G4Media.ro

Tanczos Barna: Astăzi, România nu este pregătită să treacă pe sistem de…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Tanczos Barna: Astăzi, România nu este pregătită să treacă pe sistem de încălzire pe energie electrică/ Necesită investiţii uriaşe şi timp de ordinul zecilor de ani probabil

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, afirmă că la acest moment România nu este pregătită să treacă la încălzirea pe bază de energie electrică, el apreciind că pentru folosirea acestei surse pentru încălzire este nevoie de „investiţii uriaşe”, care se pot face pe parcursul a decenii, transmite News.ro.

„Astăzi, România nu este pregătită să treacă pe sistem de încălzire pe energie electrică. (…) Ar trebui să-şi propună. Pentru mediu ar fi bine, dar sunt conştient de faptul că pentru acest lucru este o dezvoltare a reţelelor, dezvoltare care o să necesite investiţii uriaşe şi timp de ordinul zecilor de ani probabil pentru că sistemul actual nu a fost gândit pentru aşa ceva. România s-a bazat foarte mult pe cărbune, s-a bazat foarte mult pe gaz”, a afirmat ministrul Mediului, luni seară, la Digi 24.

El a arătat că, în timp ce blocurile de locuinţe vor trebui să renunţe la centralele individuale de apartament, locuinţele individuale nu au altă variantă decât cea a centralei pe lemne sau pe gaz.

În ceea ce priveşte blocurile vechi de locuinţe, autorităţile nu şi-au propus să introducă „din momentul de faţă” restricţii privind montarea de centrale individuale de apartament.

„Nu îmi propun ca aceste reguli să fie aplicate blocurilor vechi. (..) Regulile trebuie să se aplice la construcţiile noi, acesta este obiectivul meu”, a adaugat ministrul.

El a susţinute că în mediul rural, unde nu există reţele de gaz natural, preţul pentru încălzirea cu energie electrică ar fi unul extrem de mare, iar în acest context rămâne varianta lemnului de foc „care nu poate fi scos din balanţa energetică naţională”, dar există şi varianta folosirii pompelor de căldură.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. De ce n-a investit PSD, în cei peste 20 de ani în care a fost la putere? Nu contează, veţi vota PSD din nou.

  2. Trebuie să se renunțe la demența asta cu „înverzirea” nu aduce decât sărăcie și lipsuri, în timp ce China profită din plin și se impune ca superputere FIX cu banii risipiți de europeni pe prostii irealizabile!

  3. România va fi slugă a rușilor etern, mulțumită votanților USL-AUR!

  4. Retorica pro vaccin! Aș

  5. Ce băieți deștepți sunt maghiarii…Romanii nu sunt pregătiți pentru Schengen, nu sunt pregătiți pentru euro, nu sunt pregătiți pentru SUA fara vize, nu sunt pregătiți decât pentru a fi jefuiți si tâlhariti.

  6. Lumea vestica Renunta la incalzirea pe energie electrica! Isi arde gunoaiele si tot apa calda trimite spre cartiere de vile sau blocuri. Doua probleme mari ale oraselor din tara, dintr-o lovitura, si ce curat este in toate zonele care au de-a face cu gunoaie! Uzine de procesare moderne, curate. Sortare peste stortare.
    Barna, mai viziteaza si tu alte tari, vezi cum se rezolva modern. Dar nu vrei, gunoierii vor sa detina forta si monopolul si voi jucati sarba cu ei in caruta leeenta care este Romania. Tāgādām, tagadam, tagadam.

  7. Pai nu, 32 de ani de băieți (deștepți), PSD-ism și PSD-eală.

  8. Pacaliciule, nu mă obligi tu pe mine sa stau in frig, fara centrală pe gaz in mijlocul orașului. Bloc nou sau vechi, noi nu avem alte opțiuni. Încăpățânarea ta trădează interesele personale sau de grup și apetența spre șpagă ori agenda ascunsă.

  9. Nu ai cum folosi centrale electrice (24A) ptr. încălzire când blocul tău are siguranțe de 16A. Nu poți sa schimbi toata infrastructura (cabluri , transformatoare , etc.)este imposibil. La blocuri noi da se poate face prin lege creșterea cu cit nu știu, daca mai pui si mașina electrica la încărcat pe fast (A mare) legi blocul direct la transformatoare de medie tensiune. Dar e posibil cu 1000 de miliarde de euro in 20 de ani , bineînțeles costurile se vor vedea la populație in prețul energiei electrice.