face un pic de „furtună într-un pahar cu apă„.
Salvini: ”nu avem prejudecăţi, însă suntem prudenţi”.
”Drumul Mătăsii cu China? Nu avem prejudecăţi, suntem doar prudenţi”, a mărturisit agenţiei Ansa liderul partidului Liga Nordului, Matteo Salvini, cu ocazia turului electoral din regiunea Basilicata. ”Nu avem prejudecăți – a adăugat el -. Salutăm sprijinul și deschiderea piețelor pentru companiile noastre. Cu toate acestea, nu am vrea să devenim o colonie. S-a văzut în multe cazuri că după ce a investit, China și-a deschis piaţă în țara care a găzduit-o. Prin urmare, suntem extrem de prudenți“, a conchis Salvini.
Foto: Parlamentul European
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii