G4Media.ro

Talcul, clasificat drept „probabil cancerigen” pentru oameni de către agenția OMS

Sursa foto: Unsplash / Elahe Motamedi

Talcul, clasificat drept „probabil cancerigen” pentru oameni de către agenția OMS

Talcul a fost clasificat drept „probabil cancerigen” pentru oameni de către agenția pentru cancer a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), transmite Euronews.

Un grup de lucru format din 29 de oameni de știință din 13 țări s-a reunit la Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) din Lyon, Franța, și și-a publicat concluziile în The Lancet Oncology săptămâna trecută.

Clasificarea reprezintă „al doilea cel mai înalt nivel de certitudine că o substanță poate provoca cancer”. Clasificarea anterioară a talcului a fost „posibil cancerigen”.

Talcul a fost clasificat „pe baza unei combinații de dovezi limitate privind cancerul la om (pentru cancerul ovarian), dovezi suficiente privind cancerul la animalele pentru experimente și dovezi mecaniciste puternice conform cărora talcul prezintă caracteristici-cheie ale substanțelor cancerigene în celulele primare umane și în sistemele experimentale”, a declarat grupul de experți într-un comunicat de presă.

Concluziile lor s-au bazat pe mai multe studii care arată un risc crescut de cancer ovarian la femeile care folosesc pudră de talc în zona genitală, dar o legătură de cauzalitate „nu a putut fi stabilită pe deplin”.

În rândul populației generale, talcul este cel mai bine cunoscut ca pudră albă pentru copii, dar mineralul este, de asemenea, o componentă comună în produsele de machiaj și de îngrijire a pielii.

De asemenea, oamenii pot fi expuși la pudră atunci când aceasta este extrasă, măcinată sau prelucrată sau când se fabrică produse din ea.

Preocupări cu privire la contaminarea cu azbest

Talcul și azbestul sunt două minerale naturale care se găsesc în imediata apropiere a Pământului.

Această asociere strânsă în timpul formării poate duce la contaminare atunci când talcul este extras și prelucrat.

Azbestul este o substanță cancerigenă cunoscută atunci când este inhalată, iar îngrijorările cu privire la contaminarea cu azbest a produselor din talc au apărut încă din anii 1970, conform unei note a Administrației americane pentru alimente și medicamente (FDA) publicată în aprilie.

Compania farmaceutică Johnson & Johnson s-a confruntat cu mii de procese în SUA legate de produsele sale din pudră de talc și de contaminarea acestora cu azbest.

Noua evaluare a experților s-a concentrat asupra talcului care nu conține azbest, se arată în declarația IARC, însă „contaminarea talcului cu azbest nu a putut fi exclusă în majoritatea studiilor”.

O mulțime de incertitudini

Kevin McConway, profesor emerit de statistică aplicată la Open University din Marea Britanie, a precizat într-o declarație publicată de Science Media Centre că, atunci când IARC clasifică o substanță în această serie de publicații, nu spune nimic în mod specific despre faptul dacă expunerea la substanța respectivă crește riscul de cancer, la om.

„În schimb, acestea urmăresc să răspundă la întrebarea dacă substanța are potențialul de a provoca cancer, în anumite condiții pe care IARC nu le specifică”, a spus el, adăugând că „nu există o dovadă că utilizarea talcului provoacă un risc crescut de cancer”.

Un alt expert a declarat că, chiar dacă legătura observată ar fi cauzală, riscul asociat ar fi foarte mic.

„Există încă multe incertitudini”, a afirmat McConway într-o declarație.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ideal pentru îngrijirea bebelușilor după baie!!!