G4Media.ro

Tanczos Barna: pentru a se încadra în deficit, România are în continuare…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Tanczos Barna: pentru a se încadra în deficit, România are în continuare nevoie de absorbția fondurilor europene / Marcel Boloş renegociază cu Comisia Europeană atât investiţiile, cât şi scadenţele la unele reforme

Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, afirmă că pentru a se încadra în deficitul stabilit, România are în continuare nevoie de absorbtia fondurilor europene. Potrivit oficialului, Guvernul şi-a asumat implementarea reformelor, iar sumele vor fi deblocate. În acelaşi timp, anunţă Tanczos Barna, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, este în discuţii cu Comisia Europeană pentru a renegocia atât investiţiile, cât şi scadenţele la unele reforme, aşa încât la mijlocul anului 2026 România să poată închide PNRR-ul în condiţii cât mai bune, transmite News.ro.

„Avem pe PNRR o creştere faţă de 2024 de peste 200%, dar s-a pornit de jos, deci anul trecut nu s-au cheltuit foarte mulţi bani pe PNRR, însă începem să avem proiecte mature, iar Ministerul Finanţelor sprijină toate ministerele şi toate instituţiile care cheltuie bani din fonduri europene şi PNRR. Măsurile au fost luate, cele care nu au fost acceptate de comisie pentru că, de exemplu, au fost respise de Curtea Constituţională, vor fi reaşezate. Guvernul şi-a asumat să implementeze acele reforme şi reformele vor fi implementate, iar sumele vor fi deblocate”, a declarat, joi, la Digi 24, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna.

Potrivit acestuia, în acelaşi timp, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, este în negocieri cu Comisia Europeană.

„Domnul Boloş renegociază atât investiţiile, cât şi scadenţele la unele reforme„ astfel încât la sfârşitul anului sau, practic, la mijlocul anului 2026, să putem închide PNRR-ul în condiţii cât mai bune”, a spus Tanczos.

Întrebat dacă România va reuşi acest lucru, mai ales în cazul spitalelor regionale promise, cu termene precise, realizate cu fonduri din PNRR, ministrul Finanţelor a răspuns că renegocierea PNRR înseamnă „exact acest lucru”.

„Acele spitale care pot fi terminate rămân în PNRR, cele care nu vor fi terminate prin PNRR vor fi terminate din BEI, cele care nu vor fi terminate prin BEI, din împrumut, vor fi terminate din fondurile naţionale, spitalele rămân, cele care au fost începute vor fi finalizate, iar acele investiţii care sunt scoase, de exemplu, de la Ministerul Sănătăţii vor fi înlocuite pe investiţii din mediul rural, unde se construiesc şcoli, apă-canalizare, alte investiţii asumate şi acceptate în PNRR sau autostrăzi ori alte investiţii care înlocuiesc unele care au pornit mai greu. Tocmai acesta este scopul şi rolul renegocierii astfel încât să nu se piardă proiectul”, a afirmat ministrul finanţelor.

Acesta a spus că, practic, este vorba despre o înlocuire de proiecte.

„Înlocuim proiectele care sunt în curs de execuţie, dar poate nu se finalizează până în august – septembrie 2026, cu proiecte care sunt, de asemenea, de tip PNRR, adică investiţii verzi, investiţii în digitalizare, investiţii în infrastructura de învăţământ, în infrastructura rutieră, în infrastructura locală, iar acelea înlocuiesc proiectele care au pornit mai greu”, a punctat ministrul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. N-ar fi mai simplu sa faceti reformele si sa luati banii?
    Ciolacii PSD+PNL+UDMR tot renegociaza PNRR, dar reformele nu le fac…

  2. România nu va mai incasa nimic!
    Din PNRR!
    Poate vreun alt guvern!🤩😤😡😡

  3. Tanczos Barna,
    Crezi ca noi suntem fraieri sa nu intelegem incompetenta si prostia guvernarii voastre??😡😡

  4. Fiecare fată de pe TOCZAPARU e gata să fie luată tare.