G4Media.ro

Talibanii afirmă că vor să protejeze patrimoniul milenar al Afganistanului, după ce…

Credit line: Wakil KOHSAR / AFP / Profimedia

Talibanii afirmă că vor să protejeze patrimoniul milenar al Afganistanului, după ce primul lor regim a dinamitat uriașele statui ale lui Buddha din Bamiyan

Martie 2001. Talibanii au dinamitat uriașele statui ale lui Buddha din Bamiyan, șocând întreaga lume. Reveniți la putere 20 de ani mai târziu, talibanii spun acum că vor să facă mai mult pentru a păstra patrimoniul milenar al Afganistanului, chiar și când vine vorba de relicve preislamice, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

„Toată lumea are obligația de a proteja, monitoriza și păstra cu fermitate” aceste relicve, care fac parte din “identitatea și cultura bogată” a Afganistanului, au anunțat talibanii în februarie 2021, chiar înainte de revenirea lor la putere în vara următoare, stârnind scepticismul multor observatori.

De atunci, numărul descoperirilor arheologice, în special budiste, a crescut.

În provincia Laghman, la est de Kabul, au fost dezgropate nișe sculptate în stânci uriașe în satul Gowarjan, despre care se crede că datează din Imperiul Kushan (secolele I-III) și că au fost folosite ca pivnițe. Mai departe, au fost găsite inscripții Brahmi într-o peșteră, împreună cu o lespede scobită folosită pentru a extrage vin.

„Se spune că istoria afganilor datează de 5.000 de ani, iar aceste zone antice dovedesc acest lucru. Au existat locuitori aici”, a declarat pentru AFP Mohammed Yaqoub Ayoubi, șeful Departamentului provincial de Cultură și Turism.„Indiferent dacă au fost musulmani sau nu, ei au avut un regat aici”, adaugă el, iar “Emiratul Islamic” – numele dat de talibani statului lor – acordă “multă atenție” conservării acestor situri.

În Ghazni, statuetele budiste descoperite recent trebuie „protejate și transmise generațiilor viitoare, deoarece fac parte din istoria noastră”, a declarat pentru AFP Hamidullah Nissar, șeful serviciului de informare și cultură din această provincie situată la sud-vest de Kabul.

În urmă cu 25 de ani, aceste figurine ar fi avut o cu totul altă soartă.

“Un entuziasm neașteptat”

Mullahul Omar, fondatorul și liderul suprem al talibanilor, ordonase distrugerea tuturor statuilor budiste pentru a împiedica revenirea la „idolatria” preislamică.

Câteva zile mai târziu, giganticii Buddha din Bamiyan, în centrul țării, sculptați într-o stâncă în urmă cu mai bine de 1.500 de ani, au fost pulverizați, fără ca strigătele de oroare din străinătate să-i miște pe talibani.

„Când s-au întors, am crezut că nu vor avea niciun respect pentru siturile istorice”, își amintește Mohammed Nadir Makhawar, directorul pentru conservarea patrimoniului din Laghman, care deținea deja această funcție în timpul republicii răsturnate.

„Dar putem vedea că le apreciază”, asigură el.

În decembrie 2021, talibanii au redeschis Muzeul Național din Kabul, pe care îl jefuiseră anterior. În anul următor, ei înșiși au cerut Fundației Aga Khan pentru Cultură (AKTC) să păstreze orașul budist milenar Mes Aynak, situat pe o mină de cupru care urmează să fie exploatată de un consorțiu chinez.

„A fost neașteptat”, recunoaște  AKTC-Afganistan, Ajmal Maiwandi, care merge până la a vorbi de “entuziasm” din partea autorităților.

„Cred că talibanii au înțeles în ce măsură distrugerea budelor din Bamiyan le-a afectat reputația”, spune Valéry Freland, directorul Aliph, Alianța internațională pentru protecția patrimoniului în zonele de conflict.

„Astăzi, ei par să fie preocupați de conservarea patrimoniului material în toată diversitatea sa”, adaugă el. „De la sosirea talibanilor, am putut să continuăm să lucrăm”.

“Prudență”

De la primul lor regim (1996-2001), Afganistanul a semnat mai multe convenții privind patrimoniul. Și, din 2016, distrugerea acestuia poate duce la urmăriri internaționale pentru crime de război.

Pentru guvern – care încă nu este recunoscut de nicio altă țară din lume – acest patrimoniu este „o potențială pârghie pentru dezvoltarea turistică și economică a țării”, afirmă un expert în domeniu, sub rezerva anonimatului.

Autoritățile talibane, notează el, trebuie să facă față lipsei de resurse și fugii „elitei arheologice și patrimoniale” în urma revenirii lor la putere.

De asemenea, ele trebuie să facă față jafurilor persistente din cel puțin treizeci de situri, potrivit unui studiu al Universității din Chicago publicat în revista americană Science la sfârșitul anului 2023.

În micul muzeu Laghman, statuetele delicate găsite anul trecut în curtea unei ferme, între vaci și capre, sunt protejate doar de ziare și o pungă de plastic.

Ayoubi recunoaște că are nevoie de ajutor pentru a le conserva și a le studia.

În Afganistan, care a fost deja sfâșiat de patru decenii de război, „situația se poate schimba rapid” și necesită un „optimism prudent”, subliniază Maiwandi de la AKTC.

Și anumite aspecte rămân sensibile: deși autoritățile au permis organizațiilor de conservare a patrimoniului să renoveze sinagoga din Herat, în vestul țării, acestea sunt reticente în a deschide ușile presei.

În plus, experții intervievați de AFP subliniază că patrimoniul imaterial – muzică, dans, folclor – rămâne o linie roșie insurmontabilă pentru talibani și viziunea lor ultra-rigoristă asupra islamului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.