
Tancurile germane Leopard 2 eșuează pe câmpul de luptă din Ucraina
Apreciatele tancuri Leopard 2 ale Germaniei eșuează pe câmpul de luptă din Ucraina, potrivit unei evaluări a Ministerului german al Apărării, scrie The Telegraph.
Într-o transcriere clasificată a unei întâlniri între un atașat german al apărării staționat la Kiev și aproximativ 200 de soldați Bundeswehr, diplomatul a dezvăluit dificultățile cu care se confruntă ucrainenii în operarea armamentului greu.
Optsprezece tancuri Leopard 2 din dotarea de bază a Bundeswehr au ajuns în Ucraina în 2023, după luni de tergiversări din partea cancelarului Olaf Scholz și după o dezbatere publică națională intensă cu privire la oportunitatea ca Berlinul să trimită arme grele Ucrainei.
Scholz a fost în cele din urmă de acord să facă acest lucru după ce administrația Biden a fost de acord să trimită tancuri Abrams, iar sentimentul public din Germania a început să se schimbe în favoarea Ucrainei.
Dar, acum, soldații ucraineni constată că tancul Leopard 2 are o utilizare limitată, se arată în transcriere, care a fost obținută de trei instituții media germane.
Unele dintre probleme au legătură cu modul în care se schimbă războiul în sine.
Leopard 2 sunt vulnerabile la atacurile dronelor, ca și tancurile în general, se arată în documentul citat. Cu toate acestea, designul complicat al Leopard 2 îl face dificil de reparat pe câmpul de luptă, ceea ce înseamnă că Leopard-urile avariate trebuie trimise la echipe specializate din vestul Ucrainei sau chiar să meargă până în Polonia pentru a fi reparate și întreținute.
În multe cazuri, problemele Leopard 2 au forțat batalioanele ucrainene să le folosească mai ales ca artilerie.
„Principala problemă cu Leopard 2 oferite Ucrainei este că sunt prea puține. Dacă unul sau două trebuie reparate, o mare parte din ceea ce are Ucraina este brusc scoasă din funcțiune pentru o perioadă”, a declarat Sergej Sumlenny, director general al Centrului european pentru inițiative de reziliență, cu sediul la Berlin.
Acesta a efectuat călătorii aproape lunare pe linia frontului începând din 2022. Acesta a adăugat: „De asemenea, Leopard 2 nu au fost concepute pentru câmpul de luptă ucrainean. Ele funcționează bine atunci când au un sprijin aerian bun, dar Ucraina nu dispune de acest lucru”.
Sumlenny a afirmat că și gândirea postbelică germană joacă un rol. „Au fost proiectate de o generație de producători germani care nu văzuseră războiul și, prin urmare, au avut tendința de a supracomplica sistemul”.
„Sistemele mai vechi, concepute în anii 1960 de cei care chiar au văzut războiul, sunt mult mai utile pe câmpul de luptă, dar au o armură mai slabă”.
Experții în apărare din Germania spun că experiența Ucrainei pe câmpul de luptă oferă lecții clare pentru achizițiile proprii ale țării, în special dacă Rusia alege să testeze NATO.
Purtătorul de cuvânt al Partidului Verde german pentru apărare, Sara Nanni, a declarat că o lecție clară este că țara trebuie pur și simplu să aibă mai multe sisteme disponibile. „Nu mai putem gândi în cantități atât de mici. Trebuie să presupunem că vehiculele au o lungă perioadă de nefuncționare după ce au fost avariate și pur și simplu trebuie să fie întreținute.”
Germania este al doilea cel mai mare furnizor de echipamente militare către Ucraina, după SUA. Documentul citat identifică, de asemenea, alte probleme cu sistemele furnizate de Germania, menționând că chiar și echipamentele care funcționează bine – cum ar fi mijloacele de apărare aeriană – au suferit din cauza stocurilor insuficiente de muniție.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.