G4Media.ro

Tánczos Barna: Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului nu are capacitatea de a…

sursa : Facebook

Tánczos Barna: Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului nu are capacitatea de a interveni cu specialişti pentru decontaminarea şi ecologizarea zonelor poluate

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna, a declarat luni, la Oradea, că în prezent Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului nu are capacitatea de a interveni cu specialişti pentru decontaminarea şi ecologizarea zonelor poluate, aşa cum nu există nici cadrul legal sau fonduri pentru asemenea intervenţii.

Tánczos Barna a fost întrebat în conferinţă de presă care sunt demersurile pe care Ministerul Mediului le va face în urma cazului de la Sâniob, unde comisarii de mediu bihoreni au descoperit, în aprilie, aproape 200 de tone de gunoaie din materiale textile, plastic şi cauciuc în curtea unei firme din această comună. Cel puţin zece TIR-uri de gunoaie din Italia au fost aduse aici ilegal şi depozitate în condiţii precare şi insalubre, situaţie în care comisarii de mediu au făcut sesizare penală.

„Problema de la Sâniob este în atenţia mea de câteva lui. Şi le cer colegilor mei din minister de câteva săptămâni bune să-mi ofere soluţii pentru ecologizarea unor situri care prezintă contaminări, poluări, în urma unor fapte penale sau ilegalităţi comise de persoanele fizice sau juridice. Avem mai multe situaţii similare la nivel naţional. La momentul acesta există doar o soluţie teoretică prin care Agenţia pentru Protecţia Mediului ar trebui să intervină şi să soluţioneze problemele de genul Smârdan, de la graniţa dintre judeţele Tulcea şi Galaţi, unde zeci de mii de tone de deşeuri de origine animală au fost împrăştiate pe câmp. Sau contaminări în urma unor activităţi nelegale cu deşeuri. În momentul de faţă, Agenţia nu are capacitatea de a interveni cu o echipă de specialişti pentru decontaminare, ecologizare. Pe de o parte, nu au fost prevăzute niciodată fonduri pentru asemenea intervenţii, pe de altă parte, este reglementată doar sumar problema asigurării de mediu pentru acele companii unde se pot întâmpla asemenea situaţii”, a precizat ministrul.

El a spus că se discută cu Ministerul Justiţiei un pachet de măsuri privind procedurile de cercetare penală în asemenea situaţii, menţionând că infracţionalitatea pe mediu are o caracteristică ieşită din comun şi care nu se compară cu niciun alt domeniu, deoarece probele dispar foarte repede. Iar probarea unor fapte penale, dacă nu se face imediat, în momentul contaminării, ulterior este foarte greoaie sau chiar imposibilă. Din acest motiv, a subliniat ministrul, multe dosare de cercetare penală se închid fără trimitere în judecată sau cei care sunt trimişi în judecată scapă fără pedeapsă.

„Sper ca din acest dialog cu Ministerul Justiţiei, unde domnul ministru ne este de un real sprijin, la fel ca şi echipele de la Ministerul Public şi de la Poliţie, să putem genera un pachet de act normativ care, pe de o parte, vine să pună în practică cele asumate prin Programul de guvernare şi, pe de altă parte, răspunde la foarte multe întrebări tehnice, punctuale, care vin din partea colegilor de la Garda forestieră, de la Garda de mediu, de la Agenţie”, a precizat Tanczos Barna.

Prefectul judeţului Bihor a reclamat faptul că în judeţ au apărut în ultimul an alte 55 de depozite temporare de deşeuri, pe lângă cele 10 existente, care nu îndeplinesc minime condiţii de salubritate şi siguranţă. Potrivit ministrului, acestea au fost autorizate de Agenţia judeţeană de Mediu.

„Azi dimineaţă am primit răspunsul că legea nu permite o abordare mai strictă şi mai severă. Ceea ce vă pot promite este că aceste locaţii vor fi verificate una câte una şi documentaţiile lor, de asemenea. La Sâniob, s-a constatat pe procedura de autorizare o discrepanţă între două faze care ar trebui să se refere strict la aceleaşi coduri CAEN. Şi la Agenţia de Mediu s-a greşit. Nu s-a autorizat ceea ce s-a cerut sau ceea ce s-a avizat la început. Aceste greşeli procedurale îmi dau de gândit”, a afirmat ministrul Mediului, conform Agerpres.

