G4Media.ro

Tanczos Barna, despre programul pentru panouri fotovoltaice: Până în 2024 am putea…

Sursa foto: Pixabay

Tanczos Barna, despre programul pentru panouri fotovoltaice: Până în 2024 am putea aloca până la un miliard de euro pentru acest program/ Vom porni ediţia 2022 sper că undeva în aprilie

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, afirmă că îşi doreşte alocarea unui miliard de euro până în anul 2024 pentru programul prin care populaţia poate cumpăra, cu sprijin de la stat, panouri fotovoltaice. El dă asigurări că pentru anul în curs există fonduri, iar bugetul poate fi suplimentat, programul urmând a începe, cel mai probabil, în luna aprilie.

„Vom porni ediţia 2022 sper că undeva în aprilie. Vreau să avem un parteneriat cu autorităţile publice locale. Până în 2024 am putea aloca până la un miliard de euro pentru acest program, cinci miliarde de lei în trei ani de zile”, a afirmat ministrul Mediului, marţi seară, la Digi 24 și citat de News.ro

Tánczos Barna a precizat că nu doar că pentru anul în curs există fonduri pentru implementarea tuturor cererilor depuse, dar „chiar sunt bani mai mulţi, putem asigura mai mulţi bani pentru acest program”.

El a menţionat că a propus autorităţilor locale să facă parteneriate în cadrul acestui program pentru panouri fotovoltaice.

„Sper să găsim o soluţie administrativă, legală, să mergem împreună, pentru că altfel este aproape imposibil ca printr-o autoritate centrală să implementeze un program de câteva sute de milioane”, a adăugat Tánczos.

Ministrul a precizat nu ar fi nevoie de participarea din punct de vedere financiar a autorităţilor locale la acest program, acesta urmând a fi finanţat de către minister.

În ceea ce priveşte programul dedicat caselor eficiente energetic, ministrul a susţinut că acest program „a pornit destul de greu”, programul fiind unul „destul de complex”.

„Eu m-aş concentra în prima jumătate a anului pe fotovoltaice, unde lucrurile sunt simple şi eficienţa şi impactul este imediat (…) Putem veni cu programul de a instala pe sute de mii de case panouri fotovoltaice”, a adăugat ministrul. (Sursa: News.ro)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Programul in actuala forma este o frauda.

  2. Programul este nesustenabil si anarhic, nu ajuta la siguranta crizei energetice. Funcționează dupa soare iar peste 20 de ani trebuie schimbate si reciclate.

    • Ba functioneaza. Produci vara, surplusul il vinzi, iar iarna cheltui banii castigati ca sa cumperi curent si sa alimentezi o pompa de caldura, sau panouri cu infrarosu. Si nu mai depinzi de gazul rusesc! Poti chiar sa renunti complet la alimentarea cu gaz. Perfect!

  3. L-am auzit odată vb pe Ministru de proiecte noi valide doar daca au stocare.Banuiesc că e vb de fermele mari de fotovoltaice și tot de acumulatori,că altceva nu vad .Asa că o să avem și noaptea curent.Problema era că ziua produci mult,mai ales vara si nu ai cui să-l vinzi
    Deci stocarea pt noapte ar fi varianta dar e scumpă.Posibil că nici firmele ,proprietarii fermelor,să nu-și permită asta la nivelul asta.Iar noua nu ni se subventioneaza parca decât sistemul simplu,la rețea (nu hibrid, care să aibă și baterii).Ok,cumperi noaptea în contul surplusului dat de tine ziua în rețea dar sa ai de unde lua…

    • Urmatorul pas deja se intampla in alte tari, anume masina electrica este folosita ca un acumulator, iar multe baterii de masina deja pot tine 60+ kwh de curent. Care e suficient sa tina o casa multe zile.
      Sau exista ferme de curent care folosesc baterii uzate de auto ca mediu de stocare ptr curent fotovoltaic.