Tânărul care a așteptat doi ani un transplant de plămâni a murit după ce PSD a rupt legăturile cu clinicile europene care puteau face transplant
Călin Farcaş, un tânăr de 29 de ani care aștepta de doi ani un transplant de plămâni, a murit marți, transmite Digi 24. Situația e cu atât mai incredibilă cu cât tânărul strânsese banii necesari unui transplant în urma unei campanii publice, dar el nu a fost primit de clinica AKH din cauza atacurilor dure ale șefilor din sănătate din România la adresa medicilor austrieci.
Tânărul Călin Farcaș a aşteptat doi ani un transplant de plămân care nu a putut avea loc deoarece ţara noastră nu şi-a mai prelungit înţelegerea cu Eurotransplant, instituția prin care se făceau operaţii la Spitalul AKH din Viena. În lipsa unui acord, pentru Călin nu a fost disponibilă nici varianta unei operaţii plătite, deşi strânsese bani.
Reamintim că din 2016 a început un uriaș scandal în jurul transplantului de plămâni din România. Un grup de politicieni, în frunte cu Gabriela Firea și fostul ministrul al Sănătății Florian Bodog, a luat decizia să facă un program de transplant în România, la spitalul Sfânta Maria din București. A urmat o întreagă odisee din cauza lipsei condițiilor, iar fostul ministrul Vlad Voiculescu arăta că există suspiciuni serioase că Spitalul Clinic Sfânta Maria a fost acreditat pentru transplant de plămân sub presiune politică.
Au urmat atacuri dure la adresa spitalului vienez AKH, în urma căruia Austria a refuzat să mai facă transplanturi pentru pacienții români.
Momentul decisiv a fost în decembrie 2016, când Narcis Copcă, managerul Spitalului Sfânta Maria, a trimis spitalului AKH o scrisoare extrem de dură, în termeni jignitori. În scrisoarea publicată de jurnalista Paula Rusu, Copcă scria către spitalul vienez: ”Vă informăm că nu sunteţi bineveniţi pe 8 şi 9 decembrie să faceţi o vizită oficială sau neoficială la Spitalul Sfânta Maria din Bucureşti. Dacă nu veţi respecta rugămintea noastră, o să considerăm atitudinea dumneavoastră ca o lipsă de respect, că nu doriţi o colaborare bună şi onestă şi că vă amestecaţi voit în politicile de sănătate publică naţionale. Aşa că, vom fi nevoiţi să acţionăm în consecinţă, să deschidem o anchetă oficială şi să informăm publicul.”
Așa s-a ajuns în acest moment ca în România să funcționeze un spital care a făcut în mai mult de un an doar două transplanturi de plămâni, iar restul cazurilor să fie practic fără speranțe.
”Călin a murit la 28 de ani. Călin nu a putut fi salvat de câteva mii de donatori privați. Călin ar fi putut fi salvat de statul român. Călin avea nevoie de transplant de plămâni. Avem un centru care funcționează – a făcut deja două transplanturi. Acreditat ilegal, fără medic specialist în transplant pulmonar angajat, să punem astea toate în paranteză acum. Un centru care a făcut două transplanturi cu un medic voluntar din Germania nu va putea însă niciodată gestiona cazuri complexe, iar cazul lui Călin era un caz complex. Pentru asta, aveam nevoie de o relație cu Eurotransplant și cu un centru mare cu experiență din străinătate. Așa cum au ungurii, așa cum au cehii, așa cum are orice țară care își respectă cetățenii. La noi, această relație cu centrul care ne-a salvat peste 40 de români în ultimii 10 ani a fost distrusă. Anul trecut, AKH a operat un singur pacient român, un pacient care a și murit mai târziu într-un spital în România”, a declarat pentru G4Media.ro fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.
Călin, tânărul din localitatea Teliu care avea nevoie de transplant pulmonar, reuşise în aprilie, în doar cinci zile de când a fost deschisă o pagină de donaţii pentru el, să mobilizeze mii de oameni care au adunat întreaga sumă necesară pentru intervenţia de care are nevoie. Plin de speranță că are o nouă şansă la viaţă, tânărul mărturisea într-un interviu pentru Digi24: „După atâtea lucruri minunate – şi într-un timp atât de scurt – care mi s-au întâmplat, simt că nu mă mai poate împiedica nimic să îmi îndeplinesc ţelul. Am simţit că trăim o minune. S-a întâmplat să trăim o minune împreună. (Te aşteptai să se adune banii aşa repede?) Sincer nu. Îi spuneam mamei mele, la început, când am văzut în conturi, 11 euro aveam, când am văzut că s-au strâns 11 euro, i-am spus mamei te rog, adună lucrurile că în cel mai scurt timp plecăm. Mă bucur din suflet că mi-au înţeles disperarea cu care am apelat la ei”.
Cu banii adunaţi, Călin voia să meargă la o clinică din India pentru a face transplantul, dar s-a lovit de alte dificultăți. El a decedat în cursul nopții de luni spre marți la Institutul Marius Nasta din București, unde era internat. Nu se afla nici măcar pe o listă de așteptare pentru transplant. În cele din urmă, în data de 2 mai, Călin anunța pe Facebook că a găsit o clinică în India. Era foarte greu însă să facă documentele și transportul, dar păstra speranța. În cele din urmă, a ajuns la Institutul Marius Nasta din Capitală, acolo unde a decedat. Institutul este așteptat să anunțe care era starea de sănătate a tânărului în ultimele zile.
Foto: Captură Digi 24
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
25 comentarii