Sursa Foto: Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Mai degrabă niște inițiative strategice de supraveghere si prevenție impreuna cu MAI decât cu MJ.

  2. Motivul pentru care Romania a ajuns groapa de gunoi nu numai a Europei, asta este: „Azi dimineaţă am primit răspunsul că legea nu permite o abordare mai strictă şi mai severă.” Lipsa unei legislatii adaptata la agresivitatea actului infractional vis a vis de tot ce inseamna mediu si protectia sa, precum si coruptia/coruptibilitatea specific natiei, fac din Romanica noastra cea de toate zilele, paradisul gunoaielor mondiale! Trist dar adevarat.

  3. Romania, plina de gunoaie din Deltă până-n creierul munților. România tara-gunoi cu oameni-gunoi.

  4. De la infiitare agentiile de mediu sunt niste simpli birocrati, activitatea lor se rezuma la avize, autorizatii si ridicat din umeri, adica raspunsuri la petitii, activitayea curenta ar trebui automatizata, avize electronice….in rest activitatea principala, protectia mediului se face pe teren….problema depozitelor neconforme, a siturilor contaminate istoric, e de cand lumea, lasati dracu programele electorale precum piste de biciclete, rabla pentru electrocasnice, limitati OTR-urile, terminati cu finantarea mascata a ONG-urilor pe hartii si investiti banii din Fondul de mediu in protectia mediului si controlul poluarii,…

  5. Ministerul nu are capacitate, Agenția de Mediu nu are capacitate, Garda de Mediu nu are capacitate…..
    Mă, dar pentru ce avem instituții de formă și fără fond?! Mă disperați, fi-r-ați ai dracului cu statul vostru mafiot!

  6. Bai Tancos daca nu ai ce-ti trebuie cere sa-ti dea de la ai tai, din Ungaria…ca voi aveti de toate…

  7. Cred și eu!!!!!
    Misiunea ta este să ‘extragi’ urșii…..
    Atât 🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢

  8. ISI PUNE CINEVA INTREBAREA DE CE, DE CAND A VENIT ACEST INDIVID CU AGENDA „URSII” S-AU INMULTIT CAZURILE CU URSI SI S-A DECLANSAT O CAMPANIE IN MEDIA ?
    OARE UNELE DIN CAZURILE CU URSI SUNT REZULTATUL UNOR ACTIUNI ALE CELOR INTERESATI?

  9. Se poate face cate ceva. Nu toate desurile vin cu tirul, avem si noi destula mizerie la noi in tara, pe care o aruncam pe unde putem. In ceea ce priveste deseurile din constructii se poate face cate ceva. Cel ce construieste ori demoleaza are, teoretic, o autorizatie. Aceasta autorizatie nu trebuie sa mai fie teoretica. Continutul acestor autorizatii este, prin lege, public si trebuie sa se impuna primariilor sa afiseze atat lista cu autorizatii cat si continutul lor pe site-ul fiecarei primarii. Sunt primarii care fac asta deja. Asa pot fi identificati, chiar cu ajutorul localnicilor, cei ce arunca pe camp deseurile din demolari. Pentru asta trebuie sa se miste din birouri „inginerii” din primarii dar si „inspectorii” in constructii, dar mai sanatos e sa ca intai sa fie dati toti afara si inlocuiti, ca ei nu au facut nimic in toti anii astia ca sa previna dezastrul in care suntem. Asta inseamna colaborare cu MJ ca sa se inaspreasca pedepsele dar si cu ministerul de care tine domeniul constructiilor care sa-i scoata pe teren pe domnii din primarii si inspectorate care se ocupa doar cu hartii. Alegi voi de care.

  10. „”Aceste greşeli procedurale îmi dau de gândit”, a afirmat ministrul Mediului, conform Agerpres.” Iti dau de gandit? Pai zboara-i pe vinovati afara in plm de neghiob! A, stai ca nu poti, ca fiecare e pila cuiva si tu n-ai atata sange-n instalatie nene!