Tanczos Barna, ministrul Mediului din România, anunță în presa maghiară că se opune noii politici pentru păduri propuse de UE. Deși România e devastată de tăieri ilegale, el susține că ”sistemul de gospodărire a pădurilor e bine reglementat şi sever”
Ministrul român al Mediului, apelor Barna Tánczos, a anunțat în presa pro-guvernamentală maghiară că nu e de acord cu noua propunere de strategie a Comisiei Europene privind gospodărirea pădurilor, anunță Rador. Ziarul pro-guvernamental Magyar Nemzet anunță că ministrul român al Mediului ar fi semnat o scrisoare comună cu alți miniștri din 11 state membre UE, printre care și Ungaria, dar un anunț oficial în acest sens nu a fost făcut în România de Tanczos Barna.
- Până la acest moment, nici guvernul, nici Ministerul Mediului și nici ministrul Tanczos Barna nu au raspuns întrebărilor G4Media.ro despre semnarea acestei scrisori.
- UPDATE: Barna Tanczos a susținut în jurul orei 11 o conferință de presă / Ministrul Mediului explică de ce a semnat o scrisoare împotriva noii strategii pentru păduri a Comisiei Europene: Documentul e inițiat de Austria, vor fi patru ţări care vor duce greul: România, Bulgaria, Finlanda şi Suedia
Reacția acestuia vine după ce Comisia Europeană a adoptat la 16 aprilie noua strategie forestieră a Uniunii Europene pentru anul 2030. Noua strategie face parte din pachetul mai larg prevăzut de Acordul verde european (Green Deal).
Tanczos Barna spune că proiectul Comisiei Europene încalcă dreptul statelor membre UE de a-și decide politicile în domeniul pădurilor și susține că ”sistemul de gospodărire a pădurilor din România e bine reglementat şi sever”, potrivit Magyar Nemzet, citat de Rador.
„Atunci când este elaborată o astfel de strategie, trebuie luate în considerare jurisdicţia statelor membre, principiul subsidiarităţii şi chestiunile practice privind diversitatea pădurilor şi exploatarea sustenabilă (…) Nu au avut loc consultări în cadrul Comisiei permanente pentru păduri şi nici cu statele membre ale UE, iar proiectul nu a fost elaborat în comun. Solicităm să dezbatem strategia privind pădurile”, a spus Tánczos Barna.
Oficialul român a mai spus pentru presa maghiară că protejarea pădurilor reprezintă o povară financiară pentru un stat membru deoarece în momentul în care se interzice exploatarea unei păduri sunt îngrădite drepturile proprietarului, iar în aces caz trebuie acordate despăgubiri.
Poziția lui Tánczos Barna e similară cu cea a ministrului ungar al agriculturii, István Nagy, care a declarat că Bruxelles-ul doreşte să facă pe plac ”verzilor” în detrimentul acelora care gospodăresc pădurile, potrivit Magyar Nemzet.
Traducerea Rador: Andrei Demény / Sursa Foto: Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
46 comentarii